Τεγέα – παντοτινή Αρκαδία

Μήπως λαχταρήσατε το δροσερό αεράκι του βουνού; Από τη Δημητσάνα έως την Στεμνίτσα και από τα Άνω Δολιανά έως την Καστάνιτσα, η Αρκαδία βάζει σοβαρές υποψηφιότητες για το βραβείο καλύτερου χωριού!

0
8216

Μια αγκαλιά από χωριά, δεκαέξι στον αριθμό, αποτελούν το συγκρότημα της Τεγέας. Αλέα, Βουνό, Γαρέα, Επισκοπή, Καμάρι, Κάνδαλος, Κερασίτσα, Λιθοβούνια, Μαγούλα, Μανθυρέα, Μαυρίκι, Ρίζες, Στάδιο, Στρίγκου, Τζίβα, Ψηλή βρύση. Κάθε όνομα, κάθε χωριό και μια ιστορία, ένας κόσμος ολόκληρος.

Η Τεγέα υπήρξε από τις αρχαιότερες πόλεις που δομήθηκαν με αρχιτεκτονικούς κανόνες, και αυτό άλλωστε σημαίνει το όνομά της, μιας και Τέγος είναι η Στέγη.

Η ευρύτερη περιοχή της Τεγέας γνώρισε πάντα μεγάλη ανάπτυξη κι αυτό λόγω της αφθονίας της γης. Όλα τα κηπευτικά, όλα τα αγαθά προοδεύουν στο ήπιο και προστατευμένο κλίμα. Η λίμνη Τάκα προσφέρει το απαραίτητο νερό. Οι Τεγεάτες της Διασποράς έδειχναν την αγάπη τους προς την πατρίδα τους συνεισφέροντας στα δημόσια έργα με προθυμία.

Με πολλά αξιοθέατα, όπως το Πάρκο του Τεγεατικού Συνδέσμου, ο ναός της Επισκοπής, ο αρχαιολογικός χώρος και τα μουσεία της, η Τεγέα υποδέχεται τους επισκέπτες χειμώνα και καλοκαίρι. Όμορφη φύση και φιλόξενοι κάτοικοι, συναρπαστικές διαδρομές προς την υπόλοιπη Αρκαδία και αλληλοδιάδοχες εκδηλώσεις και πανηγύρια κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών.

Η Τεγέα ήταν μαζί με τη Μαντινεία η σπουδαιότερη πόλη της Αρκαδίας κατά την αρχαιότητα. Η παρουσία της στη μυθολογία και την αρχαία ιστορία είναι σημαντική. Η ακρόπολη της αρχαίας πόλης τοποθετείται από πολλούς στο χωριό Άγιος Σώστης, ενώ σύμφωνα με άλλους στον οικισμό Άκρα. Η αρχαία Τεγέα είχε σημαντική αγορά, μαρμάρινο θέατρο (175 π.Χ.) και στάδιο, όπου γίνονταν οι τοπικοί αγώνες Αλέαια. Καταστράφηκε τον 4ο αι. μ.Χ. από τους Γότθους και στα ερείπιά της κτίστηκε η Βυζαντινή πόλη Νίκλι.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι ο βυζαντινός ναός της Επισκοπής, το ομώνυμο όμορφο πάρκο με το Λαογραφικό Μουσείο, οι αρχαιολογικοί χώροι της Αλέας Αθηνάς και της Επισκοπής και η λίμνη Τάκα. Oι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι της Αρκαδίας βρίσκονται στην Τεγέα: ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού της Αλέας Αθηνάς στο χωριό Αλέα και αυτός της Παλαιάς Επισκοπής κοντά στο χωριό Επισκοπή, μέσα σε ένα όμορφο πάρκο που ανήκει στον Τεγεατικό Σύνδεσμο. Σημαντικά ευρήματα από την περιοχή εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας στο χωριό Αλέα. Στο κοίλο του θεάτρου βρίσκεται σήμερα ο ωραίος βυζαντινός ναός της Επισκοπής (1888). Επίσης, μεταξύ των χωριών Μαυρίκι και Βέρβαινα βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου ιερού της Αρτέμιδος της Κνακεάτιδος.

Ο αρχαίος ναός της Αλέας Αθηνάς κάηκε το 395 π.Χ. περίπου. Το 340 π.Χ. ανοικοδομήθηκε από τον γλύπτη Σκόπα και στέγασε το ελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς. Μετά την κατάληψη της περιοχής από τους Ρωμαίους, το 31 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Οκταβιανός έκλεψε το άγαλμα της θεάς από το ναό της Αλέας Αθηνάς και το μετέφερε στη Ρώμη.

Αξιόλογο είναι επίσης το Λαογραφικό Μουσείο της Τεγέας, που στεγάζεται στο όμορφο πετρόκτιστο κτίριο της παλιάς Οικοκυρικής Σχολής στο χώρο του πάρκου της Επισκοπής. Όπως και το τελευταίο, είναι και τα δύο δημιουργήματα του δραστήριου Τεγεατικού Συνδέσμου. Μια άλλη μικρή λαογραφική συλλογή στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού Αλέα.

- Advertisement -