ΓΚΟΥΡΑ η μεγαλόπρεπη…!!!

0
10301

Ένας θαυμάσιος οικισμός στα 950 μέτρα, στις δυτικές πλαγιές της Ζήρειας, που αξίζει να επισκεφθείς, είναι η Γκούρα, με τους ξενώνες, τα καφενεδάκια της και τις ψησταριές της.
Είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής και παλαιότερα ήταν η έδρα του Δήμου Φενεού.

Η απόσταση από την Αθήνα είναι μόλις 2 ώρες και πραγματικά μέσα σε λίγη ώρα βρίσκεσαι μέσα στα καταπράσινα βουνά και την απαράμιλλη φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής.

Η επιφανής πετρόκτιστη εκκλησία των Ταξιαρχών, από το 1880, ξεχωρίζει πάνω στην κεντρική πλατεία. Επίσης αξίζει να θαυμάσετε τα αρχοντικά του 19ου αιώνα του οπλαρχηγού της Επανάστασης Νικόλαου Οικονόμου-Γκούρα, του Σάρλη και του Μούρτη, τα οποία αναγνωρίζονται ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, αναδεικνύοντας την τοπική αρχιτεκτονική της εποχής εκείνης.

Στο χωριό υπάρχουν πολλά καταστήματα που μπορείτε να προμηθευτείτε ντόπια αγνά προιόντα, αλλά και να γευματισέτε στις ταβέρνες, ή να απολαύσετε τον καφέ σας στα παραδοσιακά καφενεία. Σπεσιαλιτέ η σπαστή σοκολάτα! Να την δοκιμάσετε!

Η Γκούρα είναι από τα ωραιότερα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου και αποτελεί προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου.

Για να πάτε υπάρχουν τρεις τουλάχιστον διαδρομές.

Η πρώτη από την ανατολική πλευρά της Ζήρειας. Από Κιάτο στρίβετε για Στυμφαλία, Καστανιά, Μεσινό, Γκούρα.
Η δεύτερη από την Δυτική πλευρά της Ζήρειας. Από Ξυλόκαστρο για Τρίκαλα Κορινθίας, Καρυά, Γκούρα.
Τέλος η τρίτη μέσω Αρκαδίας. Πέρνετε το δρόμο προς Πάτρα λίγο μετά το Λεβίδι και στην συνέχεια στρίβετε δεξιά για Φενεό και Γκούρα.

Να μην ξεχνάτε, ότι δίπλα στην Γκούρα βρίσκεται η πανέμορφη περιοχή του Φενεού και της λίμνης Δόξας. Επίσης για τους πιο φυσιολάτρες την περιοχή επάνω από την Γκούρα προς την Σκαφιδιά και το όρος Ζήρεια.

- Advertisement -