Εαν αναζητάτε μια ευχάριστη εμπειρία που να συνδυάζει τις ομορφιές του φυσικού περιβάλλοντος, τα αποτυπώματα της Ιστορίας και την ευχαρίστηση της μετακίνησης με ένα μέσο που είναι ταυτόχρονα σύγχρονο και παραδοσιακό, τότε μη διστάσετε : το ταξίδι με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο από το Διακοπτό στα Καλάβρυτα θα σας μείνει αξέχαστο.

Η αποζημίωση για την απόφασή σας αυτή θα είναι άμεση και αρχίζει από τον μικρό σταθμό του Διακοπτού που κρύβει ένα μεγάλο πλούτο ιστορίας του οδοντωτού σιδηροδρόμου. Δεν πρόκειται μόνο για τις μεγάλες ατμομηχανές που εκτίθενται στον αίθριο χώρο του σταθμού αλλά και για τα παλιά τρένα που δημιουργούν από το σταθμό μέχρι και το μηχανοστάσιο ένα εξαιρετικό μουσείο για τη μεγάλη ιστορία του οδοντωτού.

Όταν όμως το ταξίδι αρχίσει με προορισμό τα Καλάβρυτα, τότε η ιστορία των μετακινήσεων και της τοπικής οικονομίας με την εκπληκτική φυσική ομορφιά, θα ανοίξουν μπροστά στα μάτια σας έναν αξέχαστο τουριστικό οδηγό. Παρότι το τρένο με το οποίο θα ταξιδέψετε είναι σύγχρονο και εξαιρετικά άνετο, όταν καθίσετε και το ταξίδι ξεκινήσει θα νιώσετε πως είναι η 10η Μαρτίου 1896, όταν το πρώτο ταξίδι του οδοντωτού του Χαριλάου Τρικούπη αρχίζει.

Μετά από μια ολιγόλεπτη πεδινή διαδρομή θα αρχίσει η ανάβαση στο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού και μαζί της ένα αξέχαστο ταξίδι για σας. 24 περίπου χιλιόμετρα, μια ώρα ταξιδιού σε μια προστατευμένη περιοχή natura μοναδικής ομορφιάς, 49 γεφύρια από τα οποία τα εννέα είναι πέτρινα τοξωτά και αρκετά τούνελ.
Όλα έχουν την υπογραφή των Λαγκαδιανών πετράδων και η μαστοριά της κατασκευής τους είναι μια πρόσθετη ποιοτική εικόνα που αποζημιώνει το ταξίδι σας.
Καθώς περνάτε μέσα στα τούνελ ή κάτω από τους θεόρατους βράχους στους οποίους ανοίχτηκε δίοδος για το «τρενάκι», σας αποκαλύπτεται ένα καταπληκτικό φυσικό σκηνικό με πλούσια βλάστηση, καταρράκτες και γάργαρα νερά, ενώ τα επιβλητικά βράχια, οι στρογγυλεμένες από το πολύχρονο πέρασμα του νερού ποταμόπετρες και τα τεκμήρια της σιδηροδρομικής ιστορίας στις άκρες της διαδρομής, παίζουν στα μάτια σας με εξαιρετικά χρώματα και ανταύγειες καθώς από το σκοτάδι των μικρών τούνελ βγαίνετε στο φως της μέρας.

Στη διαδρομή άτομα και ομάδες περιπατητών που ανεβαίνουν ή, συνήθως, κατεβαίνουν ακολουθώντας τις γραμμές, θα χαιρετήσουν μαζί με το σφύριγμα του τρένου χαρούμενοι για την όμορφη αυτή συνάντηση.
Τη μια ώρα της διαδρομής με το τρενάκι, οι πεζοπόροι την κάνουν σε 7-8 ώρες ανεβαίνοντας και 6 περίπου ώρες κατεβαίνοντας, σε μια πορεία αξέχαστη.

Σημειώστε, αν η πεζοπορία σας αρέσει, πως κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Μαΐου ο Σύλλογος Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων διοργανώνει ένα Πανελλήνιο Πέρασμα με συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων που ακολουθώντας τις γραμμές απολαμβάνουν τις μοναδικές ομορφιές τις περιοχής.

Κάποτε, αφού περάσετε από τους όμορφους κουκλίστικους σταθμούς των Τρικλιών, του Μεγάλου Σπηλαίου, στην Κάτω Ζαχλωρού και της Κερπινής, φτάνετε στον τελικό προορισμό: ο όμορφος πέτρινος σταθμός των Καλαβρύτων σας καλοσωρίζει. Η Ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Αντίθετα, εδώ συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση και συγκίνηση ενώ, ταυτόχρονα, σας προσφέρει ξεχωριστές στιγμές στην πανέμορφη κωμόπολη.

(παρουσίαση: Γ. Κόνδης)

Δρομολόγια οδοντωτού σιδηρόδρομου
Από Καλάβρυτα προς Διακοπτό:
08:10, 10:30, 13:20 & 15:50

Από Διακοπτό προς Καλάβρυτα:
06:55, 09:20, 11:45 & 14:30

Σταθμός ΟΣΕ Καλαβρύτων Τηλ.26920 22245

(Προσοχή: πριν ξεκινήσετε βεβαιωθείτε τηλεφωνικά για τα δρομολόγια και την κράτηση εισιτηρίων. Οι αλλαγές και στα δυο είναι πιθανές).

- Advertisement -