Τρίκαλα Κορίνθιας: Η γενέτειρα του Άγιου Γερασίμου

0
4730

Στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας γεννήθηκε το 1506 ο Άγιος Γεράσιμος, γόνος της αριστοκρατικής οικογένειας των Νοταράδων, οι οποίοι ήρθαν στα Τρίκαλα στις αρχές του 16ο αιώνα, από την Κωνσταντινούπολη.

Ακόμα και σήμερα, αν και σε κακή κατάσταση, σώζεται ο παμπάλαιος Πύργος των Νοταραίων, που γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος Νοταράς. Δίπλα στο αρχοντικό, υπάρχει ένα μονοθάλαμο μικρό εκκλησάκι, στο οποίο προσευχόταν ο Άγιος κατά την εφηβική του ηλικία.
Οι γονείς του, Δημήτριος και Κάλη, διακρίνονταν για το ήθος και τη βαθιά πίστη τους και είχαν κερδίσει τον σεβασμό όλης της επαρχίας της Κορινθίας, τόσο λόγω της επιφανούς βυζαντινής καταγωγής του πατέρα του, όσο και για την οικονομική τους ευμάρεια. Για το λόγο αυτό οι Τούρκοι, είχαν δώσει ιδιαίτερα προνόμια στην οικογένεια Νοταρά, γεγονός που βοήθησε στην οικονομική και πνευματική άνθηση των Τρικάλων.

Ο Άγιος Γεράσιμος έμεινε στα Τρίκαλα, μέχρι τα 19 του χρόνια. Η επιθυμία του να αποκτήσει ευρύτερη μόρφωση, τον οδήγησε στη Ζάκυνθο. Αργότερα πήγε στην Ιερουσαλήμ για 12 χρόνια, στη συνέχεια περιόδευσε σε Αίγυπτο και Συρία για να καταλήξει στην Κεφαλλονιά, όπου και ίδρυσε το μοναστήρι του και έγινε ο πολιούχος του νησιού. Εκεί απεβίωσε στις 15 Αυγούστου του 1579.
Αξίζει να επισκεφθείτε τον ιερό Ναό του Αγίου Γεράσιμου, που σώζεται μέχρι και σήμερα. Ανεγέρθηκε το 1622 από την οικογένεια Νοταρά κι εκεί ανακυρήχθηκε η Αγιότητα του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

- Advertisement -