ΜΑΙΝΑΛΟ: Ι.Ναός της Ζωοδόχου Πηγής στην Ελάτη

0
9645

Η Ελάτη απέχει από τη Βυτίνα 10 χιλιόμετρα και από την Τρίπολη 60 χλμ. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του όρους Μαίναλο και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αρκαδίας.
Εδώ νιώθεις την αυθεντική φιλοξενία απο τους λιγοστούς κατοίκους. Η μυρωδιά απο τα έλατα και τα αναμένα τζάκια σε κάνουν να νίωθεις μια όμορφη γαλήνη, ηρεμία και διάθεση να περπατήσεις μέσα απο το πυκνό ελατοδάσος άλλωστε αυτος ο μικρός παραδοσιακός οικισμός είναι μέσα στην καρδιά του Μαινάλου. Παλαιότερα το χωριό ήταν γνωστό ως Γαρζενίκος ή Δίρρεμα που σημαίνει «χωριό μέσα στο δάσος».
Στο χωριό υπάρχει εργαστήρι ξυλογλυπτικής.

Δίπλα στο δρόμο που οδηγεί στο Λιμποβίσι- Σπίτια Κολοκοτρωναίων, Στεμνίτσα σε απόσταση 2 χλμ. από την Ελάτη βρίσκονται οι πηγές του κεφαλαριού “Παλαιοχώρι” σε ένα εκπληκτικό χώρο πράσινου, από όπου ξεπροβάλλει ένας εκπληκτικός μικρός ναός. Πρόκειται για τον Ι. Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, που ξεπροβάλλει μέσα από τα έλατα. Ο Ι. Ναός θεμελιώθηκε στις 5 Μαΐου 2000 και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια μετά.

Οι κτίστες δούλεψαν πέτρες από την περιοχή και κατασκεύασαν ένα πραγματικό υπάρχει ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα μοναδικό στην περιοχή. Και όσοι έχουν την ευκαιρία να σταματήσουν και να απολαύσουν τα κρύα νερά της εκεί πηγής («Τρανή» Βρύση), θα μείνουν έκθαμβοι από το κομψοτέχνημα αυτό και τη φυσική ομορφιά του τοπίου.

- Advertisement -