ΓΥΘΕΙΟ: Η γη των θεών

Στην ΝΑ άκρη της Πελοποννήσου και σε απόσταση 40 χ.μ από την Σπάρτη βρίσκεται το Γύθειο γνωστό από τον Μεσαίωνα και ως Μαραθονήσι, λόγω της ποσότητας σε μάραθο που βλάσταινε στην γύρω περιοχή.

0
14479
Γύθειο

Στην ΝΑ άκρη της Πελοποννήσου και σε απόσταση 40 χ.μ από την Σπάρτη βρίσκεται το Γύθειο γνωστό από τον Μεσαίωνα και ως Μαραθονήσι, λόγω της ποσότητας σε μάραθο που βλάσταινε στην γύρω περιοχή.

Πολλοί αρχαίοι Έλληνες και Λατίνοι συγγραφείς έχουν αναφερεθεί στον τόπο αυτό, του οποίου η ιστορία ξεκινά περίπου τον 5ο αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα με την μυθολογία ο Ηρακλής και ο Απόλλωνας ήρθαν σε σύγκρουση για το ποια ονομασία θα πάρει η πόλη. Κατόπιν ισοπαλίας αποφασίστηκε η πόλη να ονομαστεί Γύθειο, που σημαίνει γη των θεών, ώστε να τιμώνται ταυτόχρονα και οι δύο.

Το σύγχρονο Γύθειο αποτελεί μία από τις γραφικότερες πόλεις της Ελλάδας, η οποία συνδυάζει την ιστορικότητα της με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και καταλήγει στο λιμάνι, το οποίο είναι ένας ιδιαίτερα χώρος που συγκεντρώνει πολλές δραστηριότητες. Συναντάει κανείς μία σειρά από καταστήματα και ταβέρνες, καθώς επίσης ψαρόβαρκες που προμηθεύουν την πόλη με φρέσκα ψάρια.
Το λιμάνι του Γυθείου είναι ένα σημαντικό λιμάνι της νότιας Πελοποννήσου, καθώς είναι ασφαλές και από αυτό πραγματοποιούνται πολλές εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων.

Όπως και σε άλλες ιστορικές παραθαλάσσιες πόλεις της Ελλάδας, έτσι κι εδώ δεσπόζουν όμορφα νεοκλασσικά κτήρια, τα οποία τραβούν την προσοχή του επισκέπτη.

Στο Δημαρχείο φυλάσσονται αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής και κοντά στο αρχαίο θέατρο σώζονται τμήματα της αρχαίας Ακρόπολης.

Στην βόρεια πλευρά της πόλης σώζεται ένα αρχαίο θέατρο, το οποίο λέγεται ότι χτίστηκε αρχικά από τον Απόλλωνα και τον Ηρακλή. Αργότερα επισκευάστηκε από τους Ρωμαίους.

Το νησί Κρανάη, που συνδέεται πλέον με το Γύθειο, αποτελεί επίσης ένα χαρακτηριστικό της πόλης με τον φάρο του και την ιστορική κατοικία της οικογένειας Τζανετάκη.

Σε απόσταση 2 χ.μ από την πόλη υπάρχει η αμμουδερή παραλία του Μαυροβουνίου με τα κρυστάλλινα νερά της και πλήθος από ταβέρνες που περιμένουν να ευχαριστήσουν τον κάθε επισκέπτη.

Στο πολιτιστικό καλοκαίρι της Ανατολικής Μάνης στα μέσα Αυγούστου γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν θεατρικές, μουσικές παραστάσεις, εικαστικές εκδηλώσεις, λαϊκό θέατρο και άλλα.

Για τους επισκέπτες της περιοχής υπάρχουν ξενοδοχεία, studios, ενοικιαζόμενα δωμάτια και πολυάριθμα κάμπινγκς με σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Το Γύθειο αποτελεί λοιπόν έναν ευχάριστο και ρομαντικό ταξιδιωτικό προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Μπορεί να αποτελέσει επίσης την βάση για εξερεύνηση και των δύο ποδιών της Λακωνίας.

 

06

- Advertisement -