Όρος Μαίναλο: Φυσικές ομορφιές στην καρδιά της Πελοποννήσου

Το όρος Μαίναλο στολίζει την ορεινή Αρκαδία με τα πανέμορφα χωριά του.

0
7078

Από τις πιο ξεχωριστές περιοχές σε φυσικό κάλλος, το όρος Μαίναλο, στολίζει την ορεινή Αρκαδία, με τα πανέμορφα χωριά του, που προσελκύουν πολυάριθμους επισκέπτες κατά την χειμερινή και όχι μόνο περίοδο.

Τρεχούμενα νερά, περήφανα έλατα, μοναδικές διαδρομές, υγιεινό κλίμα, όλα συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό του Μαίναλου. Αρκετά από τα χωριά έχουν αναπτυχθεί τουριστικά και διαθέτουν ξενοδοχεία, ξενώνες, εστιατόρια, ταβέρνες με καλό φαγητό, για όλες τις προτιμήσεις.

To Μαίναλο έχει και μυθολογικές καταβολές. Δεν είναι τυχαία η διαμονή της θεάς Αρτέμιδος και του Πάνα, στο Μαίναλο. Οι Αρκάδες, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ήταν από τους αρχαιότερους κατοίκους της Πελοποννήσου. Έλαβαν μέρος σε πολλούς πολέμους και ο ανυπότακτος και περήφανος χαρακτήρας τους, εμπόδισε την υποταγή τους στις πολιτικές και στρατιωτικές κυριαρχίες.

Η ιστορία του τόπου και το ένδοξο παρελθόν της περιοχής, διδάσκει τους λαούς να είναι ελεύθεροι. Η Αρκαδία ήταν κάποτε πεδίο μαχών και ηρωικών αγώνων. Στο όνομα της εθνικής ανεξαρτησίας για την υπεράσπιση της πατρίδας, ξεχώρισε στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και των απελευθερωτικών αγώνων. Η πολιτιστική παράδοση είναι μεγάλη και υπάρχουν παντού πολλά μνημεία, εκκλησίες και αξιόλογα μοναστήρια.

Εκτός από την πολυσήμαντη ιστορία, η Αρκαδία έχει να επιδείξει και πολλές φυσικές ομορφιές. Οι εναλλαγές του τοπίου, κρατάνε ζωντανό το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Από τις κορυφές του Μαίναλου, μπορείς να διακρίνεις πολλά βουνά της Πελοποννήσου, όπως το Αρτεμίσιο, τον Πάρνωνα, τον Ταΰγετο, κ.α. Το θαυμάσιο κλίμα της Αρκαδίας, τα βοσκοτόπια, τα άγρια βουνά, οι μαγευτικές ρεματιές, όλα συνθέτουν ένα ονειρικό τοπίο.

Το επιβλητικό ελατοδάσος του Μαίναλου συναρπάζει τους φυσιολάτρες. Η Βόρεια διαδρομή οδηγεί προς το χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται στη θέση Οστρακίνα. Ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο που μπορείς, είτε να κάνεις το αγαπημένο σου σπόρ, είτε να απολαύσεις ένα ζεστό ρόφημα στο Σαλέ αγναντεύοντας το τοπίο.

Ο νομός Αρκαδίας είναι από τους μεγαλύτερους και αποτελείται από τις επαρχίες Μαντινείας, Γορτυνίας, Κυνουρίας και Μεγαλόπολης.

 

- Advertisement -