Τρίκαλα Κορινθίας: Ο Άγιος Δημήτριος και η “Άκρα Ταπείνωση”

Μία από τις σημαντικότερες εκκλησίες των Τρικάλων Κορινθίας είναι αυτή του Αγίου Δημητρίου

0
8496
Αγίου Δημήτρη

Μία από τις σημαντικότερες εκκλησίες των Τρικάλων Κορινθίας είναι αυτή του Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται στα Κάτω Τρίκαλα.

Ανακαινισμένος πρόσφατα ο Άγιος Δημήτρης, που έχει κτισθεί το 1697 όπως μαρτυρά το χάραγμα στο παράθυρο του ιερού, ξεχωρίζει για τις τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 18ο αιώνα. Εξπρεσιονιστικός ο χαρακτήρας τους, με χαρακτηριστικότερη τοιχογραφία αυτή στο ιερό που απεικονίζει την “Άκρα Ταπείνωση”. Παριστάνει το νεκρό Χριστό περιστοιχιζόμενο από τα σύμβολα του μαρτυρίου να στέκει όρθιος, μετωπικός μέσα στη σαρκοφάγο. Τον πλαισιώνουν η Παναγία και ο Ιωάννης.

Οι τοιχογραφίες του ναού είναι διακοσμητικού χαρακτήρα με πλατιές ταινίες και γεωμετρικά ή φυτικά θέματα, όπως συνηθιζόταν τον 19ο αιώνα.

Ο ρυθμός του Αγίου Δημήτρη είναι μονόχωρη βασιλική. Είναι λιθόκτιστος, ξυλόστεγος και έχει γυναικωνίτη. Στο βόρειο τοίχο υπάρχει τοιχισμένη θύρα με πώρινο χαμηλωμένο τόξο και ακριβώς από πάνω πώρινη κόγχη. Ίδια κόγχη υπάρχει και στη βόρεια πλευρά του ναού, δίπλα στη θύρα εισόδου την οποία επιστέφει τριγωνικό αέτωμα.

Δίπλα στον ναό υπάρχει ένα όμορφο πέτρινο κωδωνοστάσιο. Η περιοχή γύρω από τον ναό, όπως και σε όλα τα Τρίκαλα είναι θαυμάσια με εξαιρετική θέα της Ζήρειας.

Στον ναό τα τελευταία χρόνια και κύρια μετά την τελευταία ανακαίνιση του γίνονται αρκετοί γάμοι και βαπτίσια, αφού η περιοχή προσφέρει αρκετές μονάδες όλων των απαιτήσεων για διαμονή και σίτιση.

Αν βρεθείτε στο ναό και είναι κλειστός, αξίζει να φωνάξετε την κα Μαρίκα από το διπλανό μοναδικό σπίτι, που για τον Άγιο, πρόθυμα θα τρέξει να σας ανοίξει την πόρτα.

- Advertisement -