Στην Καραθώνα του Ναυπλίου βρέθηκε αυτή τη φορά η κάμερα του TravelPeloponnisos.gr για να μεταφέρει εικόνες από το ξωκλήσι του Άη Νικόλα του Κρασόκτιστου που βρίσκεται στο πλάι του κόλπου, 300 μέτρα από το τέρμα της παραλίας με το πάρκινγκ.

Ιδιαίτερα αγαπητό το ξωκλήσι, αφού βρίσκεται σε ένα καταπληκτικό σημείο που ελέγχει την πρόσβαση προς το ενδότερα του Αργολικού κόλπου. Άγριο το τοπίο, με βράχεια που δέχονται όλη την ορμή των κυμάτων και που δυσκολεύουν τους χειμερινούς μήνες την πρόσβαση στο ξωκλήσι σε τέτοιο βαθμό, που και αυτή την γιορτή του Αγίου η ντόπιοι την μετέφεραν από τις 6 του Δεκέμβρη στις 20 Μαϊου, για να είναι δυνατή και η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου, όπως και η συγκέντρωση του κόσμου.

Ο Άη Νικόλας πήρε το όνομα “κρασόκτιστος” από τον τρόπο με τον οποίο κτίστηκε. Όπως αναφέρεται, το εκκλησάκι κτίστηκε με κρασί αντί νερού στην λάσπη, αφού έτσι υπαγόρευε το τάμα του καπετάνιου, του οποίου σώθηκε το γεμάτο με βαρέλια κρασιού πλοίο μετά την επίκληση στον Άγιο. Όμορφη ιστορία της πρώτης Ενετοκρατίας, που δείχνει το μεγαλείο της πίστης …

Το ξωκλήσι του Άη Νικόλα είναι όμως άρρηκτα δεμένο και με τις μνήμες των Ναυπλιέων. Οι περισσότεροι έχουν και κάτι να διηγηθούν. Συνήθως όλοι θυμούνται τα ψαρέματα τους. Την ποικιλία των ωαριών που έπιαναν καθισμένοι στα γύρω βράχεια και την ποσότητα των ψαριών των εποχών εκείνων…

Η πρόσβαση στον Άη Νικόλα τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί. Σήμερα δεν υπάρχει καμία δυσκολία να τον επισκεφτεί κάποιος και συνιστάται μια βολτίτσα μέχρι εκεί. Οι μυρωδιές της θάλασσας και της γύρω άγριας βλάστησης θα σας αποζημιώσουν για την απόφαση. Αν μάλιστα πάτε αργά το απόγευμα, η δύση του ηλίου θα σας δώσει αξέχαστες εικόνες.

- Advertisement -