Η Τίρυνθα και τα κυκλώπεια τείχη της

Επάνω σ έναν βραχώδη λόφο, μεταξύ Άργους και Ναυπλίου στέκεται επιβλητική η Ακρόπολη της Τίρυνθας.

0
4375

Επάνω σ έναν βραχώδη λόφο, μεταξύ Άργους και Ναυπλίου στέκεται επιβλητική η Ακρόπολη της Τίρυνθας.

Αποτελεί έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, καθώς έχει κατοικηθεί ήδη από την Νεολιθική περίοδο.
Το όνομά της είναι γνωστό από την μυθολογία και συνδέεται με τους άθλους του Ηρακλή.

Πολλές ανασκαφές και αρχαιολογικές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί στον χώρο αυτό, όπου αναπτυχθηκε ένας σημαντικός πολιτισμός, που έφτασε στην αποκορύφωσή του κατά την ΜυκηναΪκή περίοδο.

Η Τίρυνθα, όπως και οι Μυκήνες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ομηρικά έπη, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια και επηρέασαν τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

Γι’αυτό το λόγο η Τύρινθα μαζί με την Ακρόπολη των Μυκήνών από τις 4 Δεκεμβρίου 1999 έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα τείχη της Ακρόπολης ξεκίνησαν να χτίζονται στην Ϋστερη εποχή του Χαλκού και ολοκληρώθηκαν σε τρεις οικοδομικές φάσεις. Εντυπωσίαζαν ήδη τότε με το μέγεθός τους, ώστε λεγόταν, ότι τα είχαν χτίσει οι Κύκλωπες!

Χαρακτηριστικές είναι οι σήραγγες που υπάρχουν πίσω από τα τείχη, οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες εν καιρώ ειρήνης και ως καταφύγιο εν καιρώ πολέμου.

Η Ακρόπολη είναι ορατή από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Άργος προς το Ναύπλιο και αξίζει κανείς να την επισκεφθεί!

Πληροφορίες:
Τηλέφωνο επικοινωνίας με υπευθύνους για την ακρόπολη Τίρυνθας: 27520-22657

- Advertisement -