Το Μπούρτζι του Ναυπλίου: Ένα κάστρο στη θάλασσα

Σήμα κατατεθέν της πόλης, στο οποίο αναφέρονται όλοι όταν μιλούν για το Ναύπλιο...

0
9694

Ένα μικρό κάστρο αγκαλιάζει το λιμάνι του Ναυπλίου και δεν είναι άλλο από το πασίγνωστο Μπούρτζι. Σήμα κατατεθέν της πόλης, στο οποίο αναφέρονται όλοι όταν μιλούν για το Ναύπλιο…

Ξέρουμε όμως την ιστορία αυτού του κάστρου που μοιάζει να επιπλέει στα άλλες φορές ήσυχα και άλλες φορές φουρτουνιασμένα νερά…;

Ας δούμε την ιστορία του από την αρχή…

Στα χρόνια της Ενετοκρατίας (1389-1540) και μάλιστα το 1473, μετά την αποχώρηση του Μαχμούτ Πασά, ο μηχανικός Antonio Gambello έλαβε εντολή από τον Προβλεπτή της πόλης Pasqualigo, να οχυρώσει το νησί. Στον πύργο που έκτισαν τοποθέτησαν πυροβόλα, ώστε να αρματωθεί η πόλη. Τα πυροβόλα του νησιού και τα κανόνια της περιοχής «πέντε αδέλφια» διασφάλιζαν την πόλη από επιδρομές ή επιθέσεις από την μεριά της θάλασσας. Το νησί πήρε το όνομα Μπούρτζι που πρόκειται μάλλον για Τουρκοαραβική λέξη που σημαίνει φρούριο, κάστρο. Αργότερα, στα χρόνια της ελληνικής εξέγερσης συνηθιζόταν να το λένε Καστέλλι ή Θαλασσόπυργο.

Το 1502 μεταβάλλοντας οι Ενετοί με οχυρώσεις τη ΝΔ πλευρά της Ακροναυπλίας σε αυτοτελή προμαχώνα με επάλξεις («Πέντε Αδέρφια»), τον σύνδεσαν με τεχνητό βραχίονα από ογκόλιθους στον οποίο και πρόσδεναν αλυσίδα η οποία απλωνόταν την νύχτα μέχρι το Μπούρτζι και έκλεινε με ασφάλεια την θαλασσινή είσοδο στο Ναύπλιο εξ ου και το όνομα «Λιμένας της Αλύσου» (Porto Cadena).

Ο Μοροζίνης, αφού κατέσφαξε τους Τούρκους υπερασπιστές του, το κατέλαβε και πάλι το 1686.

Μετά τη συνθήκη του Κάρλοβιτς (1698) οι Ενετοί ανήγειραν στη νησίδα ισχυρότατο Πύργο και προμαχώνες με πυροβόλα δημιουργώντας έτσι το γνωστό Φρούριο που δεσπόζει σήμερα.

Το Μπούρτζι, διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά την πολιορκία του Ναυπλίου, γιατί οι Έλληνες χτυπούσαν με τα πυροβόλα του τα κάστρα του Παλαμηδιού και της Ακροναυπλίας, της γνωστής τότε ως Ιτς–Kαλέ.

Κατά την Ελληνική επανάσταση του 1821 το Μπούρτζι καταλήφθηκε το 1822 από 50 οπλοφόρους και 150 «πυροβολιστές» (πυροβολητές) των οποίων ηγούνταν οι Χέιστινγκς, Άνερμαν, Χάνεκ και Δημήτριος Καλλέργης που τελούσαν υπό την ηγεσία του Γάλλου ταγματάρχη Φ. Γκιουρντέν ο οποίος κανονιοβολούσε το Ναύπλιο από το Μπούρτζι και κατάφερε να ματαιώσει τον «λαθραίο» επισιτισμό των πολιορκούμενων Τούρκων από αγγλικό πλοίο.

Στην αμέσως μετέπειτα δεκαετία, κατά τις αιματηρές ελληνικές εμφύλιες εχθροπραξίες (1823 – 1833), δύο φορές αναγκάσθηκε η τότε κυβέρνηση να καταφύγει στο Μπούρτζι για την ασφάλειά της, στις 25 Μαΐου του 1824 και στις 2 Ιουλίου του 1827, λόγω των γεγονότων εκείνης της χρονιάς. Μετά την έλευση του Βασιλέως Γεωργίου του Α’ και κατ΄ εντολή του, το 1865 το Μπούρτζι αφοπλίστηκε και κατέστη τόπος διαμονής των δημίων της γκιλοτίνας, γιατί ο λαός του Ναυπλίου δεν επιθυμούσε την συνύπαρξη μαζί τους, αλλά και διότι οι δήμιοι κατά κανόνα ήταν κατάδικοι. Το κάστρο προστάτευαν 4 στρατιώτες και ένας επικεφαλής Υπαξιωματικός.

Το 1950 το Μπούρτζι πρωτολειτούργησε ως ξενοδοχείο και φιλοξένησε σπουδαίες και διάσημες προσωπικότητες. Κατόπιν, μεταβλήθηκε σε ωραιότατο εστιατόριο και αργότερα σε καφετερία. Σήμερα, ο επισκέπτης του Ναυπλίου μπορεί να το επισκεφτεί με τα βαρκάκια που ξεκινούν από το λιμάνι , ενώ το καλοκαίρι οργανώνονται καλλιτεχνικές ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ναυπλίου.

 

άρθρο του travelpeloponnisos.gr

- Advertisement -