X

Αρτεμισία: Ένα πανέμορφο χωριό, συντροφιά με τον ποταμό Νέδοντα, στην δυτική πλευρά του Ταϋγέτου

Σε υψόμετρο 690 μ. πάνω από την θάλασσα είναι το πρώτο χωριό που βρίσκεται στην δυτική πλευρά της οροσειράς του πενταδάκτυλου Ταϋγέτου. Ο ποταμός Νέδοντας είναι ορατός σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής προς το χωριό, το οποίο είναι χτισμένο στο κυριότερο σημείο συγκέντρωσης των νερών του ποταμού.

Οι καταβολές του χωριού χάνονται στα βάθη των αιώνων και οι πρώτες αναφορές γίνονται από τον Όμηρο. Ανήκε στον αρχαίο οικισμό Δενθάλιοι, μία προικισμένη που φημίζονταν για τα πλούσια αμπέλια και το κρασί Δένθη.

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού είναι Τσερνίτσα, μία ονομασία που προέρχεται από τα Σλαβικά καθώς κατά την Βυζαντινή περίοδο η περιοχή δέχτηκε εποικισμό από σημαντικό αριθμών Σλάβων. Πολύ αργότερα κατά το 1927 με Προεδρικό Διάταγμα μετονομάστηκε σε Αρτεμισία.

Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της Λακωνίας και της Μεσσηνίας και αποτελεί ένα από τα χωριά του παλιού δήμου της Αλαγονίας. Η αρχική του θέση ήταν στην Κάτω Χώρα που σήμερα δεν κατοικείται πια, προσφέρει όμως στον επισκέπτη μία όμορφη βόλτα ανάμεσα σε ξεχασμένα παλιά σπίτια και παλαιούς κήπους.

Κατά την Τουρκοκρατία το κεφαλοχώρι ανήκε στα Πισινά χωριά, τα οποία χαίρονταν τα προνόμια της ημιαυτονομίας, το γνωστό κοινοτικό προνόμιο. Αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ταϋγέτου λόγω της μεγάλης του έκτασης, ωστόσο ο πληθυσμός του έχει μειωθεί σημαντικά.

Σημαντικά αξιοθέατα μπορεί να επισκεφθεί κανείς τόσο στο χωριό όσο και στη γύρω περιοχή. Από τοξωτά πέτρινα γεφύρια μίας άλλης εποχής όσο και τα ιστορικά κτήρια της Μονής του Αγ. Ιωάννη Προδρόμου στο Μελέ που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αρτεμισία. Εκεί θα βρείτε τα ερείπια της περίφημης Μεσαιωνικής Σχολής Μελέ και των Δημάκιων Εκπαιδευτηρίων, όπου φοίτησαν γνωστά ονόματα και δίδαξαν αξιόλογοι καθηγητές και Ιεράρχες.

Ο παραδοσιακός Νερόμυλος του Μίμη Γιαννόπουλου και το παλιό εργοστάσιο Ξυλοπριστήριο του Ταϋγέτου που πρόσφερε πολλές θέσεις εργασίας για πάρα πολλά χρόνια σε πολλούς κατοίκους της περιοχής αποτελούν επίσης επισκέψιμους χώρους με πολύ ενδιαφέρον.
Το χωριό είναι εύκολα προσβάσιμο καθώς βρίσκεται πάνω στην Εθνική οδό Σπάρτης Καλαμάτας.

TravalPeloponnisos.gr (VD):
ΣΧΕΤΙΚΑ