Καρδαμύλη: Με την ελκυστική ομορφιά της Μεσσηνιακής γης

Λίγα βήματα αρκούν, για να μπεις στον σκληροτράχηλο κόσμο της Μάνης.

0
8180

Ο νέος οικισμός της Καρδαμύλης βρίσκεται στην άκρη ενός ήσυχου κόλπου με καταπράσινα νερά και παραλίες με χρυσή άμμο ή βότσαλο.

Είναι κατοικημένη από την αρχαιότητα και αναφέρεται από τον Όμηρο. Όπως πολλά άλλα μέρη της Πελοποννήσου έτσι κι αυτή με τη σειρά της έπαιξε και ρόλο της στον Αγώνα του ’21.

Στην πόλη θα συναντήσετε παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, γραφικές ταβέρνες σε όμορφες αυλές, μπαράκια και μαγαζιά με ιδιαίτερο στυλ και ξενοδοχειακές μονάδες με πρωτότυπο και προσωπικό γούστο.
Όλα αυτά βρίσκονται μέσα σ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, όπου κυπαρίσσια και ελιές εναλλάσσονται αρμονικά.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τον παλιό οικισμό που βρίσκεται σε μικρή απόσταση και πάνω σ έναν λόφο στους πρόποδες του Ταΰγετου!
Εκεί θα δείτε έναν εκπληκτικό μεσαιωνικό οικισμό, ο οποίος πρόσφατα αναστηλώθηκε από τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α και αφορά συγκεκριμένα την αναστήλωση του φυσικού οχυρού των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, χαρακτηριστική κατοικία καπετάνιου της ¨Έξω Μάνης.

Μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια ακολουθώντας ένα λιθόστρωτο μονοπάτι, να περιπλανηθείτε και να θαυμάσετε έναν τυπικό τόπο διαμονής του 17ου αιώνα.
Η Καρδαμύλη συνδυάζει φυσική ομορφιά και ιστορικό ενδιαφέρον και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητή και στους νέους, αφού προσφέρει ενδιαφέρουσα βραδινή ζωή.

Αιώνιο δώρο της φύσης
Διακοπές σε πέτρινα κεραμοσκεπή σπίτια πάνω από το λιμανάκι, ανθισμένες αυλές, «δροσερά» περιβόλια, σοφιστικέ μπαράκια με θέα στη θάλασσα, ταβερνάκια με σπιτικές γεύσεις και στο φόντο ο Ταΰγετος: αιώνιος προστάτης της πόλης. Μιας πόλης με ιστορία που φτάνει ως τον Όμηρο και την Ιλιάδα. Εκεί, ο ποιητής αναφέρει ότι η Καρδαμύλη ήταν μια από τις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα, για να τον πείσει να ξαναπάρει μέρος στον Τρωικό πόλεμο!

Παλιά Καρδαμύλη: η πλαγιά με τα πυργόσπιτα
Λίγα βήματα αρκούν, για να μπεις στον σκληροτράχηλο κόσμο της Μάνης. Η Παλιά Καρδαμύλη είναι ένα οχυρωμένο σύμπλεγμα από πυργόσπιτα, κτισμένα γύρω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα του 18ου αιώνα. Περνάτε από την καστρόπορτα, διαβάζετε τις μαρμάρινες επιγραφές, θαυμάζετε τους ανάγλυφους δικέφαλους αετούς του Βυζαντίου. Οι καπεταναίοι που δημιούργησαν αυτό το πέτρινο χωριό έγραψαν τις δικές τους σελίδες στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας.

Η κοσμική παραλία της Στούπας
Τόπος χαράς και διασκέδασης, η κοσμική παραλία της Στούπας, 8 χλμ. από την Καρδαμύλη, έχει χρυσαφένια αμμουδιά, γαλαζοπράσινα νερά. Πλήρως οργανωμένη, είναι από τις δημοφιλέστερες παραλίες στην Πελοπόννησο. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα υπάρχουν σε απόσταση αναπνοής.

Πάτρικ Λη Φέρμορ: ο σερ της Μάνης
«Περαστικός βλέπεις τη Μάνη σε 3 μέρες, περιπατητής σε 3 μήνες, μα για να δεις την ψυχή της θέλεις 3 ζωές». Ο σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο Πάντι, ο κυρ Μιχάλης των ντόπιων, ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς περιηγητές-συγγραφείς εγκαταστάθηκε στο Καλαμίτσι της Καρδαμύλης, γράφοντας μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Το ίχνος που άφησε στον τόπο αυτό θα παραμείνει ολοζώντανο.

Διαμονή υψηλής ποιότητας
Κομψοί πετρόκτιστοι ξενώνες χαμένοι μέσα στο πράσινο, με βεράντες και αυλές, με σουίτες, πύργους, βίλες: οι τουριστικές υποδομές της Καρδαμύλης είναι, κατά κοινή ομολογία, εξαιρετικές. Όπως και τα πρωινά με τα αγνά ντόπια υλικά που θα σας σερβίρουν.

- Advertisement -