Δραπετεύουμε στο Φαράγγι της Λαγκαδιώτισσας στο Ν.Α. Ταύγετο

0
9118

Το Παρόρι είναι ένα μικρό χωριουδάκι, λίγα χιλιόμετρα από το Μυστρά « φυτεμένο» θα έλεγες στις υπώρειες του Ταϋγέτου.

Με το που φτάνεις στο χωριό ο ήχος του νερού είναι ο μόνιμος συνοδός σου και όχι άδικα. Από την καρδιά του χωριού ξεκινά το μονοπάτι που σε βάζει κατευθείαν στο Φαράγγι της Λαγκαδιώτισσας- φαράγγι βαθύ και γεμάτο πηγές που τροφοδοτούνται από τα χιόνια που μαζεύει ο Πενταδάκτυλος ( γνωστή με αυτό το όνομα η κορυφογραμμή του Ταϋγέτου).

ΠΑΡΟΡΙ-ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΑΓΚΑΔΙΩΤΙΣΣΑ-ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΡΕΜΑ-
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ-ΜΟΝΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΠΗΓΗ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ-ΠΑΝΑΓΙΑ ΖΑΓΟΥΝΑ-ΠΑΡΟΡΙ

Πρόκειται ουσιαστικά για μια κυκλική ορειβατική διαδρομή, η διαδρομή που επιλέξαμε, που προσφέρει εκπληκτική θέα προς τη Σπάρτη με τη συντροφιά του ποταμού και του βουνού ολόγυρα, πότε να δωρίζει τον ίσκιο του στον περιηγητή και πότε να τον τρομάζει. Το τοπίο σε μερικά σημεία θυμίζει έντονα τα Μετέωρα. Χαρακτηριστικά της διαδρομής , τα κοφτά βράχια που είναι σμιλεμένα τόσο όσο να περνάς ξυστά χωρίς να χτυπάς το κεφάλι σου. Αλλά και τα Σπηλαιομονάστηρα και τα πολλά Ξωκλήσια, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον.
Η Παναγία η Λαγκαδιώτισσα είναι κτίσμα του 12ου αιώνα. Πρόκειται για ένα εκκλησάκι του 12ου αιώνα χτισμένο κυριολεκτικά μέσα στο βράχο. Η Ιστορία λέει ότι εδώ λειτουργήθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος όταν ξεκίνησε για το ιστορικό ταξίδι του προς την Κωνσταντινούπολη το 1449, γι αυτό ίσως να έχει και αυτό το πορφυρό χρώμα, προκειμένου να πάρει δύναμη για το μεγάλο ταξίδι.

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος ή Σωτηρίτσα, κτίστηκε μόλις τη δεκαετία του ’80 επάνω στα ερείπια βυζαντινού ναού.

Η Μονή Φανερωμένης είναι αρκετά νεότερο κτίσμα και σήμερα φιλοξενεί έναν ιερομόναχο. Η εκκλησία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, ενώ τα άλλα κτίρια είναι μεταγενέστερα.
Η Παναγιά η Ζαγούνα, «φωλιάζει» κάτω από την επιβλητική ορθοπλαγιά ήδη από το 1754.

Τα υπολείμματα κελιών μαρτυρούν ότι κάποτε ζούσε στο Σπηλαιομονάστηρο οργανωμένη αδελφότητα. Οι τοιχογραφίες του ναού είναι σχετικά καλά διατηρημένες. Σύμφωνα με μια άποψη, υπήρχε εδώ ιερό κατά την αρχαιότητα. Άλλη σχολή σκέψης, ισχυρίζεται ότι τα αρχαία κατάλοιπα του ναού μεταφέρθηκαν από αλλού.

Διάρκεια Πεζοπορίας: ~ 5 ώρες περίπου (ανάλογα την σύνθεση της ομάδας και με τις στάσεις). Απόσταση: ~ 8 χλμ.
Βαθμός Δυσκολίας : 1 ενδείκνυται και για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση

Διοργάνωση http://apo-drasis.gr/

- Advertisement -