Ένα πανέμορφο θέατρο που ήρθε στο φως μόλις το 1972, ενώ μέχρι εκείνη την στιγμή βρισκόταν θαμμένο πίσω από μια κατοικία, κάτω από ένα κτήμα με αμυγδαλιές. Χτίστηκε προς τιμήν του θεού της Διονυσιακής λατρείας και διέθετε μαρμάρινα ειδώλια, σμιλευμένα με όλες εκείνες τις αρχές που ακολουθούνταν στον Αρχαίο Κλασσικό Ελληνικό Κόσμο. Αρμονία, ισορροπία και μέτρο κυριαρχεί παντού σε ότι έχει ανακαλυφθεί στις μέρες μας.
Να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα η γύρω περιοχή κρύβει θυσαυρούς. Είναι αρχαιολογική ζώνη και σιγά-σιγά έρχεται στο φως. Μόλις δύο χρόνια πριν το 2011 ήρθε στο φως Ρωμαϊκό άγαλμα, που βρέθηκε στην ανασκαφή που συνεχίζεται, είκοσι μέτρα από την είσοδο του θεάτρου. Πρόκειται για μια ρωμαϊκή οικία και το άγαλμα αυτό στόλιζε το εσωτερικό της οικίας αυτής. Είναι ένας γυμνός άνδρας, ύψους περίπου δύο μέτρων, που έχει ριγμένο πάνω από τον αριστερό του ώμο ένα ιμάτιο.
Το Θέατρο αυτό όπως λένε οι Αρχαιολόγοι μας κτίσθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στη θέση που βρισκόταν το παλαιότερο θέατρο της περιοχής και της Αρχαίας Δωρικής πόλης της Επιδαύρου.
Η πόλη αυτή που δημιουργήθηκε περίπου τον 11ο π.Χ. αιώνα από τους Δωριείς του Διηφόντη διέθετε οχύρωση. Στον βράχο που ξεκινά από το σημερινό Θέατρο και συνεχίζει στην χερσόνησο που σήμερα αποκαλείται Νησάκι, είναι ορατά σήμερα τμήματα αυτής της οχύρωσης που προστάτευε την Ακρόπολη της Αρχαίας πόλης. Στην ίδια χερσόνησο και περίπου 200 μέτρα από το σημερινό θεατράκι υπήρχε το Αρχαίο λιμάνι της Επιδαύρου, από το οποίο οι Επιδαύριοι επικοινωνούσαν με τις άλλες πόλεις και σιγά σιγά ανέπτυξαν το εμπόριο τους.
Θεμελιώσεις του αρχαίου μόλου, όπως και κτισμάτων της πόλης μπορούμε να δούμε και σήμερα στην παραλία της Σπηλιάς, λίγα μέτρα από την ακτή, σε βάθος 3-4 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Την περιοχή αυτή οι σημερινοί Επιδαυρίτες αποκαλούν “Βυθισμένη Πολιτεία”.
Το σημερινό Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου έχει χωρητικότητα 2000 θέσεις περίπου. Κάθε καλοκαίρι γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις σε αυτό, παγκοσμίου ενδιαφέροντος και συγκεντρώνουν πλήθος Ελλήνων και αλλοδαπών εισκεπτών. Το ίδιο το Θέατρο αλλά και το τοπείο γύρω από αυτό αξίζουν την επίσκεψη μας.