Βυτίνα: Το πετράδι του Μαινάλου

0
12374

Η Βυτίνα, από τα πιο τουριστικά μέρη της ορεινής Αρκαδίας, αποτελεί ιδανικό προορισμό για τα χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα, αλλά και κάθε άλλη εποχή του χρόνου.

 

Χτισμένη σε υψόμετρο 1.000μ. εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό παραθεριστικό θέρετρο, λόγω του εξαιρετικού της κλίματος και του χιονοδρομικού κέντρου.

Απέχει 44 χλμ από την Τρίπολη και αποτελεί ορμητήριο εξόρμησης της ορεινής Αρκαδίας. Παραδοσιακός οικισμός με πολλά υπέροχα πετρόκτιστα σπίτια και μονοπάτια για περίπατο. Είναι καταπράσινη, γεμάτη έλατα και μια φρέσκια μυρωδιά από φύση που δύσκολα ξεχνάς.

Η περιοχή της Βυτίνας έχει μακρά ιστορία και η συμβολή της στον απελευθερωτικό αγώνα υπήξε καίρια, θυσιάζοντας σπουδαίους οπλαρχηγούς και καπεταναίους στην επανάσταση.

Στο κέντρο του χωριού, υπάρχει η γραφική πλατεία με τον εντυπωσιακό ναό του πολιούχου της Βυτίνας, Αγίου Τρύφωνα, ο οποίος είναι χτισμένος με το μοναδικό μαύρο Βυτινιώτικο μάρμαρο. Επίσης κοντά στην πλατεία βρίσκεται η βιβλιοθήκη με αξιόλογο ιστορικό υλικό, καθώς και το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται σε νεόδμητο κτίριο.

Τριγύρω θα βρείτε διάφορα μαγαζιά με ξυλόγλυπτα και υφαντά, παραδοσιακή τέχνη της περιοχής. Δοκιμάστε τα περίφημα τοπικά προϊόντα, ζυμαρικά, βότανα, όσπρια και γαλακτοκομικά που παράγονται γύρω από το χωριό. Η Βυτίνα φημίζεται επίσης και για το μέλι της από κωνοφόρα δέντρα, πυκνό και πλούσιο σε γεύση, θα σας μείνει αξέχαστο.

Όσοι ρομαντικοί προσέλθετε στη «λεωφόρο της αγάπης». Στην είσοδο της Βυτίνας ξεκινά ένας μακρύς δρόμος με καρυδιές και παγκάκια στις δυο πλευρές του δρόμου, αξίζει για έναν ρομαντικό περίπατο.

Με αφετηρία την Βυτίνα, υπάρχουν άφθονες επιλογές εξορμήσεων. Μία επιλογή είναι η εύκολη πρόσβαση προς το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας, μέσω ασφαλτόδρομου. Επίσης κοντά στη Βυτίνα μπορείτε να επισκεφθείτε τα ιστορικά μοναστήρια των Αγίων Θεοδώρων και της Κερνίτσας.

Από τη Βυτίνα μπορείτε να επισκεφθείτε τα χωριά του Μαινάλου και της Γορτυνίας, όπως την Δημητσάνα, τα Λαγκάδια, τα Μαγούλιανα, την Αλωνίσταινα και την Ελάτη, μέσα από μια εκπληκτική διαδρομή μέσα από ελατόδασος.

 

- Advertisement -