ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ: Ολόρθο στους Αιώνες το “Τολέδο” του Καζατζάκη μας περιμένει (φώτο-βίντεο)

Ξεχωριστή γιατί είναι ίσως από τις λίγες μεγάλες διαδρομές που τέμνει στα δύο ουσιαστικά την Πελοπόννησο...

0
6626
Μια από τις ξεχωριστές διαδρομές της Πελοποννήσου -κανένας δεν θα διαφωνήσει- είναι αυτή από Τρίπολη για Ανδρίτσαινα μέσω Βυτίνας, Δημητσάνας, Στεμνίτσας και Καρύταινας.

Ξεχωριστή γιατί είναι ίσως από τις λίγες μεγάλες διαδρομές που τέμνει στα δύο ουσιαστικά την Πελοπόννησο, δεν βλέπεις πουθενά θάλασσα και κυκλώνεις την καρδιά της που είναι το όμορφο όρος Μαίναλο.

Σε αυτό το ταξίδι μας κάνοντας την διαδρομή σταματήσαμε στην Καρύταινα. Αν και κατακαλόκαιρο η περιοχή έχει να σου πει πολλά. Την ζέστη της ημέρας διαδέχεται η δροσούλα και ο δροσερός αέρας από το Μαίναλο της νύκτας.

Η Καρύταινα έχει το μεγάλο προσόν να επιβάλλεται στον επισκέπτη της από μακριά. Μόνο η εικόνα της αποτελεί και την ταυτότητα της.

Μεγαλόπρεπο μέρος, ιστορικό, που εμπνέει τον επισκέπτη φέρνοντας μπροστά του εικόνες μιας μπαρουτοκαπνισμένης εποχής. Οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης νομίζεις ότι θα βγουν μπροστά σου στα σοκάκια του χωριού, με τις αστραφτερές τους πανοπλίες να κρέμονται γύρω τους. Από τον Γέρο του Μωριά ξεκινάς βέβαια, αλλά φτάνεις και μέχρι τον Νίκο Καζατζάκη που αποκαλούσε την Καρύταινα “Τολέδο” της Ελλάδας.

Η Καρύταινα όμως δεν μόνο το βαθύ παρελθόν. Την σημερινή εποχή, λίγα χρόνια πριν και με την βοήθεια των Κοινοτικών Προγραμμάτων, όπως σε ολόκληρη την Ελλάδα άλλωστε, η Καρύταινα αναγεννήθηκε. Οι παλαιές οικοδομές αναπαλαιώθηκαν. Κάθε λογής τουριστικές επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν και το χρώμα έγινε ποιο φιλόξενο για τον σημερινό περιηγητή. Ο ύπνος, το φαγητό και η διασκέδαση δεν είναι ποια ζητούμενο στο μέρος αυτό.

Όπως μαρτυρούν τα ιστορικά βιβλία, η Καρύταινα πρέπει να εμφανίστηκε γύρω στο 13ο αιώνα επί Φραγκοκρατείας στην Ελλάδα, όπότε έγινε πρωτεύουσα μιας εκ των βαρωνιών των Φράγκων. Το Κάστρο της Καρύταινας, που κατασκευάστηκε εκείνη την εποχή από την οικογένεια των Ντε Μπρυγιέρ, έμελλε να την συντροφεύει μέχρι σήμερα και να είναι η αιτία της ισχύος που απέκτησε η περιοχή, με την καλή κατασκευή του και την σπουδαιότητα του σημείου κατασκευής του.

Κατά καιρούς η Καρύταινα υπήρξε έδρα του δήμου Γόρτυνος, ενώ σήμερα είναι διαμέρισμα του Αρκαδικού δήμου της Μεγαλόπολης.

Η σημαντική θέση της Καρύταινας έχει σχέση με τους δρόμους που ελέγχει. Πέρασμα για την Ηλεία, άλλο για το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα και την Μεσσηνία, βλεπει την κοιλάδα της Μεγαλόπολης, ελέγχει την είσοδο για το Ελληνικό, την Στεμνίτσα και την Δημητσάνα.

Πέραν αυτών όμως, το καμάρι της Καρύταινας είναι ο Λούσιος ποταμός με το γεφύρι του. Δίπλα της βρίσκεται το ποιο προσβάσιμο τμήμα του ποταμού. Δροσερό νερό όλο το χρόνο, δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού για ράφτινγκ και καγιάκ. Το φαράγγι αυτό έχει την δική του μακρά ιστορία. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα η ιστορία του εθνική και θρησκευτική δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη της περιοχής για εκδρομές και περιηγήσεις.

Γέφυρες, Μονές, Ασκηταριά, Μύλοι, Αλώνια και Μονοπάτια δίνουν στην Καρύταινα την σφραγίδα του Προορισμού για όλο το χρόνο. Σε κάθε εποχή η Καρύταινα έχει κάτι να σου προσφέρει.
Έτσι χωρίς αμφιβολία το TravelPeloponnisos.gr προτείνει, ΠΑΜΕ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ να νοιώσουμε Ελλάδα …

- Advertisement -