Ένωση Κάμπινγκ Αργολίδας – Πελ/σου: Επείγοντα Μέτρα Οικονομικής Στήριξης Κάμπινγκ και Χώρων Υπαίθριας Κατασκήνωσης

0
1280

Επείγοντα Μέτρα Οικονομικής Στήριξης των Κάμπινγκ-Χώρων Υπαίθριας Κατασκήνωσης                                                                                                            

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Σεβόμενοι την ευθύνη του σοβαρού έργου σας για την προφύλαξη όλων των τουριστικών επιχειρήσεων από τον Κορωνοιό  Covid 19, σας ενημερώνουμε  ότι 

ο κλάδος των Κάμπινγκ σε όλη την Ελλάδα, ενώ υποφέρει εδώ και αρκετά χρόνια από την μάστιγα του ελεύθερου κάμπινγκ (δωρεάν διανυκτερεύσεις σε δρόμους ,αιγιαλούς,κτλ.)  έχει δεχτεί την χαριστική βολή και ο κύκλος εργασιών έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει.

Δυστυχώς, όταν η Κυβέρνηση αποφάσισε εύλογα το κλείσιμο των ΚΑΔ και λειτουργία  μόνο ενός ξενοδοχείου ανα περιφερειακή ενότητα, δεν πήρε καμία απόφαση και για 1 Κάμπινγκ ανα περιφερειακή ενότητα με αποτέλεσμα να μείνουν πολλοί κατασκηνωτές με τροχόσπιτα και αυτοκινούμενα εγκλωβισμένα στους δρόμους και σε παραλίες, χωρίς να μπορούν να γυρίσουν στις χώρες τους, αφού έκλεισαν τα σύνορα και τα λιμάνια και ακυρώθηκαν οι πτήσεις.

Πριν λίγες μέρες επίσης , ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πρόγραμμα της σταδιακής επαναφοράς της οικονομίας, διαχωρίζοντας τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας από τα εποχιακά  ως πιο ασφαλή καταλύματα, δίνοντας την απόφαση να ανοίξουν την 1η Ιουνίου 2020 και χωρίς καμία διευκρίνηση και πάλι για τα Κάμπινγκ.

Τί διαφορά έχουν Κύριοι Υπουργοί τα καταλύματα 12μηνης λειτουργίας από τα εποχιακά, ώστε να μην μπορούν να ανοίξουν όλα την 1η Ιουνίου, αφού ακολουθήσουν όλα  τα μέτρα υγειονομικής πρόληψης? 

Για ποιο λόγο τα Κάμπινγκ δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο των αποφάσεων της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Τουρισμού ,αφού εδώ και πολλά χρόνια τα Κάμπινγκ είναι μέλη του ΞΕΕ σαν τα ξενοδοχεία και έχουν γράψει ιστορία εδώ και πολλές δεκαετίες στον Τουρισμό της Ελλάδας μας ?

Κύριοι Υπουργοί, σας ενημερώνουμε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 300 Κάμπινγκ, που φιλοξενούν τουλάχιστον το 65%  του συνολικού τουρισμού και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και στηρίζουν πολλές ελληνικές οικογένειες.

Είναι φανερό λοιπόν ότι, ο κλάδος των Κάμπινγκ είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία της χώρας και προωθεί τον τουρισμό της υπαίθρου ,όπου ο τουρίστας έρχεται με δικό του κατάλυμα (σκηνή,τροχόσπιτο,αυτοκινούμενο) με απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων ο ένας από τον άλλον έξω στην Φύση και χρησιμοποιεί όλες τις υπηρεσίες του χώρου (πλυντήρια,κουζίνα,τουαλέτες,ντούζ), όπου γίνονται  συνεχείς απολυμάνσεις. Όλοι οι τουρίστες με τροχόσπιτα και αυτοκινούμενα διαθέτουν δική τους χημική τουαλέτα, οπότε δεν έχουν καμία επαφή με τους κοινόχρηστους χώρους και το προσωπικό μας πάντα ακολουθεί μέτρα υγειονομικής προστασίας, όπως  να φορούν γάντια και μάσκες εν ώρα εργασίας στην καθαριότητα, να υπάρχουν αντισηπτικά σε όλους τους χώρους ,να λειτουργήσουν τα μαγαζιά με τραπεζοκαθίσματα με απόσταση  και να αερίζονται όλοι οι χώροι όλο το 24ωρο.Όταν ένας πελάτης μπαίνει σε ένα Κάμπινγκ δεν έρχεται σε επαφή με κανένα άλλο τμήμα του χώρου ούτε με άλλους πελάτες, ενώ όταν μπαίνει σε ένα ξενοδοχείο ο χώρος είναι κλειστός μέχρι να φτάσει στο δωμάτιο και οι πιθανότητες μεγαλύτερες για μόλυνση του ιού (πχ. Ξενοδοχείο Γαλαξίας στο Κρανίδι)! Υπάρχει λοιπόν κάποιο κατάλυμα πιο ασφαλές από ένα κάμπινγκ ? Θα δημιουργήσουμε όλες τις προυποθέσεις για τα πιο ασφαλή μέτρα προστασίας, να είστε σίγουροι για αυτό!

Ένα ακόμα σοβαρό θέμα για τα Κάμπινγκ όσο καθυστερείτε να ανακοινώσετε την ημερομηνία επαναλειτουργίας είναι οι συνεχείς ακυρώσεις των απευθείας κρατήσεων και η επιστροφή προκαταβολών των Τουροπερέιτορ ή Τουριστικών Γραφείων. Καταλαβαίνετε λοιπόν το μέγεθος του προβλήματος της μη ρευστότητας των επιχειρήσεων Κάμπινγκ και της αδυναμίας μας να ανταπεξέλθουμε ακόμα και στα πάγια έξοδά μας (ΔΕΚΟ,ΟΤΕ,κτλ).

Αγαπητοί  Κύριοι Υπουργοί,

Γνωρίζουμε ότι αγωνίζεστε για την στήριξη όλων των επιχειρήσεων με κανονιστικές πράξεις και αποφάσεις για αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.

Ωστόσο ζήταμε την  άμεση παρέμβασή σας, διότι όποια λάθος απόφαση  παίρνετε για τα Κάμπινγκ είναι θέμα επιβίωσης χιλιάδων Ελλήνων που εργάζονται στον κλάδο.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας:

1)Απόφαση για επίσημη λειτουργία των  κάμπινγκ όλης της χώρας την 1η Ιουνίου 2020 ανεξάρτητα αν είναι 12μηνης η εποχικής λειτουργίας.

2)Ενημέρωση για νέα μέτρα υγειονομικής προστασίας που πρέπει να ακολουθούν όλα τα κάμπινγκ από εδώ και πέρα σε όλους τους χώρους που διαθέτουν.

3)Αναστολή οικονομικών υποχρεώσεων (προκαταβολή Φόρου Εισοδήματος, Δημοτικά Τελη, ΕΝΦΙΑ  επιχειρηματικών ακινήτων για το 2020.)

4)Κάλυψη μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους των εργαζομένων των επιχειρήσεων κάμπινγκ για το 2020 προκειμένου να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

5)’Αμεση χρηματοδότηση με παροχή έκτακτων  άτοκων δανείων και άτοκη χρηματοδότηση για κεφάλαιο κίνησης για τα κάμπινγκ από όλες τις  Τράπεζες με εγγύηση 100% του Ελληνικού Δημοσίου ώστε να καλυφθεί  το πρόβλημα της ρευστότητας και να μην καταρρεύσει το σύστημα.

6)Διαγραφή όλων των τόκων στα υφιστάμενα δάνεια ανεξαρτήτου μορφής με στόχο την αποπληρωμή τους αφού δοθεί η νέα άτοκη χρηματοδότηση.

7)Απελευθέρωση κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών έτσι ώστε να μπορούν οι επιχειρηματίες κάμπινγκ να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα δεσμευμένα χρηματικά ποσά για την κάλυψη των τρεχόντων εξόδων τους,

8)Μείωση ΦΠΑ στην διαμονή σε  6% 

9)Παύση όλων των πλειστηριασμών  για τις επιχειρήσεις  κάμπινγκ .

10)Ψήφιση νέου Νόμου για αυστηρό έλεγχο από Αρχές προς τους ιδιοκτήτες  αυτοκινούμενων τροχόσπιτων στα λιμάνια, στα σύνορα και στους δρόμους για αποφυγή ελεύθερων διανυκτερεύσεων και μη εξάπλωσης ενδεχόμενου Κορωνοιού. Όλα αυτά τα οχήματα επιβάλλεται να διανυκτερεύουν εντός των κάμπινγκ, όπου υπάρχουν όλες οι παροχές (αποχέτευση,νερό,ρεύμα) και όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Αγαπητοί Υπουργοί,

Λόγω του ότι  δεν γνωρίζουμε την διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας και η οικονομική και ψυχολογική μας κατάρρευση είναι μη αναστρέψιμη μέχρι τέλος Μαίου 2020, σας ζητάμε να πάρετε άμεσα τις παραπάνω αποφάσεις για να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά ο κλάδος των κάμπινγκ σε όλη την Ελλάδα!

                                              Με εκτίμηση

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΦΛΙΓΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ                                                       ΓΚΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 

 

 

- Advertisement -