Μαίναλο: Η καρδιά της Πελοποννήσου

Το Μαίναλο, απλώνεται αγέρωχο, από το υψίπεδο της Τρίπολης μέχρι το φαράγγι του Λούσιου και από την Λίμνη του Λάδωνα μέχρι την Μεγαλόπολη.

0
3833

Ανάμεσα στις πάμπολλες οροσειρές ξεχωρίζει η κορυφή Οστρακίνα με υψόμετρο 1981 μέτρα.

Το Μαίναλο έχει συνολική έκταση 680.000 στρεμμάτων τα 400.000 είναι δάσος βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα σε πυκνή δάσωσης βουνά της Ελλάδας.Τα ξακουστά ελατοδάση του Μαινάλου και μαζί με συστάδες δρυών, πρίνων, πεύκης και κέδρων συνθέτουν μια σπάνια φυσική ομορφιά.

Δεν είναι τυχαίο πως το οικοσύστημα του Μαινάλου εντάχθηκε στο δίκτυο προστασίας και ανάδειξης Natura 2000. Μέσα στον ορεινό του όγκο, βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη της άγριας πανίδας που μαζί με την πλούσια βλάστηση αναδεικνύουν το Μαίναλο σε ενα μοναδικό και πανέμορφο βιότοπο.

Τα ορεινότερα χωριά του Μαινάλου είναι τα Μαγούλιανα (1.365μ.) και η Αλωνίσταινα (1.220μ.).Τα περισότερα χωριά ειναι ιστορικά, αφού τα χωριά του Μαινάλου πρωτοστάτησαν στην επανάσταση του 1821. Η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, τα Λαγκάδια, το Λιμποβίσι (Το χωριό του Κολοκοτρώνη) και η Πιάνα είναι μερικά απ’ αυτά.

Ορισμένα από τα χωριά του Μαινάλου είναι ιδιαίτερα τουριστικά, όπως η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα και η κωμόπολη Βυτίνα. Διαθέτουν παραδοσιακούς ξενώνες, πολυτελη ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αρκετές οι ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία της περιοχής σας περιμένουν να σας υποδεχτούν. Προσφέρουν παραδοσιακά φαγητά και καλό κρασί που μπορείτε να απολαύσετε τώρα το χειμώνα δίπλα σε κάποιο ζεστό τζάκι.

Οι δραστηριότητες που μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει σττο Μαίναλο ειναι Ski, snowboard, rafting, kayak, mountainbike, treeking, πεζοπορία, ορειβασία, διαδρομές με αυτοκίνητο 4Χ4.

Κάθε μονοπάτι στο Μαίναλο, κάθε καταφυγή, κάθε δροσερή πηγή, έχει να διηγηθεί κι ένα παραμύθι. Οι ιερείς του Διός και οι ακόλουθοι του Πάνα, οι αυστηρές παρθένες που συντρόφευαν την Αφροδίτη, οι αφοσιωμένες στον Διόνυσο Μαινάδες και οι ευλαβείς μοναχοί της ορθοδοξίας, όλοι έχουν αφήσει το χνάρι τους σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Η περιοχή του Μαινάλου πρωτοστάτησε στην επανάσταση του 1821. Από τους μπαρουτόμυλους της Δημητσάνας εφοδιάζονταν οι επαναστάτες με πυρομαχικά και από τα επαναστατημένα χωριά ήταν οι λιδιοι οι επαναστάτες.

Στην ανατολική του πλευρά βρίσκεται η κωμόπολη Λεβίδι και στους πρόποδες του Μαινάλου βρίσκεται η Τρίπολη.

- Advertisement -