Καστράκι Αρχαίας Ασίνης: Από δω απέπλευσαν τα πλοία των Μυκηναίων για την Τροία

0
5151

Η σημερινή Ασίνη βρίσκεται περίπου 9 χ.μ. έξω από το Ναύπλιο, λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν το γνωστό Τολό και στην ίδια τοποθεσία περίπου με την Αρχαία Ασίνη.

Αυτό φαίνεται και από τα υπολείμματα της αρχαίας ακρόπολης, τα οποία είναι ορατά στο βραχόβουνο στο σημείο που βρίσκεται η παραλία του χωριού, γνωστή και με το όνομα Καστράκι. Μια ακρόπολη που πλέον αναστηλώνεται και σύντομα θα είναι ένας θαυμάσιος αρχαιολογικός χώρος με σύγχρονα μέσα που θα βοηθούν τον επισκέπτη να ενημερώνεται για αυτό το λιμάνι των Μυκηναίων.

Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν Δρύοπες και γενικά η πρώτη παρουσία οικισμού ανάγεται ήδη στους Πρωτοελλαδικούς χρόνους. Ο Όμηρος αναφέρεται στην Ασίνη καθώς ανήκε στο βασίλειο των Μηκηνών, αποτελούσε το λιμάνι του και συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο. Αργότερα βέβαια κατά τον 8ο αιώνα καταστράφηκε από τους Αργείους. Απέμεινε μόνον ο ναός του Πυθαέως Απόλλωνα και οι κάτοικοί της κατέφυγαν στη Μεσσηνία.

Στην συνέχεια ξανακατοικήθηκε και τα τείχη που βλέπουμε σήμερα ανάγονται στην Ελληνιστική περίοδο, αλλά δέχτηκαν και επισκευές κατά την Βυζαντινή εποχή. Η ακρόπολη έχει δύο εισόδους, μία βόρεια και μία ανατολική.

Στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο τείχος της Ακρόπολης κατά το 1920 από Σουηδούς, βρέθηκε ένα αγαλματίδιο – προσωπείο ιδιαίτερης μορφής, γνωστό ως ο βασιλιάς της Ασίνης. Επίσης ανακαλύφθηκε και μία νεκρόπολη με σημαντικούς θολωτούς μηκυναΪκούς τάφους στην περιοχή λόφος της Μπαρμπούνας, που δυστυχώς παραμένει μέχρι σήμερα αναξιοποίητο.
Πάντως αξίζει έστω και με τη σημερινή του μορφή μια επίσκεψη.
Για να το βρείτε, θα περάσετε μέσα από το XeniCamp & Bungalows και θα προχωρήσετε μόλις εκατό μέτρα στο λόφο στην πίσω μεριά του.

Στην περιοχή της Ασίνης θα βρείτε εύκολα διαμονή, καθώς υπάρχουν πλήθος από ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ. Τα τείχη της Αρχαίας ακρόπολης της Ασίνης θα σας συντροφεύουν κάθε φορά που θα πηγαίνετε στην παραλία. Για σκεφτείτε να κολυμπάτε στο σημείο απ΄όπου κάποτε αναχώρησαν τα καράβια για την Τροία!

Να προσθέσουμε, ότι η περιοχή της Ασίνης αποτελεί έναν όμορφο προορισμό, όχι πολύ μακριά από την Αθήνα, που συνδυάζει φυσικό περιβάλλον, αρχαιολογικό ενδιαφέρον, βρίσκεται δίπλα στο Τολό και το Ναύπλιο και παρέχει ταυτόχρονα όλες τις σύγχρονες ανέσεις που θα θέλατε να έχετε προκειμένου να περάσετε ξεκούραστες διακοπές σε μια πεντακάθαρη θάλασσα.

- Advertisement -