Πάσχα στο Τολό – Τα ήθη και έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας

0
752
Πάσχα στο Τολό

Ξεχωριστός είναι ο εορτασμός του Αγίου Πάσχα στο Τολό, όπου κάθε χρόνο οι πιστοί αναβιώνουν με τον δικό τους μοναδικό παραδοσιακό τρόπο το Θείο Δράμα του Κυρίου και τελικά την Ανάσταση.

Το  Πάσχα, αποτελεί αναμφίβολα μία από τις σπουδαιότερες γιορτές του Χριστιανισμού σε όλη την Ελλάδα. Στο Τολό τα ήθη και έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας, συναντούν την θαλασσινή παράδοση του τόπου και δημιουργούν μία εντυπωσιακή τελετουργία.

Η κορύφωση του Θείου Δράματος ξεκινά τη Μ. Πέμτπη. Τη μέρα οι νοικοκυρές βάφουν τα πασχαλινά  τους αυγά και τα μεσάνυχτα όλες οι γυναίκες στολίζουν ευλαβικά τον Επιτάφιο στην κεντρική εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου.

Το βράδυ της Μ. Παρασκευής χιλιάδες κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών, συνοδεύουν με τις ψαλμωδίες τους την περιφορά του Επιταφίου, ο οποίος θα περάσει από τον κεντρικό δρόμο του χωριού για να καταλήξει μέσα στη θάλασσα. Το πλήθος  μεταφέρεται στην παραλία του Τολού, ενώ και οι ψαράδες του χωριού μέσα από τις βάρκες τους συμμετέχουν με καπνογόνα, δημιουργώντας ένα απόκοσμο και πρωτόγνωρο σκηνικό.  

επιτάφιος

Το Μεγάλο Σάββατο όλο ο κόσμος μαζεύεται ξανά στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου για να γιορτάσει την Ανάσταση του Κυρίου και να λάβει το Άγιο Φως, ενώ ακολουθεί το πατροπαράδοτο τραπέζι με παραδοσιακή μαγειρίτσα και φυσικά το τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών.

Την Κυριακή του Πάσχα το Τολό γεμίζει σούβλες με αρνί και κοκορέτσι από άκρη σ’ άκρη, ενώ το τελετουργικό κλείνει εντυπωσιακά το απόγευμα με την καύση του Ιούδα μέσα στη θάλασσα, με μια παραδειγματική… τιμωρία στον προδότη του Κυρίου.

Γνωρίστε τα ήθη και έθιμα του τόπου και βιώστε τη μοναδική εμπειρία των πασχαλινών γιορτών στο Τολό. 

πηγη  tolo.gr

- Advertisement -