X

Το Estella Festival επιστρέφει στην Βόρεια Κυνουρία κάτω από τον έναστρο ουρανό της

Κάτω από τον έναστρο ουρανό της Βόρειας Κυνουρίας εξερευνά τα κάστρα, τα ιστορικά και αρχαιολογικά σημεία της περιοχής και γιορτάζει με ποιοτικές εκδηλώσεις και εξαιρετικούς καλλιτέχνες, καλώντας μας σε συναυλίες σε έναν αστερισμό υπέροχων σημείων του τόπου.

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας σχεδίασε τις εκδηλώσεις του Estella festival 2022 θέλοντας να προσφέρει γνώση αλλά και διασκέδαση στους επισκέπτες.

Οι εκδηλώσεις, διάσπαρτες σε σημεία ενδιαφέροντος του τόπου, είναι:

· Undercover Valentines | Going back to the roots με jazz / funk / pop μελωδίες

6 Αυγούστου, ώρα 21:30, Καστράκι Μελιγούς.

· Ρένα Μόρφη | Μια ξεχωριστή βραδιά κάτω από τ’ αστέρια

10 Αυγούστου, ώρα 21:30, Λιμάνι Παραλίου Άστρους.

· Αλεξάνδρα Κόνιακ | Έρωτας Θεός – Acoustic live

18 Αυγούστου, ώρα 21:30, Λιμάνι Αγίου Ανδρέα.

· Ημερίδα | «Θυρέας γη – Αφιέρωμα στους φρουρούς της θάλασσας», με τον αρχαιολόγο και Αν. καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας ΑΠΘ κ. Παναγιώτη Φάκλαρη.

19 Αυγούστου, ώρα 20:30, Λιμάνι Παραλίου Άστρους.

Λίγη ιστορία

Τα πρώτα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας διαπιστώνονται με βεβαιότητα τουλάχιστον από τα νεολιθικά χρόνια, μέσα από πλούσια ευρήματα της εποχής αυτής, καθώς και της εποχής Χαλκοκρατίας. Οι πρώτοι κάτοικοι ανήκουν στα προελληνικά φύλλα, στους Πελασγούς, που έζησαν εδώ πριν τους Αρκάδες στην Αρκαδία και τους (πρωτοέλληνες) Δαναούς στην Αργολίδα και στα Παράλια της Κυνουρίας. Στη συνέχεια εγκαθίστανται στην Κυνουρία οι Ίωνες. Οι Αχαιοί, δημιουργοί του Μυκηναϊκού πολιτισμού, εγκαταστάθηκαν στην Αργολίδα – Αργεία γη γύρω στα 1600 π.Χ., κομμάτι της οποίας ήταν η Κυνουρία. Μάρτυρες τα ευρήματα από το Χερρονήσι, το Νησί του Αγίου Ανδρέα, το Ελληνικό Άστρους, το Καστράκι Μελιγούς.

Με την κάθοδο των Δωριέων αρχίζει ο εκδωρισμός των κατοίκων. Στην περιοχή συναντιούνται τα όρια των τριών επικρατειών: των Δωριέων της Σπάρτης, των Αρκάδων της Τεγέας και των Aχαιών του Άργους.

Η Κυνουρία, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, από τα τέλη του 11ου αι. π.Χ. αιώνα ως τα ρωμαϊκά χρόνια αποτέλεσε περιζήτητη λεία για την ικανοποίηση συμφερόντων της Σπάρτης και του Άργους. Η βόρεια περιοχή της Κυνουρίας, η αρχαία περιοχή της Θυρεάτιδος γης, είχε ως κύριο οικισμό τη Θυρέα και δευτερεύοντες την Ανθήνη, τη Νηρίδα, την Εύα και το Άστρος, σχετιζόταν περισσότερο με την Αργολίδα. Οι Θυρεάτες προέρχοντο από τους Δαναούς που εγκαταστάθηκαν στο Άργος.

Περιήγηση 2022

Η φετινή περιήγηση περιλαμβάνει τρία σημαντικά σημεία:

Το «Νησί» και το κάστρο του Παραλίου Άστρους

Πριν 400 χρόνια ήταν ακόμα νησί, το αστερόσχημο νησί Stella ή Estella, με δεσπόζουσα θέση στον Αργολικό κόλπο και με ένα μικρό μεσαιωνικό κάστρο του 1256 μ.Χ. στην κορυφή του. Λένε πως ο δημιουργός του κάστρου, ο Φράγκος ηγεμόνας Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος, το ονόμαζε Castello della Estella, δηλαδή Κάστρο του Αστεριού, μεταφράζοντας έτσι την πολύ παλαιότερη ονομασία του οικισμού, Άστρον κατά τον Κλαύδιο Πτολεμαίο του 2ου αι. μ.Χ. ή Astrum κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Το 1465 μ.Χ. κατά τον Πρώτο Ενετοτουρκικό πόλεμο, το Castello Estella παραδίδεται στον Ενετό διοικητή του Ναυπλίου Christoforo de Priuli. Αργότερα, στις αρχές της Επανάστασης του 1821, οι αδελφοί Ζαφειρόπουλοι ξαναχτίζουν και οχυρώνουν το ερειπωμένο κάστρο, πρωτοστατώντας στον Αγώνα και την αντίσταση κατά του Ιμπραήμ. Το 1833 ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος προσφέρει το Κάστρο των Ζαφειρόπουλων στο νεότευκτο Βασίλειον τῆς Ἑλλάδος και τον βασιλιά Όθωνα.

Πολλή όμορφη η περιήγηση στο -ερειπωμένο πια- κάστρο, στις διπλανές εκκλησίες της Ευαγγελίστριας και του Αγ. Βασιλείου και στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού, μέχρι τον Φάρο και το σύγχρονο Θέατρο του Παραλίου Άστρους.

Ο λόφος – Καστράκι της Μελιγούς

Στον λόφο εντοπίζεται ανθρώπινη παρουσία από τα μυκηναϊκά έως και τα νεότερα χρόνια. Έχουν βρεθεί αρχιτεκτονικά λείψανα ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Υπάρχουν επίσης ευρήματα από την πρωτοβυζαντινή περίοδο, καθώς και ίχνη μεσαιωνικής οχύρωσης. Εκεί υπάρχει το Καστράκι της Μελιγούς, ένα τμήμα αρχαίου τείχους, η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, η οποία έχει κτιστεί σύμφωνα με επιγραφή το έτος 1611, καθώς και ένα ερειπωμένο διώροφο πυργόσπιτο της μεταβυζαντινής περιόδου, που φέρει πολεμίστρες, πιθανότατα κτίσμα των χρόνων της Τουρκοκρατίας. Είναι το είδος των αρχοντικών που έχτιζαν οι Οθωμανοί γαιοκτήμονες κατά τον 17ο – 18ο αιώνα και πιθανότατα θα αποτελούσε κατοικία Τούρκου αξιωματούχου (αγά). Λόγω της εγγύτητας του οθωμανικού πυργόσπιτου με την χριστιανική εκκλησία, είναι πιθανόν το πυργόσπιτο να χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, κατόπιν να εγκαταλείφθηκε και να χτίστηκε η εκκλησία πλησίον του. Από την κορυφή του λόφου είναι ορατός ολόκληρος ο κάμπος του Άστρους και του Αγίου Ανδρέα, αλλά και σημαντικό μέρος του Αργολικού κόλπου.

Ο λόφος του Αγίου Ανδρέα

Γνωστός ως “νησί του Άγιου Ανδρέα”, φιλοξενούσε την Ακρόπολη της αρχαίας Ανθήνης. Τα λείψανα της οχύρωσης του οικισμού, κυκλώπειου τύπου, είναι σήμερα διακριτά στη βόρεια πλευρά του λόφου, ενώ στη γύρω περιοχή υπάρχει διάσπαρτο αρχαίο δομικό υλικό. Τμήματα σώζονται επίσης από τον εξωτερικό οχυρωματικό περίβολο, με πύργους που χρονολογούνται κατά τον 5ο με 4ο αιώνα π.Χ. Κοντά στο κάστρο σώζεται μισοκατεστραμμένο τοξωτό λιθόκτιστο γεφύρι.

Ο οικισμός μετέπειτα μεταφέρθηκε πιο χαμηλά προς τη θάλασσα, όπου σήμερα υπάρχουν ερείπια από την υστερορωμαϊκή εποχή, καθώς και συμπληρωματική οχύρωση που προστέθηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους.

Στον λόφο, σε μικρή απόσταση ήπιας ανάβασης από το όμορφο λιμάνι, βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, αρκετά κοντά στα αρχαιολογικά οχυρωματικά λείψανα.

Μουσικές εκδηλώσεις 2022

Undercover Valentines | Καστράκι Μελιγούς, Σάββατο 6 Αυγούστου, ώρα 21:30

Going back to the roots με jazz / funk / pop μελωδίες.

Η τραγουδίστρια Άλκηστη Λαμπροπούλου, μια από τις πιο εκφραστικές φωνές της ελληνικής τζαζ σκηνής και όχι μόνο, συναντά τους εξαιρετικούς μουσικούς Βίκτωρα Φιλιπποπολίτη στο σαξόφωνο, Παντελή Μπενετάτο στο πιάνο, Σταμάτη Σταματάκη στο μπάσο και Σεραφείμ Μπέλλο στα τύμπανα. Οι Undercover Valentines αποτελούν το νέο project αυτής της έμπειρης και δυναμικής μουσικής ομάδας που στηρίζεται στην ερμηνεία των γνωστών “covers”- διασκευών από γνωστά και αγαπημένα κομμάτια της jazz, soul της funk και της pop. Το υλικό προέρχεται από την πλούσια παράδοση της Αφροαμερικάνικης μουσικής όπως διαμορφώθηκε τις χρυσές δεκαετίες του ’60, του ’70 και αργότερα, αλλά και όποιον αυτή επηρέασε. Τραγούδια και ρυθμοί που ανεβάζουν τη διάθεση και χρωματίζουν ευχάριστα την ατμόσφαιρα. Jazz standards, Ray Charles, Stevie Wonder, Jackson 5, αλλά και Amy Winehouse και Adele είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες οι οποίοι απαρτίζουν το πρόγραμμα των Undercover Valentines.

Ρένα Μόρφη | Λιμάνι Παραλίου Άστρους, Τετάρτη 10 Αυγούστου, ώρα 21:30.

Μια ξεχωριστή βραδιά κάτω από τ’ αστέρια.

Μετά τις sold out εμφανίσεις της στην Αθήνα τον χειμώνα που πέρασε και ενώ ετοιμάζει τα νέα δισκογραφικά της βήματα, η Ρένα Μόρφη θα γιορτάσει μαζί μας την χαρά του φετινού καλοκαιριού παρέα με την μπάντα της και τις ξεσηκωτικές μουσικές τους! Η Ρένα Μόρφη, με την βελούδινη φωνή και την τόσο ξεχωριστή και μοναδική σκηνική παρουσία, τις λάτιν διασκευές λαϊκών τραγουδιών και τις πολλές ραδιοφωνικές της επιτυχίες, αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση στο ελληνικό τραγούδι. Μια χαρισματική φωνή γεμάτη πάθος και συναίσθημα, μια μπάντα-παρέα με εξαιρετικούς μουσικούς και ένα πρόγραμμα έκπληξη, που μπορεί με άνεση να κινηθεί πέρα από το προσωπικό ρεπερτόριο της Ρένας και το τελευταίο album της «ΣΑΜΠΑ ΤΣΙΚΙΤΑ», σε επιλογές από Ζαμπέτα ως και J Balvin. Η Ρένα Μόρφη παρουσιάζει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που έχει απ’ όλα και αναδεικνύει για μια ακόμα φορά το εύρος της φωνής της, τη μοναδική ικανότητά της να ελίσσεται πολύ επιτυχημένα ανάμεσα σε διαφορετικά είδη μουσικής, τον δυναμισμό της, το μπρίο και το πάθος της, το ανεξάντλητο κέφι αλλά και την ευαισθησία της και την καθηλωτική παρουσία της επάνω στη σκηνή.

Αλεξάνδρα Κόνιακ | Λιμάνι Αγίου Ανδρέα, Πέμπτη 18 Αυγούστου, ώρα 21:30.

Έρωτας Θεός – Acoustic live.

Η Αλεξάνδρα Κόνιακ, μια από τις πιο εντυπωσιακές φωνές της γενιάς της, έρχεται με σκοπό να μας ξεσηκώσει, να μας συγκινήσει και να μας μεταδώσει τη θετική της ενέργεια, από το πρώτο λεπτό που ανεβαίνει στη σκηνή. Το πρόγραμμα της συναυλίας, κομμένο και ραμμένο πάνω της, περιλαμβάνει τίτλους που θα μας καθηλώσουν και τραγούδια που θα μας φέρουν πιο κοντά, στην τέλεια ισορροπία. Lara Fabian, Mariah Carey, Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μιχάλης Χατζηγιάννης, ΜΕΛΙSSES, είναι μόνο μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα θυμηθούμε κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Εκτός από τις πολύ προσεκτικά επιλεγμένες και μελετημένες διασκευές, η Αλεξάνδρα Κόνιακ θα μας παρουσιάσει τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, όπως τα πιο πρόσφατα singles της «Όσο ζεις» με τη συμμετοχή του Μύρωνα Στρατή και «Μόνο εσένα», αλλά και μέρος της τελευταίας δουλειάς της που αφορά τις διεθνείς επιτυχίες του Μίκη Θεοδωράκη. Δίπλα στην Αλεξάνδρα ο Χρίστος Σερενές στο πιάνο, συνθέτης όλων των τραγουδιών της και ενορχηστρωτικά υπεύθυνος για τον συνδυασμό ετερόκλιτων μουσικών αναφορών, ο Αλέξης Ζορμπάς στην κιθάρα και ο Παύλος Πανταζόπουλος στην ηχοληψία.

Ενημερωτική ημερίδα

«Θυρέας γη – Αφιέρωμα στους φρουρούς της θάλασσας»

Παρασκευή 19 Αυγούστου, ώρα 20:30, Λιμάνι Παραλίου Άστρους.

Ο αρχαιολόγος και Αναπληρωτής καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Φάκλαρης κάνει μια ιστορική αναδρομή στην Θυρέας γη, το αρχαιολογικό και ιστορικό της απόθεμα.

TravalPeloponnisos.gr (MK):
ΣΧΕΤΙΚΑ