Αν θέλετε να αντικρύσετε ένα συγκλονιστικό τοπίο που θα γεμίσει ομορφιά και ηρεμία την ψυχή σας, αποφασίστε να επισκεφτείτε τη λίμνη Δόξα στην Κορινθία.
Χρειάζεστε λιγότερο από μία ώρα από το Κιάτο (ή από τη Νεμέα, αν επιλέξετε αυτή τη διαδρομή). Αφού περάσετε και θαυμάσετε τη Στυμφαλία (Στυμφαλία: Δεν είναι ένα καταπράσινο λιβάδι, είναι μια λίμνη μυθική … ) και στη συνέχεια ακολουθείστε τη διαδρομή προς αρχαίο Φενεό, θα βρεθείτε μπροστά σε ένα παραμυθένιο σκηνικό.
Ο δρόμος σας θα περάσει μέσα από τα χωριά Μοσιά και Μεσινόν Σε όλη αυτή τη διαδρομή και σε κάθε χιλιόμετρο, θα βλέπετε πινακίδες με την προειδοποίηση:
«Προσοχή επικίνδυνες στροφές για ένα χιλιόμετρο». Στην πραγματικότητα ούτε μόνο για ένα χιλιόμετρο είναι, αφού την ίδια πινακίδα θα τη δείτε τουλάχιστον 5-6 φορές, ούτε πολύ επικίνδυνες. Αξίζει όμως να οδηγείτε με χαμηλή ταχύτητα για να έχετε το χρόνο να θαυμάσετε την πλούσια χλωρίδα της περιοχής.
Γύρω από τη λίμνη αναπτύσσεται ένα πυκνό δάσος κεφαλληνιακής ελάτης και μαυρόπευκων που σε πολλά σημεία ενώνεται με μεικτά δάση βελανιδιών, καστανιών, φτελιών και κοκκορεβυθιών. Σε κάποια σημεία της όχθης, δημιουργούνται μικρά λιβάδια στα οποία υψώνονται μεγάλες χνουδοβελανιδιές, πλατάνια, ιτιές, λεύκες, γκορτσιές και σφενδάμια, ενώ γύρω γύρω αναπτύσσονται μικροί καλαμιώνες. Στην χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνονται πολλά υδρόφιλα φυτά αλλά και είδη των γύρω βουνών. Η λίμνη έχει επίσης μια πλούσια ορνιθοπανίδα (σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, κύκνοι, φαλαρίδες, νερόκοτες, πρασινοκέφαλες πάπιες, χρυσαετοί, φιδαετοί και πολλά άλλα) αλλά και πανίδα αμφιβίων.
Στην περιοχή απαντώνται επίσης αλεπούδες, νυφίτσες, κουνάβια, ασβοί, αγριόχοιροι, λαγοί, σκαντζόχοιροι, τυφλοπόντικες και πολλές νυχτερίδες Είναι εντυπωσιακό ότι τα τελευταία χρόνια στα πυκνά δάση πάνω από τη λίμνη έχουν επιστρέψει τα σπάνια τσακάλια, ενώ περιστασιακά εμφανίζονται τα ζαρκάδια.(πηγή: https://www.naturagraeca.com)
Η Δόξα βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρα, ανάμεσα στα βουνά , Ζήρεια (Κυλλήνη) με υψόμετρο 2374 μέτρα, Χελμός (Αροάνια όρη) με υψόμετρο τα 2355 μέτρα και η Ντουρντουβάνα, 2109 μέτρα. Καλύπτει μια έκταση 480 στρεμμάτων και το βάθος της φτάνει τα 40 μέτρα. Κάνοντας μια βόλτα περιμετρικά της λίμνης είτε περπατώντας είτε με αυτοκίνητο ή μηχανή θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε υπέροχα διαφορετικά τοπία με βράχια, υγρολίβαδα και καλαμιές.
Οι εργασίες για την κατασκευή της ολοκληρώθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με την κατασκευή φράγματος μήκους 225 μέτρων στην κοίτη του χειμάρρου Δόξα, με σκοπό την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της κοιλάδας του Φενεού. (Μέχρι σήμερα δεν έχει χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν). Μέχρι τότε, κάθε χειμώνα, τα νερά του χειμάρρου ενώνονταν με τα νερά του ποταμού Όλβιου και μη βρίσκοντας διέξοδο στη θάλασσα πλημμύριζαν την εύφορη πεδιάδα του Φενεού, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες.
Η πεδιάδα τελικά αποσυμφοριζόταν μέσω των καταβοθρών, που υπάρχουν στους πρόποδες του Σαϊτά. Ο μύθος, λέει πως οι καταβόθρες αυτές, είναι έργα του Ηρακλή, ο οποίος θέλοντας να δώσει στους κατοίκους της περιοχής εύφορο έδαφος, κατασκεύασε αυτά τα κανάλια .
Η Δόξα λοιπόν, παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει μια πολύχρονη ιστορία. Ένας άλλος μύθος λέει ότι αυτά τα ανοίγματα, ήταν είσοδοι για τον Κάτω Κόσμο. Από εκεί κατέβηκε η θεά Δήμητρα στο σκοτεινό βασίλειο του Άδη για να αναζητήσει τη μονάκριβη κόρης της, Περσεφόνη. (πηγή: http://hotelsline.com/el/article/istoria-mythologia-feneou-korinthias- diamoni-xenodoxeia-xenones)
Τον 14 ο αιώνα κτίστηκε στην περιοχή η ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, αλλά τον 17 ο αιώνα, που φαίνεται ότι σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη πλημμύρα, τα νερά κατέκλυσαν τη μονή και οι μοναχοί αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν.
Από την παλιά Μονή σώζεται μέχρι σήμερα ο μικρός ναός που έχει μετονομασθεί σε Άγιο Φανούριο. Το εκκλησάκι βρίσκεται μέσα στη λίμνη και συνδέεται με τη στεριά με μια λεπτή λωρίδα γης. Αφήνοντας το αυτοκίνητο στην άκρη της λίμνης δε θα χρειαστείτε πάνω από 5 λεπτά περπάτημα για να φτάσετε στο εκκλησάκι, αν και σίγουρα θα κάνετε περισσότερο χρόνο αφού δεξιά και αριστερά του μικρού αυτού χωμάτινου δρόμου, υπάρχουν πάγκοι με τοπικά προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσετε όπως φάβα, φασόλια, μέλι κ.ά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς ο δρόμος αυτός δε θα υπάρχει σε λίγα χρόνια, λόγω της διάβρωσης του εδάφους, και το εκκλησάκι θα μπορεί να το επισκεφθεί κάποιος μόνο με βάρκα. Οπότε βιαστείτε να το αποφασίσετε. Για να προλάβετε να περπατήσετε σε ένα δρόμο που σε λίγο δε θα υπάρχει πια.
Νομίζω ότι δεν υπάρχει ιδανική περίοδος για να επισκεφθεί κάποιος τη λίμνη Δόξα, γιατί κάθε εποχή του χρόνου παρουσιάζεται διαφορετική και μαγεύει τον επισκέπτη.
Άλλοι προτιμούν τη χειμερινή εικόνα της με τις χιονισμένες πλαγιές των γύρω βουνών, άλλοι τις μέρες με άπνοια για να αντικρίσουν το μοναδικό θέαμα της αντανάκλασης των βουνών στα γαλήνια νερά της, άλλη τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού για κατασκήνωση και μπάνιο στα γαλαζοπράσινα νερά της. Η επιλογή είναι δική σας. Και αν είστε έτοιμοι για ακόμη μεγαλύτερη περιπέτεια, να θυμάστε ότι από τις όχθες της λίμνης ξεκινάει και ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της ορεινής Πελοποννήσου που περνάει μέσα από ένα πυκνό ελατοδάσος και φτάνει μέχρι την κορυφή της Ντουρντουβάνας στα 2.109 μέτρα.