Στυμφαλία: Δεν είναι ένα καταπράσινο λιβάδι, είναι μια λίμνη μυθική … Της Χρύσας Σαββάκη

0
2415

Η Στυμφαλία λίμνη απέχει από την Αθήνα περίπου μιάμιση ώρα και μπορείς  να φτάσεις εκεί είτε από την εθνική οδό Αθήνας-Πάτρας στρίβοντας στη διασταύρωση προς Κιάτο είτε περνώντας από τη Νεμέα και ακολουθώντας τους δρόμους του κρασιού.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζεις δεν ανταποκρίνεται και πολύ σε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως λίμνη. Από το ύψωμα βλέπεις να ξεδιπλώνεται μπροστά σου μια καταπράσινη έκταση που περισσότερο μοιάζει με λιβάδι. Τότε όμως είναι που σου έρχεται στο μυαλό ο μύθος του Ηρακλή και έτσι εξηγείς και την εικόνα που βλέπεις και τις απορίες που είχες τόσα χρόνια για την πυκνή βλάστηση της λίμνης, μέσα στην οποία κρύβονταν οι όρνιθες.

Σύμφωνα με τον μύθο λοιπόν, οι  Στυμφαλίδες Όρνιθες  ήταν ανθρωποφάγα αρπακτικά πουλιά με χάλκινα ράμφη, νύχια και φτερά, πετούσαν σαν σαΐτες και αποτελούσαν απειλή για τους ανθρώπους, τα ζώα και τις σοδειές. Επειδή Κρύβονταν μέσα στην πυκνή βλάστηση της λίμνης ήταν αδύνατο να τις εξοντώσουν. Η Αθηνά για να βοηθήσει τον Ηρακλή να πραγματοποιήσει τον 6ο άθλο του, του έδωσε χάλκινα κρόταλα, σφυρηλατημένα στο εργαστήριο του Ήφαιστου, τα οποία ο ήρωας κροτάλισε από ένα ύψωμα δίπλα στη λίμνη. Τα πουλιά πέταξαν τρομαγμένα κι έτσι ο ήρωας κατάφερε να εξολοθρεύσει πολλές από αυτές.

Η λίμνη Στυμφαλία αποτελεί έναν σπάνιο υδροβιότοπο & καταφύγιο προστατευόμενων πουλιών. Πολλά μεταναστευτικά πουλιά βρίσκουν εκεί καταφύγιο και για κάποια από αυτά η λίμνη αποτελεί τόπο αναπαραγωγής

Συναντάμε επίσης πολλά είδη ψαριών, με το Phoxinellus stymfalicious το οποίο είναι ενδημικό της λίμνης, να αξίζει ιδιαίτερη αναφορά, αφού έχει την ιδιότητα να επιβιώνει όταν αποξηραίνεται η λίμνη βυθιζόμενο στο παχύ στρώμα λάσπης που δημιουργείται. Εκεί συναντάμε επίσης το μικρότερο ψάρι της Βαλκανικής, το τσιρώνι, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών.

Δίπλα στη λίμνη θα βρεις μερικά καφέ και ταβέρνες. Τον Αύγουστο που την επισκεφθήκαμε εμείς, δεν ήταν όλα ανοιχτά.

Για να είναι ολοκληρωμένη η επίσκεψη και για να μη φύγεις με απορίες από τον τόπο, αξίζει να επισκεφθείς το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Πληροφορίες και εκθέματα  ιστορικού, περιβαλλοντικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος σε έναν υπέροχο χώρο με θέα τη λίμνη.

Η αναπαράσταση της λειτουργίας του Αδριάνειου υδραγωγείου, είναι εντυπωσιακή.

Τακτικά το Μουσείο Περιβάλλοντος φιλοξενεί εκθέσεις. Τον Αύγουστο του 2021, το μουσείο φιλοξένησε την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο somewhere του Γιώργου Καμηλάκη, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας Κορινθίας.

Κείμενο: Χρύσα Σαββάκη

 

- Advertisement -