Σπάρτη: To βασίλειο του μυθικού Μενελάου και του ηρωικού Λεωνίδα

Στην όχθη του ποταμού Ευρώτα εκτείνεται η σύγχρονη Σπάρτη

0
11105

Στην όχθη του ποταμού Ευρώτα εκτείνεται η σύγχρονη Σπάρτη και βρίσκεται στο ίδιο σημείο της πασίγνωστης αρχαίας Σπάρτης μεταξύ του Ταύγετου και της οροσειράς του Πάρνωνα.

 

Η σύγχρονη πρωτεύουσα της Λακωνίας διακρίνεται για την καλή ρυμοτομία της, τις μεγάλες πλατείες της και τα πανέμορφα νεοκλασσικά κτήριά της.

Μία πόλη με μακραίωνη ιστορία, όπου τα πρώτα ανθρώπινα ίχνη ανάγονται στη Νεολιθική περίοδο. Αναφέρεται στα έπη του Ομήρου καθώς ήτανε το ισχυρό μυκηναϊκό βασίλειο του Μενελάου και αργότερα αφού κατοικήθηκε από Δωριείς αποτέλεσε την πόλη – κράτος των Σπαρτιατών του Λεωνίδα.

Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του τόπου όχι μόνο κατά την αρχαιότητα αλλά και κατά τους βυζαντινούς χρόνους, αφού κοντά στην Σπάρτη αναπτύχθηκε η φημισμένη καστροπολιτεία του Μυστρά των Κατακουζηνών και Παλαιολόγων.

Η κοιλάδα στην οποία βρίσκεται είναι ένας ευλογημένος τόπος γεμάτος με ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, μουριές. Η οικονομική και εμπορική ζωή της περιοχής επικεντρώνεται στην πρωτεύουσα της.

Πλήθος από αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε σας περιμένουν.

Πολύ σημαντικά ευρήματα εκθέτει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης και εξίσου σημαντικό είναι και το παράρτημα της εθνικής Πινακοθήκης, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη με υπέροχες ελαιογραφίες ζωγράφων από τον 16ο έως και τιν 20ο αιώνα.

Στην περιοχή της αρχαίας πόλης σώζονται τμήματα του ναού της Ορθίας Αρτέμιδος, του Καρνείου Απόλλωνα, της Χαλκιοίκου Αθηνάς.

Όμορφη επίσης είναι και η κεντρική πλατεία με το Δημαρχείο στη μέση και την θέα του Ταϋγέτου στα δυτικά της.

Αν θέλετε να απολαύσετε σπάνια βουνήσια φύση τότε πρέπει να αφιερώσετε χρόνο και να επισκεφθείτε τον Ταύγετο, που είναι γεμάτος με έλατα και μαυρόπευκα.¨
Ένας τόπος για φυσιολάτρες, που προσφέρει όμορφες διαδρομές για πεζοπόρους και ορειβάτες.

Επίσης δεν ξεχνάμε τις παραλίες. Σας προτείνουμε να κολυμπήσετε στην παραλία του Μαυροβουνίου, στο Βαθύ, στον Αρχάγγελο, στα Πλύτρα ή στην Κυανή Ακτή. Στην πόλη της Σπάρτης θα βρείτε ποικιλία ξενοδοχείων που θα σας προσφέρουν μία ευχάριστη διαμονή και γενικότερα η περιοχή είναι ιδανική για αναζήτηση και περιήγηση.

- Advertisement -