ΟΛΥΜΠΙΑ: Ο τόπος γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων

Η σύγχρονη πόλη της Ολυμπίας στο νομό Ηλείας βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην αρχαία Ολυμπία και διατηρεί την ίδια ονομασία. Ωστόσο για ευνόητους λόγους το βάρος πέφτει στο αρχαίο κομμάτι της πόλης αυτής.

0
5775

Η σύγχρονη πόλη της Ολυμπίας στο νομό Ηλείας βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην αρχαία Ολυμπία και διατηρεί την ίδια ονομασία. Ωστόσο για ευνόητους λόγους το βάρος πέφτει στο αρχαίο κομμάτι της πόλης αυτής.

 

 

Booking.com

Η ιστορία του τόπου χάνεται στα βάθη των αιώνων και υπάρχουν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες η περιοχή κατοικήθηκε ήδη από το 3.000 π.Χ. Οι πρώτοι κάτοικοι της Ηλείας ήταν Αχαιοί της Θεσσαλίας, Αιτωλίας, Αρκαδίας και Βοιωτίας και η περιοχή πήρε την ονομασία της από τον βασιλιά Ηλείο.

Η Ολυμπία ήταν τόπος ιερός όπως και οι Δελφοί και συγκέντρωνε πολλούς επισκέπτες. Εδώ διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κάθε τέσσερα χρόνια, που ήταν τόσο σημαντικό γεγονός, ώστε η πόλη μετατράπηκε σε πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο και η φήμη της έφτασε πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

Στην Ολυμπία βρίσκονταν ο ναός του Διός, δωρικού ρυθμού. Μέσα στο ναό υπήρχε ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ύψους 13 μέτρων.

Άλλο σημαντικό σημείο είναι η στοά εισόδου στο στάδιο, απ’ όπου περνούσαν οι αθλητές και οι ήρωες.
Το Γυμνάσιο ήταν ο χώρος προπόνησης των αθλητών και ήταν ένα επίσης εντυπωσιακό κτίριο καθώς ήταν σκεπαστό, ώστε οι αγώνες να μπορούν να διεξάγονται άσχετα με τις καιρικές συνθήκες.
Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει μουσείο που φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα διαφόρων περιόδων.

Πέρα απ ότι θα δείτε όμως, αυτό που θα σας κάνει μεγαλύτερη εντύπωση όταν επισκεφτείτε την Ολυμπία είναι το δέος και η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που περιβάλει τον χώρο.
Εδώ ξεκινούν ακόμα και σήμερα οι Ολυμπιακοί αγώνες με την τελετή έναρξης των αγώνων. Το φως του Απόλλωνα ξεπηδά κάθε τέσσερα χρόνια εδώ και φωτίζει την ανθρωπότητα ολόκληρη.

Παρ’ ότι κάποια στιγμή της ιστορίας ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος έκλεισε τα ιερά και ο τόπος για κάποιους αιώνες ξεχάστηκε και θάφτηκε κάτω από επιχωματώσεις οι ανασκαφές πολλών ετών κατάφεραν να φέρουν στο φως ότι διασώθηκε και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ως θεσμός αναβίωσαν και κυριαρχούν στα παγκόσμια αθλητικά γεγονότα και σήμερα!

 

- Advertisement -