Πάσχα στο Λεωνίδιο – Το φαντασμαγορικό έθιμο με τα αερόστατα

0
1098
αερόστατα

Στο Λεωνίδιο αναβιώνει ένα από τα πιο φαντασμαγορικά πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας, το πέταγμα των αεροστάτων.

Ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς έγραφε: «…Καρναβάλι στην Πάτρα και Πάσχα στο Λεωνίδιο…» και αυτό είναι μια μικρή μόνο περιγραφή του πόσο κατανυκτικό και ιδιαίτερο είναι το Πάσχα στο Λεωνίδιο. Από πού να ξεκινήσουμε και που να σταματήσουμε.

Από τα παιδιά που όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα κατασκευάζουν αερόστατα, από τις γυναίκες του χωριού που μαζεύουν βιολέτες από τους κήπους τους για να στολίσουν τους Επιτάφιους, από τη συνάντηση των Επιταφίων στο χώρο του Ηρώου το Βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, από το κάψιμο του Ιούδα το βράδυ της Ανάστασης σε όλες τις ενορίες, από το Γεύμα της Αγάπης που προσφέρεται την Κυριακή του Πάσχα, από την Ακολουθία της Αγάπης όπου το Ευαγγέλιο λέγεται στα τσακώνικα, και αυτά είναι λίγα μόνο από όσα συμβαίνουν στο Λεωνίδιο τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Αυτό όμως που είναι πιο ξακουστό και πιο συγκινητικό είναι το θέαμα εκατοντάδων αεροστάτων στον ουρανό το βράδυ της Ανάστασης. Με το Χριστός Ανέστη από τις τέσσερις ενορίες παίρνουν φωτιά οι κολλημάρες των αεροστάτων, οι ποτισμένες με λάδι και πετρέλαιο, γεμίζουν με ζεστό αέρα τα αερόστατα και με ένα τεχνικό στρίψιμο τα ωθούν οι ενορίτες προς τα πάνω απελευθερώνοντας τα στον έναστρο ουρανό του Λεωνιδίου.

Δε γνωρίζουμε την ακριβή προέλευση του εθίμου αλλά οι παλαιότεροι θυμούνται ότι ξεκίνησε περίπου το 1910-1915 και εικάζεται ότι το έφεραν οι ποντοπόροι ναυτικοί του Λεωνιδίου από την Ασία. Οι κόλλες με τις οποίες κατασκευάζονται τα αερόστατα έχουν συνήθως χρώμα μπλε, πράσινο, πορτοκαλί, αλλά το χρώμα που κυριαρχεί είναι το κόκκινο και το κίτρινο. Τα αερόστατα συνοδευόμενα από τα βεγγαλικά και τα αυτοσχέδια βαρελότα κάνουν το βράδυ της Ανάστασης ένα συγκινητικό θέαμα για τους παλιούς γνώριμους του εθίμου και ένα απρόσμενο φούντωμα ψυχής για τους καινούριους.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην πλατεία της 25ης Μαρτίου διεξάγεται η Ακολουθίας της Αγάπης με το Ευαγγέλιο να διαβάζεται στην τσακώνικη διάλεκτο και κατόπιν να ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με κυρίαρχο χορό τον τσακώνικο.

- Advertisement -