ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ: O ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ στην Παραλία της ΣΠΗΛΙΑΣ και η ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ Πολιτεία

Χωρίς αμφιβολία η περιοχή της Επιδαύρου στην Αργολίδα είναι ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς της Πελοποννήσου.

0
59677

Χωρίς αμφιβολία η περιοχή της Επιδαύρου στην Αργολίδα είναι ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς της Πελοποννήσου. Όχι μόνο γιατί απέχει απόσταση αναπνοής από τα δύο θέατρα, αλλά γιατί από μόνη της βρίσκεται σε θέση προνομιούχα και έχει προικιστεί με πολλά καλά…
Σε απόσταση μιάμισης ώρας ώρας από την Αθήνα, το αεροδρόμιο του “Βενιζέλου”, μισή ώρα από το Ναύπλιο, βρίσκεται επάνω στο δρόμο για τον Πόρο και την Ερμιονίδα, τις Σπέτσες και την Ύδρα.

Έχει ένα ήπιο κλίμα, ένα εύφορο έδαφος και καλό ψάρι. Έχει δηλαδή όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελεί τόπο αναφοράς.


Αυτό λοιπόν τον προνομιούχο τόπο επισκεφτήκαμε πρόσφατα και συγκεκριμένα την περιοχή της παραλίας της Σπηλιάς. Η ονομασία έχει σχέση με την Σπηλιά που βρίσκεται στο τέρμα της παραλίας, στην πλαγιά του βουνού – χερσόνησος της Επιδαύρου του γνωστού στην περιοχή με το όνομα το “Νησί”.

Η διαμονή στην περιοχή σε ταξιδεύει. Λίγες δεκάδες μέτρα πίσω από την θάλασσα, στην πλαγιά του “Νησιού” το Αρχαίο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου. Αν βρεθείτε μάλιστα στην περιοχή καλοκαιρινούς μήνες και είστε τυχεροί και υπάρχει παράσταση η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι καταπληκτική.

Επάνω στο “Νησί” η αρχαία Ακρόπολης της Επιδαύρου, ή ότι έχει απομείνει από αυτή, θυμίζοντας ότι η Επίδαυρος κατά την περίοδο της αρχαιότητας ήταν ένα από τα πλέον σημαντικά πολιτιστικά και εμπορικά κέντρα της Ελλάδας.

Στο περίπατο σας στο “Νησί” θα συναντήσετε και την εκκλησία της Παναγιάς, που έχει την γιορτή της την Παρασκευή μετά το Πάσχα, της Ζωοδόχου Πηγής. Ο όμορφος περίπατος σας στο “Νησί”… ξεκινά από το πλάι του Μικρού Θεάτρου. Η ομορφιά του τοπίου γύρω σας είναι βέβαιο ότι θα μείνει ζωντανή από τις δεκάδες φωτογραφίες που θα τραβήξετε. Μέσα από τις πορτοκαλιές, τις λεμονιές, τις ελιές και τα πουρνάρια ξεπροβάλει από την μια μεριά η πόλη της Επιδαύρου, με το λιμάνι της και την πευκόφυτη πλαγιά της και από την άλλη οι παραλίες της περιοχής, Σπηλιά, Γκλιάτη, Γιαλάσι και Παναγίτσα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της παραλίας της Σπηλιάς είναι ότι δεν έχει πολυκοσμία. Υπάρχουν ξενοδοχεία και δωμάτια από τα οποία μπορείς να φτάσεις στο λιμάνι της Επιδαύρου περπατώντας και διασχίζοντας τους πορτοκαλεώνες της περιοχής, αγναντεύοντας, τις γύρω πλαγιές που επικρατεί το πεύκο και σταματώντας κάθε λίγο και λιγάκι για να θαυμάσετε τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής που κοίτονται κάθε λίγο, πότε αριστερά και πότε δεξιά μας.

Η περιοχή είναι επίσης αγαπητή και στους ψαράδες. Υπάρχει αρκετό ψάρι και έτσι η βάρκα, το ψαροντούφεκο ή το πεταχτάρι από την ξηρά είναι μια από τις κύριες απασχολήσεις των “μυημένων”. Για όσους προτιμούν το ψάρι έτοιμο και ψημένο, τότε η ταβέρνα της παραλίας η γνωστή “Μουριά” είναι η λύση. Ψάρι φρέσκο, μαγειρευτά και της ώρας σας περιμένουν. Ο Νικόλας θα σας εξυπηρετήσει με τέτοιο τρόπο που η περιοχή πλέον θα παραμείνει στο μυαλό σας με το όνομα “Μουριά”.

Για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή, μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες πληκτρολογώντας το όνομα “Γκίκας holidays club”. Περιλαμβάνει ανακαινισμένα δωμάτια επάνω στο κύμα, ένα μπαράκι μέσα στις μπανανιές, πλούσιο χώρο για ηλιοθεραπεία, ράμπα για να ρίξετε το σκάφος σας και ένα κάμπινγκ για να βρεθείτε ποιο κοντά στην όμορφη φύση.

Να τονιστεί ότι η περιοχή συνιστάται εξίσου για μια ρομαντική διαμονή ή για οικογενειακές και ασφαλείς διακοπές.

Για το τέλος αφήσαμε, τον λόγο που κύρια μας έφερε στην περιοχή. Η “Βυθισμένη Πολιτεία” της Επιδαύρου. Σε ελάχιστο βάθος και σε μικρή απόσταση από την περιοχή βρίσκεται η “Βυθισμένη Πολιτεία”. Κατά πληροφορίες τα πανάρχαια κτήρια που έχουν βυθιστεί εκεί ήταν η αρχαία αγορά της επιδαύρου. Βρισκόταν δηλαδή απέναντι από το Αρχαίο Λιμάνι που ήταν δίπλα στην Σπηλιά και κάτω από την Ακρόπολη, που όπως είπαμε ήταν επάνω στο “Νησί”.

Τοίχοι, θεμελιώσεις κτηρίων, κιούπια πελωρίων διαστάσεων βρίσκονται μισοθαμένα 1,5-2,5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, λίγα μέτρα από την ακτή. Δεν είναι ένας λόγος να τα περιεργαστούμε επισκεπτόμενοι την περιοχή..;;;

Να τα φωτογραφήσουμε και να χαλαρώσουμε…;;; Και φυσικά αν ήμαστε τυχεροί να βρεθούμε δίπλα στον Kevin Spacey, την Helen Mirren, τον Ethan Hawke ή κάποιον άλλο διάσημο αστέρα που βρίσκεται στην περιοχή και πρωταγωνιστεί σε κάποια παράσταση του Θεάτρου Επιδαύρου και μένει στην περιοχή…;;;

 

- Advertisement -