Λιμποβίσι και Αλωνίσταινα: Η καρδιά της Αρκαδίας

0
10411
Λιμποβίσι

Πάνω από τις χαράδρες του Μαινάλου υψώνεται στα 1200 μέτρα το πυργωμένο κι αήττητο Λιμποβίσι. Διοικητικά υπάγεται στην Πιάνα, η οποία σήμερα αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα της δημοτικής ενότητας Φαλάνθου, του δήμου Τριπόλεως. Απέχει 30 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Υπήρξε μεγάλη και τρανή επικράτεια, ένα πραγματικό οχυρό. Η ύπαρξη του οικισμού μαρτυρείται ήδη από την Ενετοκρατία και μάλιστα με ευάριθμους κατοίκους, κοντά στους 500. Από εδώ καταγόταν κι ο ανυπέρβλητος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Σήμερα έχει ανασκευαστεί το πατρογονικό του με ευγενική δαπάνη του Αρκάδα Αγγελόπουλου. Λειτουργεί ως μουσείο της οικογένειας και του αγώνα των Ελλήνων το 1821. Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν πηγές. Το πλάτωμά του αγναντεύει το Μαίναλο και το ιερό Αρκουδόρεμα, το καταφύγιο της Άρκτου των Αρκάδων. 

Έχει αναστυλωθεί και η εκκλησία του Άη – Γιάννη, πνευματικό καταφύγιο του Κολοκοτρώνη και των έμπιστων του.  Οι Λιμποβισιώτες υπήρξαν το στέρεο αποκούμπι του Γέρου του Μοριά στις δύσκολες συνθήκες των αγώνων και στις πολλές απελπισίες. Η πλατεία του χωριού δροσίζεται από γάργαρες πηγές. Με λίγα λόγια, αποτελεί έναν εύκολα προσβάσιμο προορισμό, καθώς απέχει μόλις 30 χλμ από την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Λίγο χιλιόμετρα πιο πέρα κι επίσης σε ορεινό σημείο, θα συναντήσετε ένα πανέμορφο και γραφικό χωριό του Μαινάλου, την Αλωνίσταινα. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.220 μέτρων στις πλαγιές του Μαινάλου και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Πελοποννήσου. 

Το χωριό αποτελεί σήμερα χειμερινό παραθεριστικό θέρετρο καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου και στην κορυφή Οστρακίνα. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Το Κεφαλόβρυσο, ονομαστή πηγή, είναι το αγίασμα του Αγίου Νικολάου που τιμάται στην Αλωνίσταινα. Το χωριό είναι πολύ γνωστό για τις άφθονες πηγές και βρύσες του.

Τα παλιά χρόνια τα χάνια της Αλωνίσταινας ήταν ξακουστά για τη φιλοξενία που πρόσφεραν στους στρατοκόπους. Κοντά στο κεφαλάρι του Αγίου Νικολάου βρίσκονται τα ερείπια από ένα τέτοιο χάνι.

Τα σπίτια του χωριού είναι φτιαγμένα από λαγκαδιανούς μαστόρους, φημισμένους για την τέχνη τους. Έχουν μεγάλα τοξωτά ανοίγματα και πυργόσχημη κατασκευή. Η περιοχή έχει και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού έχουν έρθει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Η Αλωνίσταινα ανήκει στις αρχαίες πόλεις που συνδέονταν με τους περίφημους αρμακάδες, τους δρόμους της αρχαιότητας οι οποίοι συνέθεταν το εμπορικό δίκτυο της περιοχής.

Οι δυο προορισμοί χαρακτηρίζονται ορεινοί σε όλο τους το μεγαλείο, επισκεφτείτε τους, πραγματικά θα τους λατρέψετε και θα νοιώσετε και εθνική υπερηφάνεια.

 

 

 

- Advertisement -