«ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ 2017» στα Λαγκάδια Γορτυνίας

0
2056

Το πλήρες πρόγραμμα του Εργαστηρίου καθιερωμένων θερινών εκδηλώσεων διοργανώνει τις «ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ 2017» στα Λαγκάδια από 1 ως 5 Αυγούστου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Γορτυνίας.

Οι Γιορτές θα ξαναζωντανέψουν αφενός την τέχνη της πέτρας με ένα εργαστήρι Πέτρας και αφετέρου τις μνήμες με μια κοινωνική ακτινογραφία της ευρύτερης περιοχής όπως αυτή αναδύεται από τη ματιά ενός σημαντικού περιηγητή του 19ου αιώνα, του Χρήστου Κορύλου.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΕΤΡΑΣ (1-5 Αυγούστου, Parking ΚΕΠ Λαγκαδίων)

Ομάδες μαθητευόμενων θα δουλέψουνε την πέτρα κάτω από τα μάτια των παλιών μαστόρων που θα δουν την τέχνη τους να συνεχίζεται, ώστε να εκπαιδευτεί μια νέα γενιά μαστόρων που αποκαταστήσουν τα ερειπωμένα σπίτια, θα στερεώσουν και επισκευάσουν τα παλιά και θα χτίσουν καινούργια. Για 5 μέρες θα μας συγκινήσουν οι ήχοι από το πελέκημα της πέτρας για να θυμούνται οι παλιοί μαστόροι και να μαθαίνουν οι νέοι. Παράλληλα στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση γλυπτών του Μιχάλη Κάσση.

Το εργαστήρι θα οργανωθεί σε 3 δράσεις:

1. ‘Διαλέξεις’ για τους μαθητές και το ευρύ κοινό

2. ‘Αναγνώριση και Οδηγίες στο πεδίο’ για τους μαθητές με στόχο την άσκηση στην παρατήρηση, την αναγνώριση, την μέτρηση και στην κριτική αποτίμηση των λιθοδομών και

3. ‘Πρακτική άσκηση’ σε τύπους λιθοδομών υπό την επίβλεψη παλιών μαστόρων και των ομιλητών

Λόγω της επιθυμίας πολλών ειδικών επιστημόνων για συμμετοχή στο εργαστήρι, η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε την συμμετοχή δύο ομάδων εκπαιδευόμενων:

Α. 15-20 νέοι μαστόροι ή βοηθοί μαστόρων που ήδη ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την τέχνη της πέτρας. Οι εκπαιδευόμενοι αυτοί θα παρακολουθήσουν το πλήρες πρόγραμμα και την πρακτική άσκηση.

Β. 15-20 αρχιτέκτονες, σπουδαστές αρχιτεκτονικής κτλ. Η ομάδα αυτή θα παρακολουθήσει όλο το πρόγραμμα και ως παρατηρητές την πρακτική άσκηση. Καταβάλλεται προσπάθεια από την Οργανωτική Επιτροπή για όσους το επιθυμούν, να έχουν μια πιο άμεση εμπλοκή στην πρακτική άσκηση.

Δηλώσεις συμμετοχής στο Εργαστήριο θα υποβάλλονται μέχρι τις 30 Ιουνίου στη Γραμματέα του ΔΣ των Ανθέων κ. Αναστοπούλου (τηλ. Επικοινωνίας: 6974 426422).

Α: ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ από διακεκριμένους ομιλητές, που θα συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις του εργαστηρίου. – Βασίλης Γκανιάτσας, Καθηγητής ΕΜΠ: Περί της εμπειρικής και πρακτικής γνώσης των μαστόρων – Προτάσεις και ιδέες για μια Σχολή Πέτρας στα Λαγκάδια – Μανόλης Κορρές, Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ, Ακαδημαϊκός: Γενικές Αρχές τής Λιθοτεχνίας και τής Λιθοδομής – Αργύρης Πετρονώτης (μαστρ’ Αργύρης), Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ: Τα οικοδομικά συνεργεία από την αρχαιότητα μέχρι τα νεώτερα χρόνια – Γιώργος Πετράκης, Αρχιτέκτονας: Αρχέτυπες δομές και η τέχνη της ξερολιθιάς στον Ελλαδικό χώρο.

Β: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ. Επιτόπου επίδειξη της τέχνης της πέτρας (αναγνώριση τεχνικών, επισήμανση καλών πρακτικών αλλά και λαθών) σε επιλεγμένα ερείπια και παλιά κτίσματα των Λαγκαδίων από τον Μανόλη Κορρέ, τον Αργύρη Πετρονώτη και παλιούς μαστόρους.

Γ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ. Εντατική Πρακτική άσκηση λιθοτεχνίας και κατασκευής λιθοδομών υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες παλιών μαστόρων (Παν. Γκιώκας, Στάθης Καγιούλης, Παν. Τσαφαράς), την εποπτεία των ομιλητών και την επικουρία Γλύπτη και Πολιτικού Μηχανικού.

Οι χώροι Εργαστηρίου έχουν σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη ότι τα έργα των μαθητών θα παραμείνουν στο χώρο ως εκθέματα, συμβολίζοντας την αναβίωση της μαθητείας της τέχνης της πέτρας.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εργαστηρίου

Τρίτη 1η Αυγούστου: Όλοι στο σπάσιμο της Πέτρας από το πρωί / Θεωρία (4 διαλέξεις) μετά τη δύση

Τετάρτη 2α Αυγούστου: Όλοι στην επεξεργασία της Πέτρας / επίδειξη λιθογλυπτικής απ’ τον γλύπτη Μ. Κάσση / απόγευμα: βόλτα μαθητών με τον Α. Πετρονώτη και τον Μ. Κορρέ για επίδειξη σε κτίσματα και ερείπια των Λαγκαδίων κατά χώρα.

Πέμπτη 3η Αυγούστου – «ήλιο μ’ ήλιο» (06.30-20.30): Όλοι στην επεξεργασία της πέτρας το πρωί / Χτίσιμο σε 3 ομάδες το απόγευμα.

Παρασκευή 4η Αυγούστου – «ήλιο μ’ ήλιο» (06.31-20.31): Χτίσιμο σε 3 ομάδες.

Σάββατο 5η Αυγούστου: Χτίσιμο σε 3 ομάδες μέχρι τις 19.30 / Παρουσίαση δουλειάς/Κλείσιμο Εργαστηρίου (Προβλέπεται διάλειμμα για δεκατιανό και μεσημεριανό φαγητό)

5 Αυγούστου, ώρα 21:00, Αγία Τριάδα Λαγκαδίων: ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΚΥΡΙΕ ΚΟΡΥΛΟ. Μουσικο-θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο ταξιδιωτικό βιβλίο του Χ.Π. Κορύλου «Πεζοπορία από Πατρών εις Τρίπολην» με τη συμμετοχή του σπουδαίου ηθοποιού Γιώργου Μιχαλακόπουλου και συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιού.

 

- Advertisement -