Οι ομογενείς Καναδά στηρίζουν τον τουρισμό της Ελλάδας

0
2573

Πάνω από 220.000 υπολογίζονται φέτος οι κάτοχοι καναδικών διαβατηρίων που θα επισκεφθούν την Ελλάδα, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις της προξενικής αρχής του Μόντρεαλ. Στη μεγάλη τους πλειονότητα πρόκειται για ομογενείς που ταξιδεύουν στην πατρίδα για πολυήμερες ή ακόμη και πολύμηνες διακοπές.

Από τα μέσα Ιουνίου και μετά η ελληνική παροικία του Μόντρεαλ, του Τορόντο ή του Βανκούβερ, πληθυσμιακά μειώνεται στο μισό, καθώς δεκάδες χιλιάδες ομογενείς επιστρέφουν στους τόπους καταγωγής τους. Και όχι μόνο.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των ομογενών που μας ζητούν συμμετοχή σε οργανωμένες διακοπές ή ακόμα και σε all inclusive κρουαζιέρες», λέει τηλεφωνικά στον «Ε.Κ.» ο Μανώλης Ανδρεαδάκης, στέλεχος ταξιδιωτικού γραφείου στην περιοχή Ανρί Μπουρασά του βόρειου Μόντρεαλ.

Οι περιοχές που προτιμούν είναι, κατά μείζονα λόγο, η Κρήτη, η νότια Πελοπόννησος, η Χαλκιδική (εξαιτίας της γειτνίασής της με τον Αγιο Ορος), τα νησιά του Ιονίου, με έμφαση στην Κεφαλονιά και στην Κέρκυρα και οι Κυκλάδες, με τη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Νάξο στην πρώτη γραμμή. Επίσης, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Ικαρία, Σάμος, Λήμνος) και ένα σημαντικό ποσοστό ολιγοήμερες διακοπές στην Κύπρο.

«Η τάση αυτή», μας λέει ο κ. Ανδρεαδάκης «άρχισε να εκδηλώνεται από τη βαθμιαία υποχώρηση των τιμών και τα πακέτα προσφορών των ελληνικών ξενοδοχείων. Πολλοί ομογενείς, από τα Χριστούγεννα ήδη, σχεδιάζουν το ταξίδι τους στην Ελλάδα με την παραμονή τους σε κάποιο resort ή τη συμμετοχή τους σε κάποια κρουαζιέρα, που είναι το νέο προϊόν στις διακοπές τους. Κρουαζιέρες ακόμη και προς την γειτονική Ιταλία ή την Κωνσταντινούπολη».

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η τουριστική κίνηση από τον Καναδά προς την Ελλάδα θα ήταν υψηλότερη αν υπήρχαν όλο τον χρόνο απ’ ευθείας πτήσεις, χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς. «Οι ενδιάμεσοι σταθμοί και οι αναμονές στα αεροδρόμια προξενούν ταλαιπωρίες, τις οποίες οι Ελληνες του Καναδά έχουν βιώσει πολλές φορές. Και γι’ αυτό τις αποφεύγουν», μας λέει.

Το ζήτημα της αεροπορικής σύνδεσης με την Ελλάδα είχε επισημάνει, προσφάτως, στον «Ε.Κ.» και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Νίκος Σιγάλας. «Η Ελλάδα έχει κάθε χρόνο περίπου 200.000 επισκέπτες από τον Καναδά. Δεν είναι, εν τούτοις, όσοι θα μπορούσαμε να είχαμε», μας είχε πει. «Και αυτό είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Το ένα είναι το κομμάτι των απευθείας πτήσεων. Δηλαδή, ο πτητικός εγκλωβισμός της χώρας μας».

«Αν η ‘Aegean’, που έχει συγχωνευτεί με την ‘Ολυμπιακή’ και έχει μεγαλώσει πάρα τον ανταγωνισμό, αποκτήσει δρομολόγιο αυτό θα αλλάξει άρδην την εικόνα», λέει ο κ. Σιγάλας.

Με όρους μάρκετινγκ, είναι προφανές ότι οι ομογενείς του Καναδά συναρθρώνουν μια ζωηρή τουριστική αγορά που καταλήγει στη ζήτηση. Αν στη ζήτηση θα υπάρξει και προσφορά αυτό είναι θέμα που αφορά όλους όσοι εμπλέκονται με τον τουρισμό στην Ελλάδα και κυρίως την κυβέρνηση που οφείλει επιτέλους να λάβει σοβαρές πρωτοβουλίες.

 

Αρθρο του του Ζώη Μαρίνου

- Advertisement -