Ανοιξιάτικη Πεζοπορία στα Άνω Δολιανά

0
4154

Άνω Δολιανά! Ένας μαγικός, πανέμορφος τόπος στις παρυφές του Πάρνωνα!

Μια γωνιά της ελληνικής επαρχίας που ευτυχώς εξακολουθεί ακόμη να διατηρεί πολλά στοιχεία αυθεντικότητας. Ο παραδοσιακός οικισμός παραμένει χωρίς πολλές κακόγουστες παρεμβάσεις, ενώ η επαφή με τη φύση, κάθε εποχή του χρόνου, προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες μοναδικής ομορφιάς.

Τα μέλη της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. 5ΕΝΤΕ έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τα Άνω Δολιανά. Ο Γιώργος και η Βίκυ ζουν μόνιμα εκεί, οι υπόλοιποι θεωρούμε την γωνιά αυτή σαν δεύτερη πατρίδα. Ακολουθώντας τα χνάρια των προγόνων μας, σε ένα παρελθόν που είναι αρκετά κοντινό για να το έχουν ζήσει κάποιοι από μας, «ανακαλύψαμε» από την αρχή τα μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για τις καθημερινές μετακινήσεις προς τα χωράφια τους ή προς τα γύρω χωριά. Δημιουργήσαμε έτσι ένα πρωτοποριακό δίκτυο τοπικών μονοπατιών που είναι κυκλικά και αλληλοσυμπληρώνονται, έτσι ώστε να απευθύνονται σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες περιπατητών και πεζοπόρων.

Για τις 22 Απριλίου προτείνουμε μια εκδρομή-γνωριμία με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Άνω Δολιανών και πεζοπορία στην πανέμορφη, κάθε εποχή, ρεματιά του Αγιάννη.
Συγκεκριμένα: Θα αρχίσουμε την πεζοπορία μας περιδιαβαίνοντας τις γειτονιές του χωριού. Μαζί μας θα είναι ο Μπάμπης Παυλόπουλος, φωτογράφος – συγγραφέας, με εξαιρετικό έργο σχετικά με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στην Ελλάδα. Θα αναζητήσουμε τα ίχνη των μπουλουκιών των παραδοσιακών μαστόρων των περασμένων αιώνων (και θα μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε). Θα δούμε να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας από τα ανωγοκάτωγα μακρινάρια με βυζαντινή την καταγωγή τους, ως τους πύργους και από τις πελεκητές παραστάδες ως τις επιγραφές και τα άλλα πέτρινα κοσμήματα, μοναδικά αποτυπώματα της τέχνης τους.

Στη συνέχεια, αφού γευτούμε σνακ έκπληξη προσφορά του «Ονειρολογίου», θα κατευθυνθούμε βόρεια, προς την περιοχή που λέγεται «Μαρμαριάς». Θα συναντήσουμε και θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι που ακολουθούσαν οι ντόπιοι για να πάνε στα χωράφια που βρίσκονται σ’ εκείνη την περιοχή, αλλά και οι αρχαίοι λατόμοι, αφού στην περιοχή υπάρχουν αρχαία και σύγχρονα λατομεία. Λίγο αργότερα θα μπούμε στη ρεματιά του Αγιάννη και θα αρχίσουμε να την ανεβαίνουμε περπατώντας δίπλα στο ρυάκι, κάτω από πανύψηλα πλατάνια, καστανιές και βελανιδιές. Θα συναντήσουμε ερείπια παλιών νερόμυλων και τέλος θα επιστρέψουμε στο χωριό χρησιμοποιώντας το πανέμορφο φιδογυριστό μονοπάτι που μας οδηγεί στην Ανατολική είσοδο του χωριού.
Η διαδρομή είναι γενικά εύκολη, με δυο σημεία όπου χρειάζεται σχετικά καλή φυσική κατάσταση. Σε τρία σημεία διασταυρώνεται με δρόμο όπου υπάρχει πρόσβαση με αυτοκίνητο.

Στο τέλος της πορείας για φαγητό μπορείτε να γευτείτε τα ξεχωριστά μεζεδάκια του «Ονειρολογίου» (κάστανα τηγανιτά, λουκάνικο με φέτα μπαλσάμικο με δεντρολίβανο κ.α.) συνοδευόμενα από παγωμένο τσίπουρο ή εκλεκτό κρασί ή να επιλέξετε τις ταβέρνες του χωριού. Αν κάποιος θέλει να φέρει το γεύμα του μπορεί να χρησιμοποιήσει τον χώρο που θα έχουμε ετοιμάσει στη βάση της 5ΕΝΤΕ για το λόγο αυτό.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: Κυριακή 22 Απριλίου 2018, ώρα 07:30 από τον σταθμό του Μετρό στην Πλατεία Καραϊσκάκη. Επιστροφή στην Αθήνα γύρω στις 10 το βράδυ.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

– Άνετα ρούχα
– Μποτάκια πεζοπορίας ή αθλητικά παπούτσια κατάλληλα για πεζοπορία.
– Αντιανεμικό μπουφάν.
– 1 λίτρο νερό.

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

*Εφόσον υπάρχουν διαγνωσμένα προβλήματα υγείας, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να τα αναφέρουν στους διοργανωτές.
*Ο υπεύθυνος του προγράμματος εκ μέρους της 5ΕΝΤΕ έχει το δικαίωμα να ματαιώσει ή να τροποποιήσει το πρόγραμμα εφόσον συντρέχουν λόγοι ασφαλείας των συμμετεχόντων. Επίσης έχει το δικαίωμα να αποκλείσει συμμετέχοντα ο οποίος με πράξεις ή παραλείψεις του θέτει σε κίνδυνο την υγεία τη δική του ή των άλλων συμμετεχόντων ή εμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.
*Η συμμετοχή γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των συμμετεχόντων.

ΠΑΡΟΧΕΣ

• Μεταφορά από και προς την Αθήνα (περιλαμβάνονται διόδια και έξοδα αυτοκινήτου)
• Συνοδός από την Αθήνα.
• Ξενάγηση στο χωριό και κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας.
• Δυο συνοδοί στην πεζοπορία.
• Σνακ (παραδοσιακό μεζεδάκι και παγωμένο τσίπουρο ή ζεστό τσουκαλόκαυτο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες).

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 25 Ευρώ

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: Τηλ. 6972-582918 ή email: [email protected]

Περισσότερες πληροφορίες για την 5ΕΝΤΕ και τις δράσεις της στο www.5ente.com
Πεζοπορία

- Advertisement -