Καστροπολιτεία του Μυστρά: Εκεί που στέφτηκε ο τελευταίος Αυτοκράτορας

Λίγο έξω από την Λακωνική πρωτεύουσα, την Σπάρτη, βρίσκεται η Φράγκικη Ακρόπολη

0
6641

Λίγο έξω από την Λακωνική πρωτεύουσα, την Σπάρτη, βρίσκεται η Φράγκικη Ακρόπολη, γνωστή ως το κάστρο του Μυστρά.

 

Ένα από τα σημαντικότερα κάστρα του Μοριά, κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε αυτά και είναι επίσης γνωστό με την ονομασία Μυζηθράς.

Βρίσκεται πάνω σ΄έναν βραχώδη λόφο του Ταυγέτου, ο οποίος αποτελούσε φυσικό οχυρό και έλεγχε την κοιλάδα του Ευρώτα και δίπλα στην σημερινή κωμόπολη του Μυστρά, που διαθέτει ότι είναι απαραίτητο για να μας φιλοξενήσει όταν θα επισκεφτούμε την περιοχή.

Το κάστρο χτίστηκε το 1249 από τους Φράγκους και το 1262 περασε στα χέρια των Βυζαντινών, οι οποίοι ξεκινησαν σιγά σιγά να χτίζουν την καστροπολιτεία του Μυστρά, η οποία στη συνέχεια αποτέλεσε και την πρωτεύουσα του Δεσποτάτου.

Ο Μυστράς υπήρξε κέντρο γραμμάτων και τεχνών, κυρίως κατά την τελευταία περίοδο της αυτοκρατορίας, καθώς συγκέντρωσε έναν κύκλο αριστοκρατών, λογίων και καλλιτεχνών, Υπήρξε τόπος διαμονής των Κατακουζηνών και στη συνέχεια των Παλαιολόγων.

Μία από τις σημαντικότερες υστεροβυζαντινές πόλεις, της οποίας μία πολύ σημαντική ιστορική στιγμή αποτελέι η στέψη του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Στην κορυφή του λόφου υψώνεται η Ακρόπολη και ακολουθούν δύο σειρές τειχών.

Ο οικισμός του κάστρου χωριζόταν από τείχη σε Άνω και Κάτω Χώρα και φιλοξενούσε κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι προστατεύονταν πίσω από τα τείχη της καστροπολιτείας.

Στην Κάτω Χώρα βρίσκονταν η Μητρόπολη, σημαντικά μοναστήρια, κατοικίες αξιωματούχων και πλήθος άλλων σπιτιών.

Σήμερα, όπως και τα υπόλοιπα κάστρα του Μοριά είναι μη κατοικίσιμο! Περιλαμβάνει ωστόσο σπουδαίες εκκλησίες, οικείες και παλάτια. Αποτελεί πολιτιστικό αγαθό και εγγράφεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιλας.

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πελοποννήσου και αξίζει να περπατήσει ο κάθε επισκέπτης μέσα στην γαλήνια και ειδυλλιακή ατμόσφαιρα του Μυζηθρά, του δρακοθεμελιομένου και δρακόχτιστου κάστρου.

- Advertisement -