Τρίκαλα Κορινθίας: To Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου

0
15823
Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου

Ένα από τα σημεία που πρέπει να κατευθυνθούμε αν βρισκόμαστε στα Τρίκαλα Κορινθίας είναι το Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου. Πηγαίνοντας για το Χιονοδρομικό και την κορυφή της Ζήρειας θα το συναντήσουμε στα αριστερά μας. Αξίζει μια στάση και μια επίσκεψη…

 

Αφήνοντας τα Άνω Τρίκαλα σε απόσταση 2χλμ από το χωριό, σε μια καταπράσινη πλαγιά της Ζήρειας, βρίσκεται το σεβάσμιο Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου. Σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε περίπου στα 1400, όταν βρέθηκε σε κοντινή σπηλιά η θαυματουργή εικόνα του.

Ο κτήτορας, καθώς και η παλαιότητα της Μονής δεν είναι γνωστά, διότι δεν υπάρχει κτητορικό, αλλά ούτε και κάποιο κείμενο. Εάν βασιστούμε στην θαυματουργή εικόνα που βρίσκεται στο εικονοστάσι του ναού, χρονολογείται από τον 8ο αιώνα, εποχή των εικονομαχιών. Πιθανότατα κάποιος ασκητής την έκρυψε στην σπηλιά για να την προστατέψει και τον ΙΒ΄ αιώνα βρέθηκε από ντόπιους της περιοχής, οι οποίοι έχτισαν προς τιμή του αγίου, ένα μικρό εκκλησάκι κοντά στον σημερινό ναό.

Η συμβολή του Μοναστηριού ήταν πολύ σημαντική και κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, η οποία λειτούργησε σαν θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής, όπου πλήθος χριστιανών συνέρρεε στο μοναστήρι. Σήμερα η Μονή αποτελεί σπουδαίο κέντρο μοναχικού βίου των Τρικάλων και το 1982 αναγνωρίστηκε ως γυναικεία μονή.

Αξίζει να παρατηρήσετε το φημισμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα και τις εικόνες του Αγίου που χρονολογούνται το 1620-1680. Η θαυματουργή εικόνα φέρει αργυρή επένδυση, με δαπάνες τις οικογένειας Παπαλέκα το 1829.

Πριν αναχωρήσετε από τη Μονή, δοκιμάστε τα λουκουμάκια που προσφέρουν οι καλόγριες και θαυμάστε τη μαγευτική θέα. Γαληνέψτε την ψυχή σας και αφήστε τα μεθυστικά αρώματα των λουλουδιών και των δέντρων της αυλής να σας συνεπάρουν.

 

 

- Advertisement -