Ναύπλιο: Για ένα αξέχαστο καλοκαιρινό τριήμερο

0
6542

Πρόκειται ίσως για τον πιο μαγευτικό προορισμό του κάθε οδοιπόρου. Ναι καλά καταλάβατε, μιλάμε για το όμορφο Ναύπλιο. Πρωτεύουσα του νομού Αργολίδος και πόλη της Πελοποννήσου. Συνίσταται ανεπιφύλακτα για χαλάρωση ή για, όσους δεν το επιθυμούν, αχαλίνωτη κρεπάλη.

Οι δραστηριότητες, που προσφέρονται προς ενασχόληση ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ποικίλες.
Καταφθάνοντας κάποιος σ’ αυτή τη μικρή πόλη δεν μπορεί παρά να μην επισκεφθεί τη μεγάλη και ελκυστική “γκάμα” της. Πληθώρα μουσείων, ιστορικών κτηρίων καθώς και γραφικών τοπίων που κοσμούν την πρώτη μας πρωτεύουσα.

Ξενάγηση στην πόλη

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την πρωϊνή μας βόλτα με την καλοκαιρινή δροσούλα… Πρώτος προορισμός το θεόρατο Παλαμήδι με τα 999 σκαλιά! Όσοι αγχωθήκατε και μόνο στην ιδέα, ηρεμήστε, διότι το ενετικό αυτό φρούριο διαθέτει και δρόμο. Μπορείτε εύκολα να επισκεφτείτε το κάστρο με το αυτοκίνητο. Έπειτα το Μπούρτζι, ένα φρούριο μικρό και χτισμένο σε νησίδα μέσα στον λιμένα. Ένας περίπατος στις Δρομόσκαλες είναι προφανώς αναπόφευκτος. Αυτό που θα παρατηρήσετε στο διάβα σας είναι οι μαρμάρινες αραβικές κρήνες. Αν έχετε όρεξη για αναζωογόνηση και ευεξία σας συνιστώ ανεπιφύλακτα, γύρω στο απογευματάκι, να διαβείτε το γύρο της Αρβανιτιάς. Θαυμάστε τη φανταστική θέα του Αργολικού κόλπου και τις απέναντι οροσειρές μέσα στις οποίες βυθίζεται το ηλιοβασίλεμα.

Στη συνέχεια, η Πύλη της Ξηράς, κάτω απ’ τα επιβλητικά τείχη της Ακροναυπλίας,ο πολυσύχναστος Φάρος στο τελείωμα του λιμανιού, η συνοικία του Ψαρομαχαλά, το «ρομαντικό» και γεμάτο θέα Ρολόϊ στην Ακροναυπλία, μέρη όπου χρήζουν επισκέψεως των περαστικών. Το Ναύπλιο φημίζεται επίσης για τα γραφικά στενάκια του, τα οποία βρίσκονται στην καρδιά της πόλης. Όλες τις ώρες της ημέρας πλημμυρίζονται από ντόπιους και ταξιδιώτες. Γιατί όχι να ήσασταν κι εσείς μέσα σε αυτούς…;

Σίγουρα σαν επισκέπτες δεν θα πρέπει να ξεχάσετε να επισκεφτείται το Αρχαιολογικό και το Πολεμικό Μουσείο, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα –Μουσείο «Βασίλειος Παπαντωνίου», το Μουσείο Κομπολογιού, το Μουσείο Αυτοκίνησης Ναυπλίας, το Μουσείο παιδικής ηλικίας «Σταθμός», το Μουσείο Ποτοποιϊας «Καρώνη», την Εθνική Πινακοθήκη, τον Εκθεσιακό πολιτιστικό χώρο της Alpha Bank και τα παλαιά, καλοδιατηρημένα όμως, τζαμί, Βουλευτικό και Τριανόν.

Η μέρα όμως πέρασε και μην ξεχνάμε πως έχουμε καλοκαιράκι. Τι πιο λογικό να σκεφτεί κανείς θάλασσες, παραλίες, αμμουδιές.Τις βουτιές σας μπορείτε να κάνετε σε δύο ξεχωριστές παραλίες. Αν επιθυμείτε έναν γρήγορο προορισμό, εντός 10 λεπτών και χωρίς να οδηγήσετε, τότε κατάλληλη είναι η παραλία της Αρβανιτιάς. Εκεί μπορείτε να δώσετε τις δικές σας «μάχες» με τα μακροβούτια μέσα στα καθαρά καταγάλανα νερά της, βραβευμένα με Γαλάζια Σημαία.

Η Καραθώνα και οι επιλογές της πόλης

Λίγο έξω απ΄το Ναύπλιο και πίσω απ’ το βράχο του Παλαμηδιού, βρίσκεται η παραλία της Καραθώνας. Σχεδόν εξωτική σε μήκος δυο περίπου χιλιομέτρων. Οδηγώντας λίγα μόνο λεπτά, μπορείτε να απολαύσετε την ηρεμία και γαλήνη κάτω από τη δική σας ομπρέλα ή το κέφι και τη διασκέδαση στις ξαπλώστρες των οργανωμένων μαγαζιών της παραλίας. Μπορείτε να τσιμπήσετε κάτι πρόχειρο στα μπαράκια αυτά ή ένα ολοκληρωμένο μεσημεριανό στην παραδοσιακή ταβερνούλα.

Αν πάλι δεν επιθυμείτε να περάσετε κι άλλο χρόνο σ’ αυτή τη περιοχή, μπορείτε να επιστρέψετε μέσα στην πόλη του Ναυπλίου και να γευματίσετε εκεί. Υπάρχουν μαγαζιά που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Ταβέρνες, Ψαροταβέρνες, Ψησταριές, Πιτσαρίες, όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει τοπικές και διεθνείς σπεσιαλιτέ.

Όσοι δεν τιμούν ιδιαιτέρως το φαγητό μπορούν να αρκεστούν στις πάμπολλες καφετέριες που προσφέρουν ποικιλία από καφέ, αναψυκτικό, γλυκό, λουκουμάδες, παγωτό. Επιλογές ακόμη έχετε και σε καλοκαιρινά μπαράκια, όπου θα απολαύσετε κάποιο αγαπημένο ποτό ή κοκτέιλ κια θα ακούσετε την μουσική που επιθυμείτε.

Μην ξεχάσετε να τολμήσετε τη βόλτα με το τρενάκι και την άμαξα ή να νοικιάσετε τα Κοινόχρηστα Δημοτικά ποδήλατα, ώστε να απολαύσετε μία ευχάριστη βόλτα στους δρόμους της πόλης, γεμάτοι κέφι και αισιοδοξία.

Καλό σας Ταξίδι, το Ναύπλιο σας περιμένει…

 

 

- Advertisement -