Κατευθυνόμενοι προς το νομό Αρκαδίας και μετά από ταξίδι 200 χιλ. από την Αθήνα, 80 χιλ. περίπου από το Άργος και το Ναύπλιο, με καλό ασφαλτοστρωμένο δρόμο πλάι στη θάλασσα θα συναντήσουμε το Λεωνίδιο, την πρωτεύουσα του δήμου Νότιας Κυνουρίας.
Βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ από τη θάλασσα και πρόκειται για μία από τις πιο παλιές ναυτικές πολιτείες της Ελλάδος.
Πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι του Αγίου Λεωνίδα και χαρακτηριστικό γνώρισμά του αποτελεί ο επιβλητικός κόκκινος βράχος που ορθώνεται πάνω από τον οικισμό.
Ο πληθυσμός του είναι Τσακώνικης καταγωγής και ανήκει στους οικισμούς που ομιλείται ακόμα και σήμερα η Τσακωνική διάλεκτος, η οποία θεωρείται η αρχαιότερη στον κόσμο.
Το Λεωνίδιο και η περιοχή του χαρακτηρίζονται από γραφική τοπική αρχιτεκτονική, μοναδική στην Αρκαδία. Τυπικά δείγματά της είναι η αγορά στο κέντρο της πόλης, με τον κεντρικό της δρόμο και πολλά όμορφα αρχοντικά διεσπαρμένα στην πόλη μερικά εκ των οποίων έχουν τη μορφή πύργου. Ανάμεσά τους, ξεχωριστή θέση κατέχει ο Πύργος Τσικαλιώτη. Ο πύργος αυτός έχει κατασκευαστεί το 1808 και σήμερα φιλοξενεί κατά καιρούς καλλιτεχνικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.
Αξιόλογες και ιστορικής σημασίας είναι αρκετές εκκλησίες της πόλης, όπως η μητρόπολη της Παναγίας, η Αγία Αικατερίνη, η Αγία Κυριακή, η συνοικία της οποίας προσφέρεται και για περιπάτους, οι Άγιοι Ταξιάρχες και η Παναγία Χατζαλιού. Πάνω σε λόφο νότια της πόλεως είναι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία το οποίο γιορτάζει με πανηγύρι το καλοκαίρι. Σε ύψωμα που δεσπόζει της πόλης σώζονται τρεις χαρακτηριστικοί παλιοί ανεμόμυλοι.
Μια όμορφη και παραδοσιακή γιορτή που λαμβάνει χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η γιορτή της μελιτζάνας, , δηλαδή τη βράβευση του καλύτερου πιάτου μελιτζάνας από ειδικούς chef από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Πάσχα στο Λεωνίδιο γιορτάζεται με παραδοσιακό, μοναδικό και φαντασμαγορικό τρόπο. Οι κάτοικοι κατασκευάζουν τα λεγόμενα αερόστατα και τα πετούν το βράδυ της Ανάστασης προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Όποια εποχή όμως κι αν έρθετε στο Λεωνίδιο, αξίζει να κάνετε μια βόλτα στις πιο γραφικές γειτονιές του, που κρύβονται πίσω από το πολυσύχναστο, στενό κεντρικό δρόμο. Ανάμεσα στα σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής με τις κεραμιδένιες στέγες, αναζητήστε τα αρχοντικά κομψοτεχνήματα του 1800 με τις περίτεχνες εξώπορτες, τα ζωγραφιστά ταβάνια και τις τουφεκίστρες, όπως του ποιητή Κώστα Ουράνη, της Ευτυχίας Ρουσάλη, του Πολύτιμου, του Ροζάκη κ.ά.
Αξίζει ακόμη να επισκεφθείτε το, προ ολίγων ετών ανακαλυφθέν, μυκηναϊκό νεκροταφείο. Θα το βρείτε δέκα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λεωνιδίου, κοντά στο χωριό Βασκίνα, στη θέση Σοχά. Οι ανασκαφές συνεχίζονται.
Στο δρόμο προς τον Κοσμά, σε μια απότομη στροφή, ξεπροβάλλει, κάτασπρη μες στον κόκκινο βράχο, η Μονή Έλωνας. Στην πνιγμένη στις γλάστρες βεράντα οι γερόντισσες θα σας κεράσουν λουκούμι, αφού σας ξεναγήσουν στο εσωτερικό της λιτής, χωρίς αγιογραφίες εκκλησίας, όπου δεσπόζει η εικόνα της Παναγίας, έργο του ευαγγελιστή Λουκά σύμφωνα με την παράδοση.
Με βάση το Λεωνίδιο μπορείτε να κάνετε εκδρομές στα χωριά του Πάρνωνα. Το πιο κοντινό είναι ο Κοσμάς, γνωστός ως «Μπαλκόνι της Κυνουρίας», σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, με μια πανέμορφη πλατεία με πλατάνια και αναπτυγμένη τουριστική υποδομή. Μία βόλτα στο Λαογραφικό Μουσείο θα σας αναπτύξει το ενδιαφέρον ενώ ένα πέρασμα, είτε με με τζιπ είτε με τα πόδι, στο μαγευτικό καστανόδασος χιλιάδων στρεμμάτων θα σας ενθουσιάσει.
Οι παραλίες της περιοχής μπορεί να μην είναι πολλές, αρκούν όμως για να αφιερώσετε ώρες κολύμβησης. Το λιμανάκι της Πλάκας είναι το επίνειο της πόλης, γραφικότατο με αρκετές ψαροταβέρνες, βοτσαλωτή παραλία, λίγα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και αρκετά café bars. Έπειτα, η παραλία στα Πούλιθρα,η οποία βρίσκεται 8 χλμ νοτιοανατολικά του Λεωνιδίου, μέρος ήσυχο με βότσαλο κι ελιές και η πιο μακρυνή, στη τοποθεσία Φωκιανός. Απέχει 33 χλμ νοτιοανατολικά του Λεωνιδίου κι είναι γνωστή για την ηρεμία της, το χοντρό της βότσαλο και τον σχετικά δύσβατο χωματόδρομο που διαθέτει.
Τα απόκρυφα σημεία του Λεωνιδίου είναι, λοιπόν, πολλά… Ελάτε να τα ανακαλύψετε…