Μαρινάκος : Η τουριστική αναπτυξιακή των Περιφερειών εξαρτάται από την σωστή οργανωτική δομή και λειτουργία των νέων D.M.O.

0
842
Μαρινάκος

Μαρινάκος Κ. από Θεσσαλονίκη: η τουριστική αναπτυξιακή προοπτική των Περιφερειών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την σωστή οργανωτική δομή και λειτουργία των νέων
D.M.O. που προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού

Την θεσμική κατοχύρωση συμμετοχής των Ιδιωτικών Συλλογικών Φορέων Τουρισμού στους νέους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, ζητά ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και Επικ. Καθηγητής Παν/μίου Δυτικής Αττικής κ. Κων/νος Μαρινάκος από το Υπουργείο Τουρισμού, στα πλαίσια της Σύσκεψης του Συμβουλίου Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Το Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021 στο Βελλίδειο
Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρουσία του Υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, της Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη, του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, της Γενικής Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Βίκυς Λοΐζου, της Προέδρου του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου και του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Δημήτρη Φραγκάκη.

Στο Συμβούλιο το παρόν έδωσαν επίσης ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος και ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

Στην εισήγησή του ο. κ. Μαρινάκος τόνισε την σπουδαιότητα για την τουριστική
αναπτυξιακή προοπτική της Χώρας που πρόκειται να επιφέρει η νέα θεσμική μεταρρύθμιση που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού για την ίδρυση Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (D.M.O.),

η οποία πρόκειται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Απευθυνόμενος στον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια και στα υπόλοιπα στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού, επεσήμανε την αναγκαιότητα θεσμικής κατοχύρωσης της συμμετοχής των Ιδιωτικών Συλλογικών Φορέων Τουρισμού στους νέους D.M.O., και την στρατηγική σημασία που έχει οι νέοι D.M.O. οργανωτικά και χρηματοδοτικά να έχουν την μορφή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ένα μοντέλο άλλωστε που συναντάται σε αρκετές ανεπτυγμένες τουριστικά χώρες και έχει το
πλεονέκτημα της ισότιμης συμμετοχής των μερών.

Επιπλέον σε επίπεδο επιχειρησιακής διοίκησης στο νέο διοικητικό σχήμα θα πρέπει να συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο μερών ενώ η διοίκηση θα πρέπει να ασκείται από μάνατζερ κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού και δίχως την κρατική παρέμβαση. Μόνο μέσα από μια τέτοια διαδρομή μπορεί να διασφαλιστεί ο υψηλός βαθμό συνέργειας μεταξύ φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και θα πάψουν Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια να είναι αποκομμένα από την πραγματική οικονομία .

Δεν παρέλειψε βέβαια να εκθειάσει το γεγονός ότι με το νομοσχέδιο ανοίγεται ένας νέος δρόμος, με νέα όπλα για τα ολιστικά προγράμματα πολιτιστικού τουρισμού, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε Δήμους και Περιφέρειες να δημιουργούν το δικό τους Φορέα Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού – D.M.O., καθώς και το δικό τους Cluster επιχειρηματικότητας που θα έχουν πλέον θεσμικά χαρακτηριστικά.

Οι δυο αυτοί θεσμοί θα συμβάλλουν δραστικά στην υλοποίηση και τη σωστή λειτουργία των παραπάνω προγραμμάτων.

Παράλληλα στην εισήγησή του ο κ. Μαρινάκος τόνισε την αναγκαιότητα επίσπευσης του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, που αποτελεί κομβικό θεσμικό ‘’εργαλείο’’ για την προσέλκυση νεών τουριστικών επενδύσεων, αλλά και ανάπτυξης προγραμμάτων κατάρτισης των απασχολούμενων στον τουρισμό στοχεύοντας στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στην κάλυψη του μεγάλου εργασιακού κενού προ προκάλεσε η πανδημία covid-19.

- Advertisement -