Εγκαινιάζεται το νεότευκτο ανοιχτό θέατρο προς τιμή της σπουδαίας Ειρήνης Παπά στο λόφο Νικηταρά στο Χιλιομόδι Κορινθίας

0
540
Ειρήνης Παπά 

Την Τρίτη 19 Ιουλίου, εγκαινιάζεται το νεότευκτο ανοιχτό θέατρο προς τιμή της σπουδαίας ηθοποιού Ειρήνης Παπά, στο λόφο Νικηταρά στο Χιλιομόδι Κορινθίας.

Το θέατρο που θα φέρει το όνομά της είναι πέτρινο, χωρητικότητας 800 θέσεων και θα αποτελέσει έναν σπουδαίο πυρήνα τέχνης και πολιτισμού, τόσο για την περιοχή, όσο και για όλη την Ελλάδα. 

Λίγα λόγια για τη διεθνή Ελληνίδα ηθοποιό

Η Ειρήνη Παπά, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Ειρήνη Λελέκου, γεννήθηκε στο Χιλιομόδι Κορινθίας, στις 3 Σεπτεμβρίου 1926, σε οικογένεια δασκάλων και ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία από την ηλικία των 15 ετών ως τραγουδίστρια και χορεύτρια σε διάφορες εκδηλώσεις.

Στη συνέχεια έχοντας αποφασίσει να ακολουθήσει το επάγγελμα της ηθοποιού, παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με σπουδαίους δασκάλους. Κατά την διάρκεια της φοίτησης της παντρεύτηκε τον ηθοποιό Άλκη Παππά (1922-2018), ο οποίος την βοήθησε στα πρώτα της καλλιτεχνικά βήματα. Το ζευγάρι θα χωρίσει το 1951, ωστόσο η πανέμορφη ηθοποιός θα κρατήσει το επώνυμο του τέως συζύγου της (αλλά με ένα π), με το οποίο θα γίνει γνωστή παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια ως Irene Papas.

Το 1948, τελειόφοιτη πλέον της σχολής του Εθνικού Θεάτρου, μαγνήτισε με την ομορφιά της τον Αλέκο Σακελλάριο, ο οποίος την ενέταξε στο σχήμα της επιθεώρησης «Άνθρωποι, Άνθρωποι» που ανέβηκε στο θέατρο «Μετροπόλιταν» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και άφησε εποχή.

Την ίδια χρονιά, έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Χαμένοι άγγελοι» (1948), στο  οποίο ο συγγραφέας του έργου Νίκος Τσιφόρος πραγματοποίησε την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα.

Η Ειρήνη Παπά επιβλήθηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τον ρόλο της στην ταινία του Φρίξου Ηλιάδη «Νεκρή πολιτεία» (1952).  Η ταινία συμμετείχε  στο Φεστιβάλ Καννών και με την πρώτη της διεθνή προβολή, άπαντες ασχολούνται μόνο με την Παπά και το παγκόσμιο σινεμά ερωτεύεται το αγρίμι από το Χιλιομόδι.

Συνολικά συμμετείχε σε 100 τουλάχιστον διεθνείς παραγωγές, αριθμός ταινιών – ρεκόρ για Ελληνίδα ηθοποιό, ενώ τρεις από τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, με την γαλλόφωνη «Ζ» του Κώστα Γαβρά να το κατακτά, ενώ υποψήφιες υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές στη μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών, η «Ηλέκτρα» και η «Ιφιγένεια». 

«Θέλω να θυμάμαι πάντοτε ότι είμαι από το Χιλιομόδι»Τα παραπάνω λόγια ανέφερε συχνά στις συνεντεύξεις της η διεθνούς φήμης ηθοποιός μας,  Ειρήνη Παπά. Η γενέτειρα της λοιπόν, τιμά τη σπουδαία μας ηθοποιό, με αυτό το θέατρο που θα φέρει το όνομά της, χωρητικότητας 800 θέσεων το οποίο θα αποτελέσει έναν σπουδαίο πυρήνα τέχνης και πολιτισμού.

- Advertisement -