ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ: Μια “χωριατοπούλα” επιβλητική και αξέχαστη (φωτο-βίντεο)

Στις δυτικές παρυφές του Μαινάλου, στην πλαγιά του βουνού Κλινίτσα...

0
8779
ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ

Στις δυτικές παρυφές του Μαινάλου, στην πλαγιά του βουνού Κλινίτσα, είναι σκαρφαλωμένη στα 1050 μέτρα, ένα από τα ομορφότερα κεφαλοχώρια της Αρκαδίας, η Στεμνίτσα.

Η απόσταση της από την Αθήνα είναι 220 χλμ και 45 χλμ από Τρίπολη. Από το 1985 έχει ανακηρυχθεί ιστορικός και παραδοσιακός οικισμός.

Τα αρχιτεκτονικά της στοιχεία είναι λιτά και στιβαρά. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στα σπίτια είναι αποκλειστικά από πέτρα και ξύλο. Η Στεμνίτσα είναι ολόκληρη ένα αξιοθέατο.

Η φυσική ομορφιά, η θέση της με θέα προς το φαράγγι, τα γραφικά πέτρινα καλντερίμια της, οι παλαιές εκκλησίες, οι ξενώνες της, το παραδοσιακό φαγητό, συνθέτουν έναν τόπο μαυγευτικό που την καθιστά μία σπάνια ταξιδιωτική εμπειρία. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Στεμνίτσα, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ήταν η έδρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που την αποκαλούσε χωριατοπούλα του Μοριά. Κυρύχθηκε πρώτη πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας το 1821, ενώ στις 26 Μαίου 1821, συντάχθηκε η Ά Πελοποννησιακή Γερουσία.

Λόγω του δύσβατου εδάφους της περιοχής, οι κάτοικοι στράφηκαν προς την αργυροχρυσοχοΐας και το εμπόριο. Η μακρόχρονη εμπειρία στην τέχνη των μετάλλων γέννησε την Δημόσια Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας.

Επίσης κατά την περιήγησή σας, θα συναντήσετε πολλές εντυπωσιακές βυζαντινές εκκλησίες, δεκαοχτώ συνολικά, με επιβλητική όψη και πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο.
Η Στεμνίτσα είναι τουριστικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με παραδοσιακούς ξενώνες και αναπαλαιωμένα αρχοντικά, που πρσφέρουν άνετη διαμονή στους επισκέπτες. Στις ταβέρνες του χωριού θα ευχαριστηθείτε εκλεκτές συνταγές της τοπικής κουζίνας.

Μερικά από τα αξιοθέατα της περιοχής που αξίζει να επισκεφθείτε είναι:

  • Το λαογραφικό μουσείο της Στεμνίτσας για να δείτε πολλά θυμητάρια άλλων εποχών, από όπλα, αργαλειούς, ιερά σκεύη, έπιπλα, καμπάνες και κουδούνια, κεραμικά, υφαντά, φορεσιές και πολλά άλλα…
  • Το φαράγγι του Λούσιου. Από το 1997 έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ενιαίου αρχαιολογικού χώρου. Έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Κατά μήκος του φαραγγιού υπάρχουν πολλές πηγές, κεφαλάρια, με άφθονα τρεχούμενα νερά. Εκεί λειτούργησαν μύλοι και αναπτύχθηκε ένα είδος βιοτεχνίας που στηρίχτηκε στην υδροκίνηση. Σήμερα στην περιοχή λειτουργεί Μουσείο Υδροκίνησης.
  • Το ελατόδασος και το χιονοδρομικό κέντρο του Μαίναλου.   
  •   ( Δημιουργός βίντεο Point Of View GR)
- Advertisement -