Aγία Φωτεινή: Μια αξιοθαύμαστη πρόκληση που πρέπει να επισκεφτούμε

Μία μεγάλη έκπληξη περιμένει τον ανυποψίαστο περιηγητή στην Αρχαία Μαντινεία. Ο ναός της Αγίας Φωτεινής

0
6955
Αγίας Φωτεινή
Ο ναός της Αγίας Φωτεινής στην Αρχαία Μαντινεία.

Μέσα στον κάμπο της Αρχαίας Μαντινείας, 15 χλμ από την Τρίπολη, ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο, στην Κάψια Αρκαδίας, δεσπόζει ένα πέτρινο αρχιτεκτονικό παράδοξο. Εκεί στέκει μία εκκλησία, ανάμεσα σε ερείπια αρχαίων ναών, η οποία έχει χαρακτηριστεί, ως η πιο ανορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας.

Αναριωτιέται κανείς καθώς την κοιτά με δέος… Είναι νέα ή βυζαντινή; Χτισμένη με αρχαία υλικά ή σύγχρονα; Είναι προϊόν σύγχυσης ή αχαλίνωτης φαντασίας; Η τεχνοτροπία θυμίζει Γκαουντί; ή τον Νέο Παρθενώνα;

Η Αγία Φωτεινή είναι ένα κράμα διάφορων ρυθμών που επιδιώκει να αποτελέσει μία γέφυρα πολιτισμών.

Ο αρχιτέκτονας – ζωγράφος – αγιογράφος, κ. Παπαθεοδώρου, εμπνευστής και δημιουργός της Αγίας Φωτεινής, εργάστηκε επί 40 έτη για την ολοκλήρωση αυτού του εντυπωσιακού ναού. Ο κ. Παπαθεοδώρου, ήταν μαθητής του γνωστού αρχιτέκτονα και στοχαστή Δημήτρη Πικιώνη, ο οποίος διαμόρφωσε το χώρο γύρω από την Ακρόπολη και των μονοπατιών της γύρω περιοχής. Ο ναός της Αγίας Φωτεινής, χτίστηκε το 1972 και έκτοτε η εκκλησία συνεχίζει να εξελίσσεται, ενώ αποτελεί επιλογή πολλών, για την τέλεση γάμων ή βαπτίσεων, μέσα σε αυτό το ειδυλλιακό τοπίο.

Η αφιέρωση του ναού στην Αγία Φωτεινή, φανερώνει τη σχέση της Αρκαδίας με το φως. Λύκαιο όρος, το ιερό βουνό των Αρκάδων, σημαίνει φωτεινό, και το ίδιο σημαίνει Λυκάων που είναι ο κάτοικος της Αρκαδίας.

Ο ναός της Αγίας Φωτεινής, συνδυάζει στοιχεία βυζαντινής τέχνης, το κλασικό οκταγωνικό βυζαντινό σχέδιο, με στοιχεία αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, με καμάρες, κίονες και αετώματα, με πολυχρωμία και πολλά επίπεδα.
Επίσης το εσωτερικό του εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, με τα ψηφιδωτά δάπεδα, που απεικονίζουν αρχαίους μύθους και χριστιανικές ιστορίες. Έκπληξη αποτελεί και ο περίβολος του ναού που είναι διακοσμημένος με αρχαιοελληνικές κατασκευές.

Τα υλικά που επελέχθησαν για την κατασκευή του είναι φυσικά, ντόπια υλικά από την γύρω περιοχή (πέτρα, ξύλο, κεραμίδια, μάρμαρο), απόλυτα εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον, χωρίς καθόλου τσιμέντο.

Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει επίσης ένα αρχαιοπρεπές οικοδόμημα, το Ηρώον, προς τιμή όσων αγωνίστηκαν για την πατρίδα και κατάγονται από την Μαντινεία. Υπάρχει επίσης το Φρέαρ του Ιακώβ, κομψή περίστυλη κρήνη, που συμβολίζει τη συνάντηση του Ιησού με τη Σαμαρείτιδα Αγία Φωτεινή.

Τα τρία κτίσματα, Ναός, Ηρώον και Φρέαρ, συμβολίζουν την Αγία Τριάδα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα ακολουθούν την φιλοσοφική αντίληψη του αρχιτέκτονα.

Η αρχιτεκτονική του Ναού, προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί έριδες και αντικρουόμενες κριτικές. Παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι ο αρχιτέκτονας κατόρθωσε να συγκεράσει ανόμοια στοιχεία και να τα συνδυάσει με έναν μοναδικό τρόπο, δημιουργώντας ένα αξιοθέατο που προκαλεί…

Αν περάσετε από την αρχαία Μαντινεία, μην αμελήσετε να επισκεφθείτε την Αγία Φωτεινή.

- Advertisement -