Φθινοπωρινή απόδραση στα Τρίκαλα Κορινθίας

Που είναι και τι θα δείτε

0
4249

Τα ορεινά χωριά του όρους Κυλλήνη ή αλλιώς Ζήρεια, είναι από τους πιο ανεπτυγμένους σε τουριστική υποδομή, οικισμούς, όχι μόνο της Ορεινής Κορινθίας αλλά και της Ελλάδος και ενδείκνυται ακόμα και για τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου, όλες τις εποχές του χρόνου.

Το όρος Ζήρεια είναι από τα λίγα βουνά τις Ελλάδας με τόσες κορυφές πάνω από 2000μ. Πέντε στη Μεγάλη και τρεις στη Μικρή Ζήρεια.

Στη Βόρεια πλευρά του όρους Ζήρεια, βρίσκονται τα Τρίκαλα Κορινθίας, σε απόσταση 144χλμ. από την Αθήνα, τα οποία αποτελούνται από τρεις συνοικίες, τα Κάτω Τρίκαλα, τα Μεσαία και τα Άνω, σε υψόμετρο 900μ., 1000μ, και 1100μ. αντίστοιχα!

Τα Τρίκαλα χτίστηκαν στη θέση του αρχαίου Μύσαιου τον 10ο αιώνα, από τους πεδινούς που ανέβηκαν στα βουνά και έχτισαν χωριά, για να γλιτώσουν από τους επιδρομείς. Τα αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε είναι αρκετά.

Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα, επισκεφθείτε τη λιθόχτιστη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Χτίστηκε το 1697 και ξεχωρίζει για τις εξπρεσιονιστικές τοιχογραφίες του, που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, με χαρακτηριστική την τοιχογραφία της «Άκρας Ταπείνωσης» που παριστάνει τον νεκρό Χριστό να στέκει όρθιος μέσα στη σαρκοφάγο, πλαισιωμένος από την Παναγία και τον Ιωάννη.

Στη συνοικιά των Κάτω Τρικάλων υπάρχουν πολλές πανέμορφες πηγές, όπως η Βρύση Καλογήρου, η Μεγάλη Βρύση, Γούρνα και Μαχουμιά και άλλες πολλές. Στο κέντρο του χωριού θα συναντήσετε την εντυπωσιακή πετρόκτιστη πλατεία που τη συντροφεύουν δύο υπεραιωνόβια πλατάνια και παραδοσιακές ταβέρνες, καφέ και ξενώνες που προσφέρουν στον επισκέπτη ένα φιλικό, ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον.

Αφήνοντας τα Κάτω Τρίκαλα και αναβαίνοντας το βουνό, φτάνετε στα Μεσαία Τρίκαλα, όπου θα απολαύσετε την εκπληκτική πανοραμική θέα στα βουνά της Κορινθίας, που κόβουν την ανάσα! Οικισμός με μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών προιόντων, που συνδυάζουν το παραδοσιακό με νεότερα στοιχεία. Υπάρχει μεγάλη επιλογή για διαμονή, για φαγητό σε παραδοσιακές ταβέρνες, καφετέριες και όλα αυτά… με τον δροσερό αέρα του βουνού.

Αξίζει να επισκεφθείτε τη Μονή της Παναγίας, χτισμένη περίπου το 1700, από τον μητροπολίτη Κορίνθου, Γρηγόριο Γ΄ Νοταρά. Φημισμένο είναι επίσης, το πανηγύρι του χωριού στις 6 Αυγούστου, γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με χορούς και τραγούδια που κρατούν ολημερίς κι ολονυχτίς.

Συνεχίζοντας προς τα πάνω και μετά από 1 χλμ περίπου, φτάνουμε στα Άνω Τρίκαλα, ή αρχοντομαχαλάς, όπως ονομάστηκε από την εποχή της Τουρκοκρατίας, λόγω των υψηλών πύργων με τις σιδερένιες πόρτες, αλλά και τα πολλά πετρόκτιστα αρχοντικά και εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα.

Τα Άνω Τρίκαλα ήταν η έδρα της αρχοντικής οικογένειας των Νοταράδων, ισχυρών προεστών της Κορινθίας, που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στα Ορλωφικά το 1770, στην Επανάσταση του 1821 και στον μετέπειτα εμφύλιο πόλεμο. Τα Άνω Τρίκαλα γνώρισαν μεγάλη ακμή και φήμη, από την εγκατάσταση της οικογένειας των Νοταράδων, γύρω στα 1480. Εκτός από τους Νοταράδες, στο χωριό κατοικούσαν κι άλλες επιφανείς οικογένειες, όπως των Δασαίων, Παστρικουλαίων και άλλων. Ακόμα και σήμερα σώζεται ο Πύργος των Νοταραίων, που γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος Νοταράς, αλλά και το ερηπωμένο αρχοντικό των Δασαίων.

Αξιόλογος είναι επίσης ο Ναός του Αγίου Νικολάου, με τοιχογραφίες από τον 10ο αιώνα, που ανακαινίστηκε από την οικογένεια των Νοταράδων το 1805. Στο προαύλιο της εκκλησίας βρίσκεται και ο τάφος του Ανδρέα Νοταρά.

Γενικά το χωριό σε αιχμαλωτίζει, με τις δροσερές πηγές, τα άφθονα τρεχούμενα νερά, την πέτρα και το ξύλο. Η Άνω συνοικιά των Τρικάλων είναι κυριολεκτικά πνιγμένη στο πράσινο, παντού ορθώνονται πανύψηλα δέντρα, έλατα, πλατάνια, βελανιδιές, κέδρα και πολλά άλλα αειθαλή δέντρα.

Σε όλα τα χωριά, στους πρόποδες του βουνού Ζήρεια, η τουριστική υποδομή έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, και ο επισκέπτης μπορεί να βρει από παραδοσιακές ταβέρνες και καφέ με υπέροχη θέα, μέχρι ξενώνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, για χαλάρωση και αναζωογόνηση. Δεν είναι τυχαία η ονομασία Τρίκαλα, που λέγεται ότι προέρχεται από τα τρία καλά που προσφέρει ο τόπος: τον καθαρό άερα και το κλίμα δίχως υγρασία, τα πολλά αμπέλια που παράγουν πολύ καλό κρασί και τα άφθονα γλυκά νερά.

- Advertisement -