Ορεινή Κορινθία: Προτάσεις για εξόρμηση με αφετηρία τα Τρίκαλα

Αν έχεις κατευθυνθεί προς τα Τρίκαλα της Κορινθίας, έχεις διανυκτερεύσει ή έχεις έλθει για ολοήμερη εξόρμηση δεν χωρά αμφιβολία ότι η επιθυμία σου είναι να γνωρίσεις αυτό το βουνό.

0
4619

Αν έχεις κατευθυνθεί προς τα Τρίκαλα της Κορινθίας, έχεις διανυκτερεύσει ή έχεις έλθει για ολοήμερη εξόρμηση δεν χωρά αμφιβολία ότι η επιθυμία σου είναι να γνωρίσεις αυτό το βουνό. Να πας ψηλότερα. Να τρέξεις στο δάσος και να περιβληθείς στα μονοπάτια του.

Αυτό το άρθρο σκοπό έχει να σου γνωρίσει μερικές από τις επιλογές που έχεις για να γεμίσεις την μέρα σου, αλλά κυρίως την ψυχή σου με το μεγαλείο της φύσης, της Ελληνικής φύσης.

Αφήνοντας τα Άνω Τρίκαλα σε απόσταση 2χλμ από το χωριό, βρίσκεται το σεβάσμιο Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου, το οποίο χτίστηκε περίπου στα 1400, όταν σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε σε κοντινή σπηλιά η θαυματουργή εικόνα του.

Η Μονή αποτελεί σπουδαίο κέντρο μοναχικού βίου των Τρικάλων. Η θέα είναι πραγματικά μαγευτική και ο κήπος της Μονής σε συνεπαίρνει από τα μεθυστικά αρώματα των λουλουδιών και των δέντρων.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, από τις αρχές του φθινοπώρου ή κατά την περίοδο της άνοιξης, υπάρχει ένα μονοπάτι, ιδανικό και για αρχάριους, που ξεκινάει από ένα σημείο του κεντρικού δρόμου, πάνω από τα Άνω Τρίκαλα και σε απόσταση διάρκειας περίπου 4 ωρών, καταλήγει στην υπέροχη κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας.

Γεμίζεις ενέργεια και ευεξία, περπατώντας ανάμεσα στα έλατα και τα μαυρόπευκα. Με κάθε σου εισπνοή παίρνεις καθαρό οξυγόνο, ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία και ευεργετικό για το ανοσοποιητικό. Το οροπέδιο της Φλαμπουρίτσας, που εκτείνεται ανάμεσα στην Μικρή και Μεγάλη Ζήρεια, λόγω της σπανιότητας και της ποικιλίας των φυτών που φιλοξενεί, είναι χαρακτηρισμένη, μαζί με το όρος Κυλλήνη, ως προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.

Στη δυτική πλευρά της Φλαμπουρίτσας, λίγο χαμηλότερα στα 1700μ. βρίσκεται το σπήλαιο του Ερμή, ένα από τα λίγα σπήλαια της Ελλάδας σε τόσο μεγάλο υψόμετρο. Η έκτασή του είναι 1200τ.μ. και διακλαδίζεται σε 8 θαλάμους με εντυπωσιακά ογκώδη συμπλέγματα σταλακτιτών και σταλαγμιτών, που μαρτυρούν τα εκατομμύρια έτη ύπαρξης του σπηλαίου.
Χαρακτηριστικό είναι το σπάνιο λευκό τους χρώμα και ο λιθοματικός τους διάκοσμος. Εκεί κατά τη μυθολογία γεννήθηκε ο Ερμής, γιος του Δία και της Νύμφης Μαίας και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήθηκε ως χώρος λατρείας κατά τους ιστορικούς χρόνους.

Αν αγαπάτε το χιόνι και ο καιρός είναι κατάλληλος, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα Άνω Τρίκαλα, μπορείτε να δοκιμάσετε τις αθλητικές σας επιδόσεις στο Αθλητικό Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας. Διαθέτει ποικίλες δραστηριότητες τόσο για παιδιά, αρχάριους, όσο και για προχωρημένους. Πίστα αρχαρίων για σκι, πίστα baby lift 100μ., έλκηθρα, snowmobile, πίστα για προχωρημένους, αλλά και ένα πλήρως οργανωμένο ξύλινο σαλέ, που μπορείτε να απολαύσετε ένα ζεστό ρόφημα και να χαλαρώσετε ψυχή τε και σώματι, αγναντεύοντας τη θέα στο οροπέδιο της Ζήρειας.

Σε απόσταση 10 λεπτών από το Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας, στα βορειοδυτικά του οροπεδίου της Ζήρειας σε υψόμετρο 1500μ. βρίσκεται η εποχική λίμνη Δασίου. Αποτελεί μία από τις πιο όμορφες υδάτινες περιοχές του Νομού Κορινθίας. Δημιουργείται ανά εποχές και και στο μέσο της σχηματίζει ένα μικρό νησάκι. Ενώ το καλοκαίρι δεν έχει νερό, κατά τους χειμερινούς μήνες, χάρη στις συγκεντρώσεις νερού από το όρος Ζήρεια, γεμίζει μέχρι και ένα μέτρο. Εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, καθώς είναι περιτρυρισμένη από έλατα, βελανιδιές, υπέροχα αγριολούλουδα, μανιτάρια, αλλά και σπάνια είδη λουλουδιών.

Γενικά στις πλαγιές της Ζήρειας υπάρχουν αρκετοί δασικοί δρόμοι που προσφέρονται για ορειβασία και πεζοπορία, μέσα στο μαγευτικό καταπράσινο περιβάλλον, ακόμα και για εκδρομές με 4×4 και ορειβατικό σκι. Ακόμα μπορείτε να επισκεφθείτε και μερικά ακόμα πολύ γραφικά χωριά της Ορεινής Κορινθίας, από την Ρίζα και την Καρυά, μέχρι την Γκούρα, την Στυμφαλία και το Φενεό.

- Advertisement -