Από το Ναύπλιο στο Λεωνίδιο: Μύλοι, Κιβέρι και Βόρεια Κυνουρία

Αφετηρία μας το Ναύπλιο και προορισμός το Λεωνίδιο. Σήμερα από τους Μύλους στο Άστρος...

0
7111

Με την προηγούμενη ανάρτηση ξεκινήσαμε το ταξίδι γνωριμίας μας με την Τσακωνιά. Την όμορφη πλευρά της Ανατολικής Πελοποννήσου, τη γη του Πάρνωνα. Αφετηρία μας το Ναύπλιο και προορισμός το Λεωνίδιο. Σήμερα από τους Μύλους στο Άστρος…

Τουριστικοί προορισμοί που ο ένας είναι συνέχεια του άλλου… Προσφέρονται κυρίως για ήρεμες, οικογενειακές διακοπές και όλοι ανεξαιρέτως εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη με τη γραφικότητα και το φυσικό πλούτο που διαθέτουν…

ΜΥΛΟΙ

Περνάω το Τημένιο και φτάνω στους Μύλους που βρίσκονται στην είσοδο του Δήμου Λέρνης. Η περιοχή προσφέρεται για κάμπιγκ και η παραλία δροσίζει τους ντόπιους που σπεύδουν από τις γύρω περιοχές για να κολυμπήσουν.

Η μυρωδιά από το σουβλάκι μου σπάει τη μύτη. Οι Μύλοι ανέκαθεν φημίζονταν για το σουβλάκι τους. Οι ταβέρνες στους Μύλους βάζουν φωτιά από νωρίς για να εξυπηρετήσουν τους ντόπιους και τους περαστικούς.

ΚΙΒΕΡΙ

Στη διασταύρωση στρίβω αριστερά για να βρω πάλι τη θάλασσα και να οδηγήσω στο πλάι της. Περνάω τις σιδηροδρομικές γραμμές και μπαίνω στο Κιβέρι.
Το Κιβέρι είναι μια μικρή κωμόπολη, η οποία το καλοκαίρι αλλάζει όψη εξαιτίας του κόσμου που την επισκέπτεται. Αποτελεί στέκι διασκέδασης για τους κατοίκους των γύρω περιοχών, ενώ διαθέτει δύο παραλίες για μπάνιο μέσα στη πόλη, αλλά και ερημικές παραλίες έξω από αυτήν. Εδώ αρκετοί Αθηναίοι και άλλοι έχουν χτίσει ή αγοράσει τις εξοχικές τους κατοικίες και επισκέπτονται το θέρετρο κάθε καλοκαίρι για να παραθερίσουν.
Ο επισκέπτης εδώ μπορεί να βρει και καλό φαγητό, φρέσκο ψάρι και νυχτερινή διασκέδαση.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ

Ο Δήμος Β. Κυνουρίας συνδυάζει αρμονικά τις ομορφιές των καθαρών ακτών, με την ξενοιασιά και την μαγεία του Πάρνωνα. Οι φυσικές καλλονές, τα μοναδικά αρχαιολογικά μνημεία, τα μνημεία πολιτισμού, τα πασίγνωστα μοναστήρια, ο συνδυασμός του βουνού με τη θάλασσα, η εύκολη, γρήγορη και ασφαλής πρόσβαση από την πρωτεύουσα και άλλα αστικά κέντρα καθώς και η γνωστή σε όλους φιλοξενία των κατοίκων, αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την περιοχή.

Οι πεδινοί οικισμοί του Δήμου είναι “τοποθετημένοι” με αρμονία μέσα στον κατάφυτο με ελιές κάμπο και αγγίζουν το απέραντο γαλάζιο των πεντακάθαρων νερών του Αργολικού κόλπου, ενώ οι ορεινοί οικισμοί, διάσπαρτοι μέσα στο απέραντο πράσινο της καστανιάς του έλατου και του πεύκου, χαράζουν ανεξίτηλες εικαστικές πινελιές στον πανέμορφο και φιλόξενο Πάρνωνα.

Από την άλλη ο Πάρνωνας. Η μεγαλύτερη οροσειρά της Πελοποννήσου, που ξεκινώντας από το κέντρο της, το οροπέδιο της Τρίπολης, καταλήγει στον Κάβο-Μαλιά, χωρίζοντας γεωγραφικά τους δύο νομούς Αρκαδίας – Λακωνίας. Έχει μήκος 70 km περίπου και η ψηλότερη κορυφή του η Μεγάλη Τούρλα έχει υψόμετρο 1936 μέτρα και βρίσκεται στο βόρειο μέρος του ανάμεσα στον Άγιο Πέτρο και στην Καστάνιτσα.

Τα παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα, Παράλιο Άστρος, Ξηροπήγαδο, Πόρτες Μελιγούς, Παραλία Βερβένων και Παραλία Αγίου Ανδρέα, σε συνδυασμό με τα ορεινά παραδοσιακά, διατηρητέα και ιδιαιτέρου φυσικού κάλους χωριά, όπως, Άγιος Πέτρος, Αγιάννης, Δολιανά, Βέρβενα, Καστάνιτσα, Καστρί, Πλάτανος και Πραστός, και η δυνατότητα δράσεων όπως ποδήλατο βουνού, ορειβασία, θαλάσσια σπορ, κυνήγι, ψάρεμα κ.λ.π… αποτελούν σύνολο προτάσεων που καλύπτουν και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη.

Αν όλα αυτά συνδυαστούν με την έντονη και κοσμοπολίτικη ζωή που προσφέρουν το Παράλιο Άστρος και το Ξηροπήγαδο, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας αποτελεί ένα μοναδικό τόπο ολιγοήμερης ή πολυήμερης δραπέτευσης, όλες τις εποχές του χρόνου, για τον απλό καθημερινό άνθρωπο της πόλης.

Η συνέχεια εδώ.

Από το Ναύπλιο στο Λεωνίδιο: Ξηροπήγαδο και Παράλιο Άστρος

- Advertisement -