Από το Ναύπλιο στο Λεωνίδιο: Ξηροπήγαδο και Παράλιο Άστρος

Συνεχίζοντας την διαδρομή μας από το Ναύπλιο για την περιοχή της Κυνουρίας

0
15436

Συνεχίζοντας την διαδρομή μας από το Ναύπλιο για την περιοχή της Κυνουρίας και παιρνώντας το Κιβέρι φτάνουμε στο Ξηροπήγαδο, το πρώτο χωριό του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας…

xiropigado
Το Ξηροπήγαδο

Το Ξηροπήγαδο

Να και το Ξηροπήγαδο! Το πρώτο χωριό της παραλιακής Κυνουρίας. Τώρα ξέρω ότι βρίσκομαι εντός των «συνόρων» της Αρκαδίας. Σταματάω και βγαίνω στην άκρη του δρόμου. Αγναντεύω το ιστορικό Ναύπλιο. Τι παράξενη που είναι η ζωή αλλά και πόσο όμορφη συνάμα. Δεν έχουν περάσει καλά καλά λίγα λεπτά και από εκεί που αγνάντευα την Κυνουρία από το λιμάνι του Ναυπλίου, τώρα πατάω στη γη της Β. Κυνουρίας και αγναντεύω το Ναύπλιο.
Το Ξηροπήγαδο προσφέρει απλόχερα τη φιλοξενία του με την καταγάλανη θάλασσα. Είναι ένα μικρό χωριουδάκι, παλιό ψαροχώρι της Κυνουρίας, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε αξιόλογο παραθεριστικό κέντρο της Αρκαδίας. To χωριό έχει ωραία αμμουδιά και καλό ψάρι. Κοντά του υπάρχουν βράχια με μικρές σπηλιές και μικρές δυσπρόσιτες αμμουδιές, ιδανικές για ψαροντούφεκο ηρεμία και απομόνωση. Κοντά είναι ο παραθεριστικός οικισμός κάτω Βέρβαινα που φτιάχτηκε από Βερβαινιώτες, ενώ υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια για τους επισκέπτες.

Το Παράλιο Άστρος

Συνεχίζοντας τη διαδρομή συναντάω το Παράλιο Άστρος. Έχουν περάσει μόνο είκοσι πέντε λεπτά από τη στιγμή που ξεκίνησα από το Ναύπλιο. Για φαντάσου ότι εδώ, μόλις λίγα χιλιόμετρα παραπάνω συνήλθε πριν από 182 ολόκληρα χρόνια η Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων το 1823, όπου 128 αντιπρόσωποι του Έθνους συνέταξαν την διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης για τη συνέχιση του Αγώνα.

Το Άστρος ανήκει στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και βρίσκεται 170 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Πήρε το όνομα του από το αστεροειδές σχήμα της χερσονήσου πάνω στην οποία είναι χτισμένο. Η μεγάλη έκταση της παραλίας και τα καθαρά νερά έχουν αναδείξει την περιοχή σε τόπο παραθερισμού και θαλασσίων σπορ.

Τα Άστρος ικανοποιεί όλα τα γούστα δεδομένου ότι παρέχει υπηρεσίες και υποδομές για όλες τις ηλικίες. Η αμμουδένια παραλία του στα περισσότερα σημεία της θυμίζει οργανωμένη πλαζ. Διαθέτει μια τεράστια ποικιλία εστιατορίων με όλα τα είδη των νοστιμιών αλλά και καταστημάτων αναψυχής και νυχτερινής διασκέδασης.
Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα εξυπηρετούν τους επισκέπτες παρέχοντας τους τις υψηλές υπηρεσίες τους.

Τα όμορφα παραδοσιακά καλοδιατηρημένα σπίτια του με τους περιποιημένους κήπους και τις ασβεστωμένες αυλές σε συνδυασμό με το γραφικό λιμάνι του, που φιλοξενεί κυρίως το καλοκαίρι, σκάφη αναψυχής και ιστιοφόρα κάνουν την όμορφη αυτή κωμόπολη να μοιάζει με νησί. Η σημασία του λιμανιού είναι και ιστορική διότι ήταν το πρώτο Πελοποννησιακό λιμάνι όπου στις 19/6/1821 ήρθε και αποβιβάστηκε με ρωσικό πλοίο, ο Δημήτριος Υψηλάντης συνοδευόμενος από προκρίτους της Υδρας και των Σπετσών. Το μεσαιωνικό του κάστρο επίσης στην κορυφή του λόφου με την καταπληκτική θέα στο πέλαγος και τον καταπράσινο κάμπο προσδίδει στο Άστρος αρχοντιά και κύρος.

Το προηγούμενο άρθρο εδώ

Από το Ναύπλιο στο Λεωνίδιο: Μύλοι, Κιβέρι και Βόρεια Κυνουρία

 

- Advertisement -