ΑΝΩ και ΚΑΤΩ ΔΟΛΙΑΝΑ: Ιστορία και πολιτισμός μέσα στην συναρπαστική ομορφιά του Πάρνωνα

Η πατρίδα του Νικηταρά, τα Άνω Δολιανά, είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός χτισμένος στην βόρεια πλαγιά του Πάρνωνα.

0
7169

Η πατρίδα του Νικηταρά, τα Άνω Δολιανά, είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός χτισμένος στην βόρεια πλαγιά του Πάρνωνα.

Εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον αγγαλιάζει αυτό το χωριό, το οποίο συμπληρώνεται όμορφα και αρμονικά με τα χτίσματά του.

Ιδανικός τόπος για να περπατήσει κανείς και να χαθεί μέσα στη μαγεία της φύσης ή για να απολαύσει τις ανέσεις και τη φιλοξενία του χωριού, απολαμβάνοντας πεντανόστιμα παραδοσιακά προΪόντα της περιοχής.

Στην περιοχή βρίσκετ αι και το διεθνές μονοπάτι Ε4. Ένα μονοπάτι, το οποίο διατηρεί ακόμα την παρθενικότητα του φυσικού περιβάλλοντος.

Επισκεφθείτε το σπίτι του  του Χριστοφιλη που εκεί είχε ταμπουρωθεί ο Νικηταράς με τα παλληκάρια του, το 1821 και απολαύστε την πανοραμική θέα που σας προσφέρεται προς το οροπέδιο της Τρίπολης, το Αρτεμήσιο, τον Μαίναλο και τον Χελμό.

Τα Κάτω Δολιανά βρίσκονται στις παρυφές του Πάρνωνα σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, καθώς εδώ θα συναντήσεται ένα χωριό με πολλά ελαιόδεντρα κοντά στη θάλασσα. Βρίσκεται στην αρχή της πεδιάδας της Θυρέας και αποτελεί το καλοκαιρινό θέρετρο των κατοίκων των Άνω Δολιανών.

Η Μονή Λουκούς αποτελεί ένα σημαντικό αξιοθέατο, όπου επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε και την Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού.

Τα Άνω Δολιανά απέχουν μόνο 21 χλμ από την Τρίπολη, 72 χλμ. από το Άργος, 97χλμ. από την Καλαμάτα και 64 από την Σπάρτη. Από την Αθήνα απέχουν 200 χ.μ. και το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι πάνω στην εθνική οδό.

- Advertisement -