Ο μητροπολιτικός ναός του Ναυπλίου, ο Άη Γιώργης, συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους και παλαιότερους ναούς και τον χαρακτηρίζει η μεγαλοπρέπεια και το μεγαλείο.

Χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της πρώτης ενετοκρατίας της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, όπως οι περισσότεροι ναοί, έτσι κι αυτός, μετατράπηκε σε τζαμί, το 1822 όμως επανέρχεται στα χέρια των Ορθοδόξων.

Ο αρχιτεκτονικός του τύπος είναι η επιβλητική βασιλική με τρούλο και στις τοιχογραφίες αναφαίνονται οι δυτικές επιρροές.

Η εκκλησία αυτή χρήζει μεγίστης σημασίας, καθώς εδώ ενταφιάστηκαν τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα ονόματα της Ελληνικής Επανάστασης, όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός (1824), ο Δημήτριος Υψηλάντης (1832) και ο αξέχαστος Ιωάννης Καπποδίστριας (1831).

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του Μυστικού Δείπνου, η αποία αποτελεί αντιγραφή του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Στο Ναύπλιο που ήταν η Πρώτη Πρωτεύουσα της νεώτερης Ελλάδας, είχε έρθει και ο βασιλιάς Όθωνας, γι ‘ αυτό σε ανάμνηση της άφιξής του χτίστηκε ο νάρθηκας και το καμπαναριό, τα οπαία κοσμούν ακόμη και σήμερα την υπέροχη αυτή μητρόπολη.

Ας μη ξεχνάμε, πως ο Άγιος Γεώργιος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, γεγονός που αιτιολογεί τη μεγάλη και συχνή επισκεψιμότητά του. Η ημέρα που τιμάται η μνήμη του Αγίου, η εκκλησία πλημμυρίζει από πλήθος πιστών, ντόπιων αλλά κι επισκεπτών, που πηγαίνουν να τον προσκυνήσουν. Σε αυτό τον μητροπολιτικό ναό άλλωστε, πραγματοποιούνται και όλες οι δοξολογίες και άλλες τελετές της πόλης.

Ο Δήμος Ναυπλίου προσπαθεί να τον αξιοποιήσει με κάθε τρόπο, γι ‘ αυτό και κάθε καλοκαίρι στη πλατεία του διοργανώνει συναυλίες στα πλαίσια του φεστιβάλ με μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών.

Το βίντεο που ακολουθεί και είναι παραγωγή του Μιχάλη Καζά για το Travelpeloponnisos.gr, αναρτάται επίσης και στο  VDmedia.gr.

- Advertisement -