Παλαμήδι: Το επιβλητικό, ισχυρό και απόρθητο κάστρο τ’ Αναπλιού

0
6125

Στην πρωτεύουσα της Αργολίδας, το Ναύπλιον, πάνω σ ένα τεράστιο βραχόβουνο βρίσκεται το αμυντικό στήριγμα της πολής, το “απόρθητο” Παλαμήδι, ένα απ τα δυνατότερα κάστρα του Μοριά.

Κατασκευασμένο αρχικά από τον Βενετό Φραγκίσκο Μοροζίνη το 1687, έγινε ακόμη πιο φημισμένο μετά την δεύτερη περίοδο της ολοκλήρωσης του το 1713, για τον εκπληκτικό σχεδιασμό του που έκανε ο Grimani, με τους οκτώ οι αλληλοκαλυπτόμενους προμαχώνες του!

Ιδρυτής της πόλης ο Ναύπλιος, ο οποίος απέκτησε τρεις γιούς. Από τον πρώτο του γιό πήρε και την ονομασία του το ισχυρό και φοβερό Παλαμήδι.

Από αρχαιοτάτων χρόνων το Ναύπλιον ήταν μια δυνατή και οχυρωμένη πόλη, η οποία έλαβε μέρος και στην Αργοναυτική εκστρατεία.
Το 589 μ.χ οι Σλάβοι απείλησαν τα τείχη της πόλης, η οποία πρόβαλε σθεναρή αντίσταση, γιατί την υπεράσπιζε βυζαντινός στρατός, ο οποίος την είχε οχυρώσει με δυνατά κάστρα!

ΤΟ 1032 μ.χ με στρατηγό της πόλης τον Νικηφόρο Καραντινό, το Ναύπλιον γίνεται μία από τις δυνατότερες πολιτείες του Μοριά, κάτι που οφείλεται στο τόσο σημαντικό κάστρο της.
Ακολουθεί η Φραγκοκρατία που κράτησε ως το 1259, όταν υπογράφτηκε η συνθήκη με τον Μιχαήλ Παλαιολόγο, δεσπότη του Μυστρά, ο οποίος πήρε και τον τίτλο “Δεσπότης του Ναυπλίου”.

Στα 1383 το Ναύπλιον περνάει στα χέρια των Ενετών για ενάμιση αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτή το κάστρο ενισχύεται ξανά από τους πρωτομάστορες στην οχυρωματική τέχνη Ενετούς, με δυνατά οχυρωματικά έργα και φρούρια τόσο στην βραχώδη Ακροναυπλία, η οποία μέχρι και σήμερα επιβλέπει την είσοδο στο λιμάνι της πόλης, όσο και στο Παλαμήδι.

Το 1538 οι Τούρκοι πολιορκούν και καταλαμβάνουν για πρώτη φορά το Παλαμήδι και την πόλη του Ναυπλίου!
Μεγάλες, ιστορικέ ς και ηρωικές στιγμές έχει ζήσει το Παλαμήδι με τα “999” σκαλιά του καθώς και η πόλη που βρίσκεται κάτω από αυτό. Μία πόλη όμορφη, γραφική, χτισμένη αμφιθεατρικά που φτάνει μέχρι κάτω στην προκυμαία του λιμανιού.

Μία πανέμορφη θέα περιμένει τον επισκέπτη του Παλαμηδιού. Τρούλοι και καμπαναριά εκκλησιών, κεραμικές στέγες σπιτιών κυρίως στο παλαιό τμήμα της πόλης, δρόμοι, πλατείες και όχι μόνο. Μία πανοραμική θέα σ ένα μεγάλο μέρος του Αργολικού κάμπου, του Αργολικού κόλπου και στα βουνά που δεσπόζουν απέναντι.
Δίκαια λοιπόν συμπεριλαμβάνεται στις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, αφού ακούραστος φρουρός της πόλης αυτής είναι μέχρι και σήμερα το επιβλητικό ΠΑΛΑΜΗΔΙ!!!

Αξίζει να το περιτριγυρίσετε …

- Advertisement -