Μοναστήρια Πελοποννήσου: Το Μοναστήρι της Παναγίας Βαϊδενίτσας στη Μεσσηνία

0
7706

Μεταξύ των βουνοκορφών της «Μαυροβούνας» και του «Ταξιάρχη» του Ταϋγέτου, στην ανατολική πλευρά μιας ρεματιάς στη Δυτ, Μάνη, βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας της Βαϊδενίτσας ή Βοϊδενίτσας.

Η πρόσβαση γίνεται από τη Σαϊδώνα, ή από το Εξωχώρι (8 χλμ από Καρδαμύλη). Η ονομασία προέρχεται από τη σλάβικη λέξη «Βόδα» που σημαίνει νερό ή «βοδονίτσα» που σημαίνει μύλος, νερόμυλος.

Το συγκρότημα ήταν περιφραγμένο από μαντρότοιχο για την απόκρουση επιδρομέων. Χρονολόγηση της ανέγερσής του δεν έχει γίνει. Πιθανόν να κτίσθηκε για άμυνα και φύλαξη των χωριών της Καρδαμύλης και της Ανδρούβιστας (Εξωχώρι) από επιδρομές Τούρκων, από τη πλευρά της Σπάρτης.
Τα Μοναστήρια της Βαϊδενίτσας, Σαμουήλ και ο πολεμόπυργος του καπετάν Κιτρινιάρη, στο ξερόβραχο της «κουδούνας», αποτελούν ένα ισχυρό οχυρό τρίγωνο άμυνας.

Υπήρξε καταφύγιο κλεφταρματωλών και φιλοξενήθηκαν στην κατοχή Κύπριοι και Άγγλοι στρατιώτες, αυτό αποτέλεσε την αιτία επιδρομής των Ιταλών το 1942 και να πυρποληθούν τα περισσότερα κτίρια του Μοναστηριού.

Διασώζεται πολεμόπυργος, με θολωτή στέγη και πολεμίστρες ενώ υπάρχει ορατότητα με το πύργο του καπετάν Κιτρινιάρη, χαμηλότερα στη πλαγιά.

Μέχρι τον Μεσοπόλεμο υπήρχαν καλόγεροι στο Μοναστήρι, που αποτελούσε μετόχι του Μεγάλου Σπηλαίου.

Από εδώ αρχίζει το Φαράγγι της Νούπαντης το οποίο καταλήγει στη παραλία «του Φονέα», ανατολικά της Καρδαμύλης.

Στις 8 Σεπ, γενέθλια της Παναγίας, εορτάζει η ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στον περίβολο του Μοναστηριού.

- Advertisement -