Ο Πύργος των Καπετανάκηδων στη Μάνη

Στη Χαραυγή (Τρικότσοβα) - στα Σωτηριάνικα του Δήμου Δυτ. Μάνης

0
6492

Ο Πύργος των Καπετανάκηδων βρίσκεται στη Χαραυγή (Τρικότσοβα) – στα Σωτηριάνικα του Δήμου Δυτ. Μάνης, σε απόσταση περιπου 25 χλμ από Καλαμάτα.

Χτίσθηκε στην κορυφή ενός λόφου, το Πετροβούνι, πριν 200 περίπου χρόνια από τον αρχηγό της οικογένειας και της γενιάς των Καπετανάκηδων Γεωργάκη Καπετανάκη.
Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πότε άρχισε το κτίσιμο του Κάστρου.
Σώζεται όμως μια σειρά πολύτιμων εγγράφων που συνδέονται με τον κτήτορά του.
Το παλαιότερο είναι η διαθήκη του Καπετάν Γεωργάκη Καπετανάκη που συντάχθηκε στην Καλαμάτα, στις 13 Ιουλ. 1821.

Το “οχύρωμα” είναι αρκετά καλά διατηρημένο και παρουσιάζει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ενός φρουριακού συγκροτήματος της μανιάτικης υπαίθρου. Το μικρό αυτό κάστρο παρουσιάζει μια τραπεζόσχημη κάτοψη, μέσων διαστάσεων 26,40 μ. πλάτους και 30 μ. μήκους.
Στην εσωτερική αυλή, βρίσκται μικρή εκκλησία που είναι μεταγενέστερη κατασκευή. Πρόκειται μάλλον για την εκκλησία του Προφ. Ηλία όπως αναφέρεται στη διαθήκη του Ηλία Καπετανάκη (γιου του Γεωργάκη).

Στο Πετροβούνι κατέφευγε ο διάσημος κλεφτοαρματωλός Ζαχαρίας Μπαρμπιτσιώτης. Ένας απ’ τους συντρόφους του ήταν και ο Καπετάν Παναγιωτάκης Καπετανάκης. Το 1800 έμεινε στο κάστρο για λίγο και ο Δημήτριος Παπατσώνης.

Η Οικογένεια των Καπετανάκηδων έδωσε αίμα και χρήμα στον Ιερό Αγώνα του 1821. Μαζί με τους Μαυρομιχαλαίους και άλλους Μανιάτες πήραν μέρος στην απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821.

Οι Καπετανάκηδες έκτισαν με χρήματα τους τη Βέργα και έλαβαν μέρος στη Μάχη, στις 22-24 Ιουνίου 1826. Δεκαέξι Καπετανάκηδες πήραν μέρος σε διάφορες μάχες σαν Οπλαρχηγοί σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα.

Ο Πύργος, παρά την ερήμωσή του και τις φθορές από το χρόνο, στέκει ψηλά στο λόφο από τη μια πλευρά βλέπει τον Μεσσηνιακό κόλπο ως τη Καλαμάτα και από την άλλη βλέπει προς τη Μάνη ως τη Ζαρνάτα, τις Δύο Πέτρες και τη Βασιλική.
Αξίζει μια παράκαμψη στο δρόμο μας για να τον επισκεφτούμε!

- Advertisement -