Σημαντική πόλη και λιμένας της Πελοποννήσου που είναι ουσιαστικά και η οδική είσοδος στην Πελοπόννησο.

Η πόλη περιστοιχίζεται από τις παραθαλάσσιες περιοχές του Λεχαίου, Ισθμίων, Κεχραιών και τις περιοχές Εξαμιλίων, Ξυλοκεριζης και Αρχαίας Κορίνθου.

Στα νοτιο-δυτικά της πόλης το βουνό Ακροκόρινθος, όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η αρχαία πόλη της Κορίνθου.

Ένας τόπος που συνδέει το παρελθόν και το παρόν με αξιοθαύμαστη αρμονία.

Η σημερινή Κόρινθος είναι μία όμορφη πόλη με πάρκα, πλατείες και γραφικό λιμάνι. Το κέντρο της, σε μεγάλο βαθμό πεζοδρομημένο, συγκεντρώνει τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα.

Αξιοπρόσεκτα είναι το Δικαστικό Μέγαρο και το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας. Η κεντρική λεωφόρος – Εθνικής Αντιστάσεως – οδηγεί στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (γνωστή στους ντόπιους ως Φλοίσβος) με το άγαλμα του φτερωτού Πηγάσου, συμβόλου της πόλης.

Η Αρχαία Κόρινθος κατοικήθηκε ήδη από τα νεολιθικά χρόνια (6500-3250π.Χ). Η περιοχή αποτελούσε πάντα το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αρχαίας Ελλάδας και από τον 8ο αιώνα αναδείχθηκε σε ηγέτιδα δύναμη του ελληνικού κόσμου, ιδρύωντας αποικίες στη δυτική Μεσόγειο.

Η Κόρινθος ήταν ο εφευρέτης και κύριος κατασκευαστής εμπορικών και πολεμικών πλοίων. Η Κόρινθος μας έδωσε τον τρίτο και πιο κομψό αρχιτεκτονικό ρυθμό, τον Κορινθιακό, από τον Καλλίμαχο. Το 1826 ισχυρός σεισμός ισοπέδωσε την πόλη. Ξαναχτίστηκε με αντισεισμικές προδιαγραφές και καλό ρυμοτομικό σχέδιο.

Στην Ακροκόρινθο (κατοικία του Θεού Ήλιου), 3,5 χλμ από την Αρχαία Κόρινθο, στην κορυφή του λόφου, βρίσκεται το αρχαιότερο και επιβλητικότερο κάστρο της Πελοποννήσου. Αξίζει να δείτε τα ερείπια από το ναό της Αφροδίτης και τα λείψανα των χριστιανικών ναών.

Στο αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου, μπορείτε να θαυμάσετε διάφορα ευρήματα που ξεκινούν χρονολογικά από τους προιστορικούς χρόνους, ελληνιστικούς και φτάνουν μέχρι τους ρωμαικούς-βυζαντινούς χρόνους. Μπορείτε επίσης να θαυμάσετε τα ευρήματα από το Ιερό του Ασκληπιού, καθώς και συλλογή γλυπτών στο Αίθριο του Μουσείου, ανάμεσα στα οποία και τεκμήρια της εβραικής παρουσίας στην περιοχή.

Άλλα αξιόλογα μουσεία της περιοχής είναι το Μουσείο Ισθμίας, που εκτίθενται μεγάλης αξίας ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στα Ίσθμια και τις Κεγχρεές, το δεύτερο λιμάνι της Αρχαίας Κορίνθου.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο, απέναντι από την Εκκλησία του Αποστόλου Παύλου, στεγάζει εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια, που αποτελούν τμήμα της τοπικής εκκλησιαστικής ιστορίας.

Το Λαογραφικό, Ιστορικό Μουσείο Κορίνθου, στο κέντρο της πόλης, δίπλα από την πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, με πλούσιες συλλογές από γυναικείες και ανδρικές φορεσιές, κεντήματα, υφαντά, έργα αργυροχρυσοχοίας, ξυλογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας, αγροτικά εργαλεία και σκεύη, χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα έως τον 20ο.

 

- Advertisement -